Prva liga je prekinjena do preklica, marčni reprezentančni tekmi sta odpovedani. Kdaj se bo nogomet v Sloveniji in Evropi lahko znova igral? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Prva liga je prekinjena do preklica, marčni reprezentančni tekmi sta odpovedani. Kdaj se bo nogomet v Sloveniji in Evropi lahko znova igral? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

NZS seveda dejavno spremlja dogajanje v povezavi s pandemijo covida-19 in v ta namen smo sestavili posebno delovno skupino, ki jo vodi generalni sekretar Martin Koželj. NZS že zdaj veliko vlaga v klubski nogomet, ta trenutek pa je položaj precej negotov na vseh področjih, zato je o konkretni finančni pomoči ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti.

O denarni pomoči slovenskim klubom.

Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije novega koronavirusa. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane.

"Stiki s predstavniki klubov so v teh dneh pogosti, pogovor pa teče predvsem o tem, kakšno je stanje v klubih ter katere dejavnosti in ukrepe pripravljati za naprej. Ker smo v tem obdobju vsi skupaj ostali brez opravljanja osnovne dejavnosti, se to seveda pozna tudi pri prihodkih," je v pogovoru za STA povedal Radenko Mijatović.

Potrdil prve težave pri sponzorskih izplačilih
Pri tem se je predsednik NZS-ja dotaknil težav klubov, med katerimi so racionalizacijo napovedali pri Mariboru, nižanje plač pa, denimo, pri Olimpiji in drugoligašu Kopru. "Klubi, ki imajo veljavne pogodbe z igralci, imajo težave z izpadom prihodkov, to vpliva na zagotavljanje likvidnosti, po drugi strani pa so se že pojavile tudi težave pri izplačilih zneskov, vezanih na sponzorske pravice in pogodbe, saj so tekmovanja prekinjena," je povedal.

Izpostavil je še, da za večino klubov zajeten del proračuna predstavlja tudi prodaja igralcev, ki se je z ustavitvijo tekmovanj prav tako začasno zaustavila. "Kako se bo trg odzval po krizi, v tem trenutku ne ve nihče."

Za zdaj brez denarne pomoči NZS-ja
Ker je NZS krovna zveza, od nje številni pričakujejo pomoč klubom, a po besedah Mijatovića dodatne finančne injekcije za zdaj ne bo. "NZS seveda dejavno spremlja dogajanje v povezavi s pandemijo covida-19 in v ta namen smo sestavili posebno delovno skupino, ki jo vodi generalni sekretar Martin Koželj. NZS že zdaj veliko vlaga v klubski nogomet, ta trenutek pa je položaj precej negotov na vseh področjih, zato je o konkretni finančni pomoči ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti," je pojasnil Mijatović.

Dodal je, da bo tudi NZS zaradi neigranja reprezentančnih tekem deležen visokega izpada prihodkov. "V vsakem primeru, ko bo jasno, kako naprej, in ko bodo lahko že predvideli, kakšne bodo posledice, bomo s klubi iskali rešitve za težave, s katerimi se spopadamo. Vsi skupaj pa se bomo morali prilagoditi novim razmeram," je dejal Mijatović in izpostavil tudi to, da je trenutno največja težava negotovost, ter pozval tudi vlado, naj ne pozabi na šport.

Simič sprožil burno debato na Twitterju
Konkreten predlog za reševanje slovenskega nogometa je pred dnevi na Twitterju podal davčni strokovnjak in nekdanji predsednik NZS-ja Ivan Simič. Ta je tudi član ekspertne skupine, ki vladi pomaga pri sestavljanju ukrepov za reševanje gospodarstva. Predlagal je, da NZS konča prvenstva, naj določi prvaka in tistega, ki izpade, ter naj klubom omogoči, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo za novo prvenstvo ter da za prvo ligo namenijo milijon evrov pomoči, za druge pa 1,5 milijona.

Sorodna novica Simič predlagal konec vseh prvenstev in določitev prvakov

"Ni tako lahkih in preprostih rešitev"
"Po navadi se ne odzivamo na zapise posameznikov na družbenih omrežjih. Vendar glede na to, da je gospod Simič sam nekoč vodil NZS, in verjamem, da zelo dobro ve, da za tako kompleksne in težke situacije, kot so koronavirus in njegove posledice, ni tako lahkih in preprostih rešitev, je izjava, ki jo je podal, veliko preveč poenostavljena,"
se je Mijatović odzval na Simičev predlog.

NZS želi interventni zakon še za šport
Kot pojasnjuje zdajšnji predsednik NZS-ja, je glavna neznanka, kdaj se bodo tekmovanja po Evropi lahko sploh nadaljevala. Zato je po njegovem mnenju ta trenutek morda najpomembneje, da država v interventnih ukrepih ne pozabi na športne klube in zaposlene v športu.

"To je v tem trenutku morda najboljši mehanizem na kratek rok. Omogoči nam čas za dodatne dejavnosti in dialog z drugimi športnimi zvezami, OKS in državo, da za šport in posledično naše klube poiščemo dodatne rešitve. NZS bo, ko bo jasno, koliko izpada prihodkov bo utrpel sama, poskušal najti še dodatne možnosti za vsebinsko pomoč klubom," pravi Mijatović.

Pred majem ne bo nogometa
NZS nadaljevanja igranja ne predvideva pred 2. ali 9. majem, a je tudi to pod vprašajem. NZS pravi, da so scenariji za sezono različni. "A jih bomo konkretno predstavili šele, ko bo situacija jasnejša in predvidljivejša ter bo posamezen scenarij prišel v poštev."

Delovna skupina je pripravila nekaj rešitev, prva je takšna, da bi se prvenstvo nadaljevalo na začetku oziroma v prvi polovici maja. "To bi nam omogočilo zadostno število terminov, da bi bilo do konca junija še mogoče izpeljati prvenstvo v polnem obsegu," je dejal Mijatović.

Prvi scenarij – končati lige
Nadaljeval je, da ta trenutek še računajo na to, da lige končajo. "Če stanje ne bo dovoljevalo zaključka, bomo iskali druge rešitve. Pri tem nismo sami, vse evropske lige so na istem in Slovenija ni imuna na to, kar se dogaja v našem neposrednem okolju. Položaj se spreminja dnevno, zato ne bi špekuliral za dva meseca naprej," pravi Mijatović.

Predsednik NZS-ja je sklenil, da razmere spremljajo, in bodo ukrepe, takšne, ki jih bo mogoče uresničiti in ki bodo zdržali tudi na izvršnem odboru in skupščini, sprejemali v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo.