Luka Petrič, Boštjan Janežič, Aljaž Golčer in Jože Pepevnik spremljajo nogometno dogajanje tudi v dneh, ko žoga miruje. Foto: Val 202
Luka Petrič, Boštjan Janežič, Aljaž Golčer in Jože Pepevnik spremljajo nogometno dogajanje tudi v dneh, ko žoga miruje. Foto: Val 202

Kaj se lahko v Sloveniji naučimo od Žiline, nekoč zglednega slovaškega kluba, ki je razglasil bankrot? Kako odmeva želja Olimpije, da plače zaposlenih zniža za polovico, in zakaj so v Angliji nekateri največji klubi že preklicali odločitev, da dajo zaposlene na čakanje?

Gostje Jože Pepevnik, Aljaž Golčer in Boštjan Janežič so med drugim z voditeljem Lukom Petričem zavrteli radijski časovni stroj in se spominjali enega največjih uspehov slovenskega nogometa, preboja na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Sorodna novica Mijatović: Za nadaljevanje čas do konca junija; Olimpija niža plače

Je Žilina svarilo za slovenske klube?
Slovaški klub Žilina se je zaradi epidemije novega koronavirusa znašel v težkem finančnem položaju, zaradi česar je lastnik sprožil postopek prisilne poravnave. Takšnih primerov za zdaj sicer še ni bilo veliko, toda tudi v nogometu številni že čutijo posledice prekinitve tekmovanj.

"Skupni imenovalec je, da noben klub ni varen pred krizo, ki bo prišla zaradi epidemije novega koronavirusa. Žilina je živela od prestopnega roka do prestopnega roka, že po manj kot enem mesecu brez nogometa pa lahko vse hitro pade v vodo," je dejal Jože Pepevnik in dodal, da bo v Sloveniji kratkoročni vpliv morda nekoliko manjši, saj televizijske pravice in vstopnice za tekme klubom ne prinesejo toliko denarja kot v nekaterih drugih državah.

Aljaž Golčer je dodal, da bo pandemija novega koronavirusa lahko prinesla spremembe glede same ureditve nogometa na različnih ravneh, če se takšna situacija ponovi.

Kakšni so scenariji za nadaljevanje prvenstva v Sloveniji?
Pri Olimpiji so trenerskemu štabu in nogometašem znižali plače, klubi čakajo tudi na odziv Nogometne zveze Slovenije glede nadaljevanja sezone. Boštjan Janežič pravi, da klubi glede dokončanja sezone ne delijo enakega mnenja. "V Ljubljani želijo, da bi se sezona končala, imajo drago moštvo, nimajo kje trenirati."

Evropske nogometne lige se z izzivom dokončanja oziroma predčasnega konca sezone spopadajo po svoje, pri Uefi pa opozarjajo, da bi predčasen konec sezone lahko pomenil težave pri vstopu v evropska klubska tekmovanja.

Sorodna novica Klubi pričakujejo natančno opredelitev NZS-ja, kaj bo z nadaljevanjem DP-ja

Tudi najbogatejši niso odporni proti težavam
V nemški Bundesligi razmišljajo, da bi sezono končali pred praznimi tribunami. Luka Petrič je izpostavil zanimivo razmišljanje navijačev enega od klubov, da bi lahko vsak na stadionu za okoli 20 evrov postavil sliko sebe iz kartona v naravni velikosti.

Na Škotskem se je zapletlo pri glasovanju o tem, ali sezono predčasno končati. Glasovali so v prvih štirih divizijah, zapletlo pa se je zaradi enega glasu premalo v drugi ligi. V Angliji pa sta javnost razburila Liverpool in Tottenham, ki sta sprva želela poslati del zaposlenih na čakanje, po nestrinjanju navijačev pa svoji odločitvi spremenila.

Spomini na uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki
V drugem polčasu so se gostje posvetili uvrstitvi slovenske reprezentance na svoje zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo leta 2010. Nejc Pečnik v Rusiji in Zlatko Dedić v Ljudskem vrtu sta bila slovenska junaka dodatnih kvalifikacij, v ospredju razprave v oddaji je bil tudi odlični Valter Birsa.

V sodnikovem dodatku izveste, v katerih disciplinah je na olimpijskih igrah nastopilo največ slovenskih športnikov. Vabljeni k poslušanju!

Žoga je okrogla s02e18: Propad Žiline svarilo slovenskim klubom