Madžarska odpovedala štart Gira, čemur je sledila preložitev

Madžarska vlada je po dogovoru s prirediteljem Dirke po Italiji podjetjem RCS Sport odpovedala letošnji štart Gira. Grande Partenza 2020 bi se morala odviti v soboto, 9. maja, v Budimpešti. Prve tri etape Gira bi se morale odpeljati na Madžarskem, pri čemer bi bil cilj ponedeljkove etape Sloveniji bližnja Velika Kaniža (Nagykanisza). V izjavi za javnost je madžarska vlada sicer zatrdila, da bo Madžarska štart Gira zato gostila v prihodnjih letih.

Direktor RCS-a in Gira Mauro Vegni je nato moral priznati premoč epidemije novega koronavirusa in je uradno oznanil preložitev 103. dirke po Italiji, ki se je na Apeninskem polotoku ne da odkolesariti v maju. Nov datum možnega začetka Gira 2020 bo sporočen šele po 3. aprilu, je v uradni izjavi zapisal RCS Sport.

Najverjetnejši rezervni načrt pomeni, da bi se prve tri etape odvile na Siciliji, kjer so prejšnji teden morali odpovedati za prvi teden aprila načrtovano Dirko po Siciliji. A vse je seveda odvisno ali bo Italija in Evropa do poletja uspela zatreti epidemijo bolezni covid-19. Do takrat se na stari celine ne bo ne kolesarilo ne kako drugače športno tekmovalo.

Giro 2020 se ne bo odvil med 9. in 31. majem, so sporočili iz Budimpešte in Milana. Italijani upajo, da bodo aprila lahko objavili nov datum italijanskega kroga, ki bi ga lahko še izpeljali v letu 2020. Foto: EPA
Giro 2020 se ne bo odvil med 9. in 31. majem, so sporočili iz Budimpešte in Milana. Italijani upajo, da bodo aprila lahko objavili nov datum italijanskega kroga, ki bi ga lahko še izpeljali v letu 2020. Foto: EPA
Tadej Pogačar je končno lahko zapustil Dirko po Emiratih, ki se je predčasno zaključila ravno z zmago
Tadej Pogačar je končno lahko zapustil Dirko po Emiratih, ki se je predčasno zaključila ravno z zmago "volka s Klanca" v 5. etapi pred dvema tednoma. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar se je že navadil karantene v Abu Dabiju, vrnil se bo čez tri dni

"Emirati" lahko zapustili Emirate
Po tretjem negativnem testu je Tadej Pogačar in ekipa UAE Emirates po dvotedenski karanteni zapustila Abu Dabi. "Z negativnimi izvidi zadnjega, tretjega, dela testiranj in s koncem karantene, se je ekipa Emiratov odločila, da se vrne v Evropo," so v četrtek zvečer zapisali pri ekipi UAE Emirates, ki je tako le sklenila samoizolacijo v hotelu nad progo formule ena v Abu Dabiju. Okuženi posamezniki iz ekipe UAE Emirates so še ostali v bolnišnicah, pri čemer je kolumbijski šprinter Fernando Gaviria v objavi na družbenih omrežjih potrdil, da je prebolel novi koronavirus.

Slovenski mladi kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, ki se je pred dnevi razpisal o življenju v hotelski karanteni, se tako vrača v Evropo, pri čemer ima na izbiro, ali se vrne v Slovenijo, ki je ravnokar razglasila epidemijo v državi, ali v Monako, kjer ima zdaj prebivališče in trening bazo.

Po Flandriji oz. De Ronde velja za flamski nacionalni praznik in najbolj množično prireditev leta v flamsko govorečem delu Belgije. Foto: Reuters
Po Flandriji oz. De Ronde velja za flamski nacionalni praznik in najbolj množično prireditev leta v flamsko govorečem delu Belgije. Foto: Reuters

Flamci brez štirih klasik na kockah
A vprašanje je, kdaj se bo kolesarska sezona sploh nadaljevala ob vsesplošnem izbruhu novega koronovirusa v Evropi. Uradno vsaj prestavljene so marčne dirke v Italiji. V četrtek so v Barceloni uradno odpovedali jubilejno, 100. izvedbo Dirke po Kataloniji. V petek zjutraj so po sprejetih ukrepih belgijske vlade uradno odpovedali tudi vse dirke v Belgiji do začetka aprila.

