Z devetimi goli je Tim Matavž prehitel rojaka Harisa Vučkića na lestvici strelcev, kjer zdaj izkušeni Primorec zaseda 9. mesto v Eredivisie. Foto: www.alesfevzer.com
Z devetimi goli je Tim Matavž prehitel rojaka Harisa Vučkića na lestvici strelcev, kjer zdaj izkušeni Primorec zaseda 9. mesto v Eredivisie. Foto: www.alesfevzer.com

Ob tem pa najbolj vročega slovenskega igralca sezone Josipa Iličića tekma čaka šele v ponedeljek zvečer, ko z visokoletečo Atalanto v 20. krogu Serie A gosti napol odpisani SPAL.

Nadaljeval, kjer je končal 2019
Najprej na zelenico in šele nato na nogometno tržnico. Tim Matavž je sklenil leto 2019 z dvema podajama na soočenju s Harisom Vučkićem (Twente) in za piko na i na predbožični tekmi še zabil Venloju. Na prvi ligaški tekmi v novem koledarskem letu je Šempetrc znova blestel ‒ na gostovanju pri Fortuni Sittard je z dvema goloma omogočil zmago Vitessu s 3:1.

Najboljša tekma po aprilu 2018
Osmi gol sezone je dosegel v 40. minuti, ko je za 2:0 mirno zaključil privlačno napadalno akcijo gostov iz Arnhema. Sredi 2. polčasa v 64. minuti je Matavž udaril drugič za 3:0, ko je izigral prepovedani položaj in po 40 m šprinta pod pritiskom branilca matiral še vratarja. Po algoritemskih ocenah sodeč je Matavž z oceno 8,7 (WhoScored) oz. 8,6 (SofaScore) odigral najboljšo tekmo po 29. aprilu 2018, ko je ob petardi proti Twenteju prav tako dosegel dva gola.

Izenačil lanski strelski izkupiček
Deveti prvenstveni gol na 19. tekmi Eredivisie 2019/20, s čimer je izenačil lanski strelski izkupiček, za kar je 188 cm visoki Primorec potreboval samo 11 tekem. Še nevarnejši je bil v prvi sezoni v dresu Vitessa, saj je sezono 2017/18 sklenil s 16 goli na 34 tekmah.

Sorodna novica Robert Berić iz francoskega kotla v ogenj Čikaga

Berić po novem napadalec Chicaga v MLS-u
V St. Etiennu letos neučinkoviti Robert Berić (1 gol na 18 tekmah) je razrešil svoj status in bo kariero nadaljeval v Severni Ameriki v MLS-u, kjer je okrepil Chicago Fire. Ljubljenec navijačev zelenih je Chicažane stal 2 milijona evrov odškodnine in bo eden izmed igralcev, za katerega ne veljajo proračunske omejitve za plače.

Izgubljeni derbi brez predstavitve Šporarja
V pravo sago se je razvila prestopna zgodba najučinkovitejšega slovenskega nogometaša na tujem. Andraž Šporar še vedno ni zamenjal kluba in ostaja na pripravah Slovana v Turčiji. Od napovedanega, skorajda že potrjenega, prestavljenega in tudi že preklicanega prestopa v Sporting do ponedeljka zjutraj ni bilo nič. Pred petkovim lizbonskim derbijem z Benfico (0:2) so se razširile govorice, da bo 25-letni Ljubljančan že predstavljen na stadionu Jose Alvalade, a je Špoki ostal v Beleku.

7 milijonov in bonus, a po prodaji Bruna Fernandesa
Na Portugalskem trije športni dnevniki A Bola, Record in O Jogo pišejo nasprotujoče zgodbe, kje se zatika in v kakšni fazi je prestop. A najbrž ni daleč od resnice, da želi Sporting najprej dokončati prestop Bruna Fernandesa v Manchester United v vrednosti več kot 50 milijonov evrov, nato pa se lahko sproži učinek domin. Športni direktor levov Hugo Viana naj bi se na Dunaju s Slovanom dogovoril za 7 milijonov evrov odškodnine in potencialni milijonski bonus, a nato pride še igralčeva plača in dodatki za ustrezne dosežke. Po A Boli se je v boj za Šporarjev podpis vrnil Besiktas, ki je slovenskega napadalca dodobra spoznal v letošnji Evropski ligi.

Slovan je ukrepal že predčasno in je v Bratislavo pred 10 dnevi pripeljal že dva nova slovenska napadalca: 23-letnega Alena Ožbolta iz Lokomotiva Plovdiv za 300 tisoč evrov in 20-letnega mladinca Olimpije Žana Medveda. V govoricah, povezanih s slovaškimi prvaki, je omenjen tudi nekdanji napadalec Gorice in Olimpije Ezekiel Henty, ki je v prvi polovici sezone tresel na Madžarskem (7 golov na 12 tekmah za Puskas Akademio).

Sorodna novica Déjà vu Oblaka pri loteriji, Handanović pri 11-m pa do rekorda

Črnigoj v Serio B?
Od reprezentantov si prestopa želi, in to že dalj časa, Domen Črnigoj, za katerega sta pri Luganu povpraševala italijanska drugoligaša Chievo in Livorno. Po zapisih v Italiji je Škofijot bližje drugemu.

Ogrožena peta zaporedna zamora
Potem ko je (pod)kapetan Slovenije Jan Oblak zaradi loterije kazenskih strelov brez španskega superpokala, je z Atleticom iz Madrida doživel še poraz v prvem krogu drugega dela La Lige. Pri Eibarju v Baskiji so bili Atleti brez domišljije v napadu in se jalovo zaletavali v zid ekipe, ki se bori za obstanek. Oblak je sprva sicer v 5. minuti refleksno izjemno ubranil strel Enricha, a je bil zato v 10. minuti nemočen in izigran ob kotu. Za nameček je prejel še gol z razdalje v zadnji minuti rednega dela.

Tudi drugič v sezoni je Eibar zabil Oblaku dva gola, ki je tako 4 od 14 zadetkov prejel s strani majhnega baskovskega kluba. S povprečjem 0,7 prejetega gola na tekmo pa je ob začetku druge polovice španskega prvenstva ogrožena peta zaporedna Oblakova zamora. Po 20 krogih namreč z 0,59 gola/tekmo vodi Thibaut Courtois (Real Madrid), vmes pa je z 0,69 še Unai Simon (Athletic Bilbao). A pomembneje je, da Atletico zdaj za 8 točk zaostaja za vodilnim dvojcem Barca ‒ Real.