Italijan Giacomo Nizzolo je prikolesaril prvo zmago za preimenovano in v nove barve odeto južnoafriško ekipo NTT. Foto: EPA
Italijan Giacomo Nizzolo je prikolesaril prvo zmago za preimenovano in v nove barve odeto južnoafriško ekipo NTT. Foto: EPA
Sorodna novica Ewan dobil neposredni šprinterski dvoboj z Bennetom

149,1 km dolga peta etapa med Glenelgom in Victor Harborjem se je zapletla zaradi načrta avstralske ekipe Mitchelton Scott, da s pomočjo bonifikacijskih sekund na letečih ciljih in na samem cilju pribori Darylu Impeyu čim večjo prednost.

Zadnjih šest vzponov na Willungo dobil Porte
Na koncu je dvakratni zmagovalec Toura Down Under pridobil pet sekund in slekel vodilnega Richieja Porta (Trek Segafredo). A Impey bo težko ubranil oker majico, saj bo v nasprotju s preteklimi leti tokrat najtežja etapa na sporedu zadnja. Tradicionalni ciljni vzpon na Willungo pa je domače igrišče za Porta, ki je bil na najzahtevnejšem vzponu najprestižnejše avstralske dirke zmagovalec že kar šestkrat zapored.

V nedeljo bo šla karavana na Willungo (trije kilometri vzpona s povprečnim naklonom 7,5 odstotka in maksimalnih 13 odstotkov) dvakrat, po 151,5 km pa se bo z drugim vzponom tam tudi končala. Po napovedih bo prav vzpon dal končnega zmagovalca prve dirke za svetovno serijo v sezoni 2020.

Če vas še kdaj razočaram in me ujamete pri dopinških zgodbah, me vrzite v ječo.

Bjarne Riis, športni direktor NTT-ja

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima
Sobota je prinesla vzpon 2. kategorije 20 km pred ciljem, kar je pošteno razredčilo glavnino, a vseeno se je končalo s šprintom, ki pa je dal novega zmagovalca. Dvakratni zmagovalec etap Caleb Ewan (Lotto Soudal) je ostal zadaj in končal kot 8., Sam Bennett (Deceuninck QuickStep) je bil le tretji, saj sta se za zmago udarila Italijana. Giacomo Nizzolo (NTT) je bil premočan za rojaka Simoneja Consonnija (Cofidis).

Lani kot DD najslabša ekipa World Toura
Nizzolo, ki je lani zmagal na zadnji etapi Dirke po Sloveniji v Novem mestu, je poskrbel za prvo zmago pod novim imenom za južnoafriško ekipo svetovne serije. Dimension Data je bila lani daleč najmanj uspešna ekipa World Toura, sredi sezone je pokrovitelja dokončno prevzel in si ga pripojil japonski telekomunikacijski velikan NTT. Del dogovora je bilo tudi nadaljevanje kolesarske zgodbe, s čimer se je z novim letom ekipa preimenovala v NTT Pro Cycling.

Zmagovita vrnitev spremenjenega Riisa
Ob tem je v ekipo vstopil tudi nov solastnik, a iz Danske. Z njimi je na mesto glavnega športnega direktorja prišel Bjarne Riis, očrnjeni športni direktor elitne danske ekipe CSC/Saxo Bank in skesani zmagovalec Dirke po Franciji 1996, ki je kljub priznanju o dopingu in želji, da vrne rumeno majico, še kar ostaja uradni zmagovalec Toura 1996.

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Zdaj 55-letni Bjarne Riis zagotavlja, da se v svetovno kolesarstvo vrača kot drugačen človek, čeprav še naprej zavrača obtožbe nekdanjih varovancev, da jih je prav on nagovarjal in vodil organizirani doping v danski ekipi. "Če vas še kdaj razočaram in me ujamete pri dopinških zgodbah, me vrzite v ječo," je Riis dramatično zatrdil zbranim medijem v Avstraliji.

"Spremenil sem se. To vem, čeprav tudi dobro vem, da bodo vedno nekateri ljudje govorili, da se nisem nikoli spremenil," je novi športni vodja NTT-ja zatrdil novinarjem, a hkrati tudi zavrnil komentar zadnjih obtožb na njegov račun, ki jih je spisal nekdanji belgijski kolesar Rudy Pevenage o dopinškem obdobju, ko je v 90. tekmoval s Telekom/T-Mobilom skupaj z Janom Ullrichom in Riisom.


PO AVSTRALIJI 2020 - UCI WORLD TOUR

5. ETAPA, Glenelg - Victor Harbor, 149,1 km:

1. Giacomo Nizzolo (ITAa) NTT Pro Cycling 3:32:45
2. Simone Consonni (ITAa) Cofidis 
3. Sam Bennett (IRS) Deceuninck-QuickStep 
4. Michael Morkov (DAN) Decenuninck-QuickStep 
5. Jasper Philipsen (BEL) UAE Team Emirates 
6. Andre Greipel (NEM) Israel Start-Up Nation
...
28. Luka Pibernik (SLO) Bahrain - McLaren isti čas
119. Domen Novak (SLO) Bahrain - McLaren +9:49 

Skupni vrstni red (5/6):

1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott	17:12:15
2. Richie Porte (AVS) Trek-Segafredo	     +0:02
3. Rob Power (AVS) Team Sunweb	       0:09
4. Simon Yates (VB) Mitchelton-Scott	       0:13
5. George Bennett (NZL) Jumbo-Visma	       0:16
6. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates      0:17
...
42. Luka Pibernik (SLO) Bahrain - McLaren  2:31
123. Domen Novak (SLO) Bahrain - McLaren 22:53