Nafta brent je marca s 50 strmoglavila na 22 dolarjev, danes pa je sledil močen odboj in rast precej nad 30 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters
Nafta brent je marca s 50 strmoglavila na 22 dolarjev, danes pa je sledil močen odboj in rast precej nad 30 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: Reuters

Tako je vsaj v tvitu napovedal ameriški predsednik Donald Trump, potem ko se je po telefonu pogovarjal s savdijskim princem Mohamedom bin Salmanom, ta pa je bil prej na zvezi z ruskim predsednikom Putinom (kar je uradna Moskva sicer zanikala). "Pričakujem in upam, da bodo proizvodnjo znižali za okrog 10 milijonov sodov (dnevno), morda pa tudi več. Če se bo to res zgodilo, bo to odlično za naftno industrijo," je tvitnil Trump.

Vrednost zahodnoteksaške surove nafte, ki je ta teden prvič po skoraj dveh desetletjih zdrsnila pod 20 dolarjev, se je povzpela za 6,60 dolarja in dosegla skoraj 27 dolarjev. Gre za 32-odstotno rast, kar je rekord. Brent se je zavihtel do 35 dolarjev za sod in se je v samo nekaj dneh od 17-letnega dna odbil za 60 odstotkov! Dogajanje se je pozno popoldne umirilo, malo po 19. uri je bila cena nafte WTI dobrih 25 dolarjev.

V prvem četrtletju izgube, kot jih naftni trg ne pomni
Naftni trg je v prvem četrtletju doživel zlom, cena je strmoglavila za več kot 60 odstotkov. Predvsem marec je bil črn mesec, saj je povpraševanje zaradi karanten, ki jih je uvedel ves razviti svet, močno usahnilo, svoj delež pa je dodala še cenovna vojna, ki jo je sprožila Savdska Arabija. Ta se je odločila, da bo s 1. aprilom za 30 odstotkov zvišala proizvodnjo (in nafto začela prodajati po vsaki ceni), s polnimi kapacitetami pa je začela črno zlato črpati tudi Rusija.

Sorodna novica Svetovna naftna vojna: cena strmoglavila pod 20 dolarjev

Hudi pretresi na ameriškem trgu dela
Oživitev naftnega trga je danes blagodejno vplivala na Wall Street (Dow Jones se je v prvi tretjini trgovanja povzpel za dva odstotka, do 21.478 točk), ki je včeraj padel za okrog štiri odstotke in bi se, če ne bi bilo krepke podražitve delnice naftnih podjetij, tudi danes verjetno pogreznil v rdeče številke. V zadnjem tednu je bilo namreč v ZDA neverjetnih 6,6 milijona prvih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost, kar je nov dokaz, kakšen šok doživlja največje svetovno gospodarstvo zaradi novega koronavirusa.

Že prejšnji teden, ko je bila številka sicer pol manjša kot danes, je šlo za daleč najvišje število novih vlog za nadomestilo za brezposelnost. Predtem je bil rekord pri 695.000 zahtevkih iz oktobra 1982.