Prireditelji flamskih klasik na kockah so že objavili, da za letos odpovedujejo in ne samo prestavljajo naslednje štiri dirke svetovne serije: Trije dnevi Brugge-De Panne, E3 Harelbeke, Po poljih Flandrije in proti Flandriji. Na vseh štirih enodnevnih dirkah bi morala od Slovencev dirkati Luka Mezgec in Matej Mohorič, ki sta pri Mitchelton Scottu oz. Bahrain McLarnu napovedana v ekipi za Po Flandriji.

Sorodna novica Svetovna serija
Prečrtani VN Slovenska Istra in Adria Mobil

Prireditelji so zaradi razglašene epidemije novega koronvirusa odpovedali prvi dve kolesarski dirki sezone v Sloveniji. Odpadeta tako velika nagrada Slovenske Istre (21. marca) kot velika nagrada Adrie Mobil (29. marca). V Istri so medtem odpovedali 4-dnevno etapno dirko Istrska pomlad, ki bi se morala začeti v četrtek in končati v nedeljo, na njej pa bi nastopile vse slovenske članske moške ekipe.

Vsem dirkam se je do 3. aprila odpovedala tudi slovensko-italijanska ženska ekipa svetovne serije Alé BTC Ljubljana, ki do nadaljnega ne bo nastopila na nobeni kolesarski dirki.

Nazadnje spomenik odpadel leta 1945
Drugi spomenik kolesarske sezone Po Flandriji še ni odpovedan, a če se bodo ukrepi podaljšali za en teden, bo prečrtana tudi slovita De Ronde, ki je bila predvidena za nedeljo 5. aprila. Flamskega božiča, ki velja ob Pariz-Roubaix (letos 12. aprila) za najbolj obiskano klasiko, tako najbrž letos ne bo.

Prvi spomenik sezone Milano-San Remo, ki bi se moral odviti v soboto, 21. marca, je bil že prestavljen. Nazadnje je bil kolesarski spomenik odpovedan leta 1945, ko je odpadla ravno La Primavera, so pa zato Belgijci kljub zaključku svetovne vojne aprila 1945 že izvedli Ronde, jeseni pa tudi Liege-Bastogne-Liege. Po sporedu so dirkali takrat tudi Pariz-Roubaix in Po Lombardiji.

Kdaj bo lahko Roglič začel sezono?
Prav tako je močno vprašljiva izvedba Dirke po Baskiji, kjer bi morala sezono nadaljevati tako vodilni kolesar UCI-lestvice Primož Roglič kot Pogačar. Slednji bi po prvotnem programu sezono nadaljeval na ardenskih klasikah v drugi polovici aprila, kjer je bil napovedan tudi Roglič.

Upor nekaterih ekip na čelu z Bahrain-McLarnom
A medtem se v Franciji dirka Pariz-Nica še kar nadaljuje. Novinarji na prizorišču dirke poročajo o uporu nekaterih ekip, ki nasprotujejo nadaljevanju tekmovanja. Najbolj odločen je Bahrain-McLaren, katerega osebje je zdaj tesno povezano z ekipo formule ena, Britanci pa poročajo, da je v dirkaškem delu podjetja potrjeno okuženih že 14 ljudi. Sama bahrajnska ekipa, ki ima močan slovenski priokus, je potrdila, da ekipa Bahrain-McLaren ne bo več dirkala, kar pomeni, da se Jan Tratnik in državni prvak Domen Novak vračata domov.

Vztrajajo pri kraljevski etapi s ciljem na La Colmiane
Vseeno se 78. Pariz-Nica nadaljuje, pri čemer so tik pred štartom petkove etape prireditelji sporočili, da bodo zaradi razraščujoče epidemije novega koronavirusa v Franciji skrajšali dirko, a le za en dan. Tako petkova kot sobotna – kraljevska – etapa se bosta odvili po predvidenem programu, ciljni vzpon na La Colmiane pa bo dal odgovor ali bo Max Schachmann skupni zmagovalec za nekaj časa zadnje dirke UCI World Toura.