Thomas Bach je javnost nagovoril na sedežu MOK-a v Lozani. Foto: EPA
Thomas Bach je javnost nagovoril na sedežu MOK-a v Lozani. Foto: EPA

"Z dogovorom, ki smo ga sklenili včeraj, se nismo omejili le na poletne mesece. Tehtamo o vseh možnostih, seveda pa tudi o poletju," je poudaril Bach, ki si želi, da bi se s 33 mednarodnimi panožnimi zvezami sestal že v četrtek. "To je prvi korak. Potem bomo videli, katere opcije imamo," je dejal 66-letni Nemec.

Ustanovili so že posebno skupino, ki se bo ukvarjala z vsemi odprtimi vprašanji partnerjev. "To je velika sestavljanka in če manjka en del, se vse poruši. Članom te skupine nikakor ne zavidam," je povedal Bach.

Pri preložitvi ne gre le za velikansko neposredno organizacijo dogodka, prevozov, nastanitev in administrativnih del, ampak tudi za pripravo in kvalifikacije športnikov, uskladitev televizijskih prenosov in želja pokroviteljev.

Bach: Potrebujemo nekaj časa, da uskladimo nov termin iger

Po nekaterih ocenah bo zelo velika tudi škoda zaradi preložitve. Ocene se gibljejo med petimi in šestimi milijardami evrov. Na olimpijskem stadionu z 68.000 sedeži so za leto 2021 že predvideli številne druge športne in kulturne dogodke. Tudi kongresni center v Tokiu ima dogodke za leto 2021 že načrtovane.

Množica odprtih vprašanj
Eno večjih vprašanj je olimpijska vas za 18.000 športnikov in spremljevalcev. Kaj storiti s 4000 novimi luksuznimi stanovanji, v katere se bo spremenila olimpijska vas? Japonski mediji poročajo, da je prodanih že najmanj 940 stanovanj v 21 stolpnicah, ki so na trgu od lanskega poletja. V primeru uporabe teh stanovanj, kar je edina logična opcija, se bo zavlekla tudi predvidena obnova pred predajo novim lastnikom in morebitne odškodnine, morda celo vračila kupnine.

"Vsi udeleženi moramo biti pripravljeni na žrtve in kompromise. Enostavno moramo najti najboljše rešitve. Olimpijsko vas si seveda želimo in zanjo bomo storili vse, saj tam bije srce vsakih iger," pravi Bach. Preklicati bo treba tudi 10.000 hotelskih sob in jih vnovič rezervirati.

Drugo večje vprašanje je, kako umestiti igre v natrpan športni urnik leta 2021. Junija bo preloženo evropsko prvenstvo v nogometu. Svetovno prvenstvo v atletiki v Eugenu v ZDA, ki je bilo načrtovano za prihodnje poletje, bodo najbrž preložili na leto 2022. Enako se bo verjetno zgodilo s svetovnim prvenstvom v plavanju, ki bo prav tako na Japonskem, v Fukuoki.

Olimpijski ogenj je prišel na Japonsko, a na pot po državi (še) ne bo šel. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj je prišel na Japonsko, a na pot po državi (še) ne bo šel. Foto: Reuters

Potreben bo dodatni denar
Japonska in MOK naj bi za organizacijo namenila 12,6 milijarde dolarjev, strokovnjaki pa pravijo, da bo zdaj potrebna še polovica tega zneska.

"Nimamo druge možnosti, kot še naprej upati. Pred časom sem zbolel za rakom, rešilo me je novo zdravilo. Dobro poznam zdravstvene težave, dobro poznam občutke, ko zboliš. Še vedno živim, zdravje pa mora biti na prvem mestu," je povedal predsednik organizacijskega odbora iger Joširo Mori, ki je potrdil, da se bodo igre še naprej imenovale Tokio 2020, čeprav bodo najbrž na sporedu leta 2021.

Prebivalci Tokia so se do zdaj radi pohvalili s potekom priprav na igre, olimpijska infrastruktura je bila pripravljena precej pred rokom, vstopnice so se uspešno prodajale.

Sorodna novica Koronavirusu "uspelo", kar ni veliki gospodarski krizi, napadu v Münchnu in hladni vojni

"Zdi se, da moramo še enkrat od začetka"
Japonska se je za organizacijo iger odločila, da bi svetu pokazala, da je premagala katastrofe v zadnjih letih, ko sta jo prizadela cunami in jedrska nesreča v Fukušimi. Zdaj pa je doživela nov šok, ki ga bo morala spet nekaj časa prebolevati.

"Sedem let smo igre pripravljali, zdaj pa se zdi, da moramo še enkrat od začetka. Časa za dokončanje pa nimamo veliko," je mnenje večine na Japonskem in tudi v MOK-u.

Ustavljena tudi olimpijska bakla
Organizatorji so za nedoločen čas prestavili tudi pot olimpijske bakle. Poznejši termin za nov začetek poti olimpijske plamenice in s tem povezano prireditev bodo poslali pozneje.

Olimpijska bakla bo sicer ostala na Japonskem. Svojo pot naj bi po prvotnih načrtih brez navzočnosti javnosti začela v četrtek v Fukušimi.

Kot je znano, so v torek japonske oblasti, organizacijski odbor iger in Mednarodni olimpijski komite (MOK) dosegli dogovor, da se igre z letošnjega poletja zaradi pandemije novega koronavirusa prestavijo v leto 2021.

Blaž Perko: Uskladiti nove termine za OI v Tokiu bo zares zahtevna naloga