Kakšna bo prihodnost slovenskega klubskega nogometa? Foto: www.alesfevzer.com
Kakšna bo prihodnost slovenskega klubskega nogometa? Foto: www.alesfevzer.com

V sredo smo poročali, da smo na vseh deset klubov Prve lige TS naslovili nekaj vprašanj, med drugim, ali razmišljajo o znižanju plač nogometašev in drugih zaposlenih oziroma kakšnem podobnem ukrepu v času pandemije novega koronavirusa. Za to se odločili številni klubi marsikje po Evropi.

Klubi slovenske prve lige v odgovoru, ki so ga poslali na MMC, sporočajo, da se bodo s trenutno krizo spopadli s skupnimi močmi. "Nogometni klubi, ki nastopamo v prvi ligi državnega prvenstva, smo se povezali in odločili, da se s trenutnimi razmerami soočimo skupaj. Verjamemo, da bomo tako uspešnejši v dobrobit nogometa ter konkretnejši v sodelovanju z vsemi deležniki, med katere spadajo tudi Nogometna zveza Slovenije (NZS), Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in ne nazadnje država. Zavedamo se, da se soočamo s podobnimi težavami ter imamo skupne cilje. Zdaj bomo temu dodali še skupne rešitve," so zapisali v uvodu.

Ko se bo ugotovil realen upad prihodkov v povezavi s stroški, se bomo z deležniki v klubih pogovorili. Cilj je vsekakor iskanje optimalne rešitve za vse strani in s tem dolgoročno razmišljanje, kako zagotoviti stabilnost ter likvidnost nadaljnjega delovanja klubov.

Klubi Prve lige TS

Kaj torej menijo o zniževanju plač? "Želimo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, vendar vsi spremljamo novice po svetu in se zavedamo, da se bo treba prilagoditi, če bomo želeli preživeti. Trenutno je treba pogledati širšo sliko in ta kaže na globalen problem, v tej situaciji ni zgolj slovenski nogomet. Kot že rečeno, pandemija bo imela velike ekonomske in druge posledice po vsem svetu. Ob tem smo mnenja, da je bolje, če vsak prejme vsaj del dohodka, kot pa da bi se tudi v Sloveniji komu pripetila podobna zgodba kot slovaškemu nogometnemu klubu Žilina, pri katerem niso uspeli priti do internega dogovora z igralci o zmanjšanju pogodbenih obveznosti za omogočanje nadaljnjega funkcioniranja, klub pa je to potisnilo v finančni zlom in posledično stečaj.

Pred sprejetjem ukrepov moramo klubi najprej temeljito preučiti zakon, ki ga je sprejela vlada. Na podlagi tega zakona in škode, ki jo bo koronavirus povzročil klubom, bomo lahko naredili analizo dejanskega izpada finančnih sredstev. Ko se bo ugotovil realen upad prihodkov v povezavi s stroški, se bomo z deležniki v klubih pogovorili. Cilj je vsekakor iskanje optimalne rešitve za vse strani in s tem dolgoročno razmišljanje, kako zagotoviti stabilnost ter likvidnost nadaljnjega delovanja klubov."

V nadaljevanju objavljamo še njihova stališča glede drugih tem.

Med ukrepi vlade, ki jih je sprejela z "megazakonom", je ta, da bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka tudi za samozaposlene na področju športa (350 evrov za marec in po 700 evrov za april in maj). Kaj ta ukrep pomeni za delovanje klubov?
"Megazakon" preučujemo in vsekakor je dober za samozaposlene. Treba pa ga je spoznati še bolj podrobno, da lahko nato ocenimo, kaj to pomeni v konkretnem primeru za klub. Preverili bomo, kako zakon vpliva na posameznika, se z vsakim osebno posvetovali in poiskali najustreznejše skupne rešitve.

Sorodna novica Poziv OKS-ja vladi za pomoč športu; Kacin: Gotovo bo to treba narediti

Govorec vlade Jelko Kacin je že prejšnji teden dejal, da vlada pripravlja tudi drugi del svežnja ukrepov: "Gotovo bo treba športu in še posebej vrhunskemu športu nameniti dodatno državno pomoč. O tem vlada razmišlja in o tem vas bomo obveščali." Kakšne ukrepe vlade na področju športa (oziroma nogometa) še pričakujete oziroma si jih želite?
Pozitivno je, da bo država govorila tudi o vrhunskem športu in še posebej nogometu, ki je v očeh mnogih privilegiran šport. To pa v resnici ne drži, predvsem ko govorimo o področju zakonodaje in financiranja s strani države. Nogomet je v preteklih letih z rezultati presegel vložke, trenutno pa je na veliki prelomnici. Ne samo do profesionalnih igralcev, klubi imamo veliko odgovornost tudi do več tisoč mladih v posameznih mlajših selekcijah, do njihovih družin. Bili bi veseli in pričakujemo dodatno pomoč, tako na finančnem kot na pravnem področju.

Sorodna novica Mijatović o Simičevem predlogu: Veliko preveč poenostavljena izjava

Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je pred tednom dni povedal, da je o konkretni finančni pomoči zveze klubom ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti. Vseeno v (bližnji) prihodnosti pričakujete pomoč zveze oziroma menite, da bi bila ta potrebna? Kakšne ukrepe zveze si želite?
Vsi nogometni klubi v Sloveniji smo del nogometne družine NZS-ja, ki se kot krovna organizacija mora zavedati, da brez nas v Sloveniji ni nogometa. NZS ni zgolj reprezentanca, ampak smo to tudi klubi, ki predstavljamo enega izmed bolj pomembnih deležnikov. Od zveze tako pričakujemo pomoč, jasna stališča in konkretne odgovore. Izpostavili bi predvsem finančno področje, podporo pri urejanju pogodbenih razmerij z igralci ob zdaj močno spremenjenih okoliščinah in natančno opredelitev ob vprašanju, kaj se bo zgodilo s tekmovanji pod njenim okriljem oziroma z nadaljevanjem državnega prvenstva. Pomembno je, da se reševanja novonastale situacije lotimo skupaj in ne posamično. Če pomoči zveze ne bo, nas skrbi, kakšna bo nadaljnja usoda tekmovanja na najvišji in vseh drugih ravneh klubskih tekmovanj v državi. Slovenski nogomet lahko zabrede v krizo večjih posledic, ki pa se ne bo končala v obdobju enega leta, ampak bo dolgoročna.

Sorodna novica Simič poziva NZS, naj konča prvenstva in klubom v Prvi ligi nameni milijon

Nekdanji predsednik NZS-ja Ivan Simič je zvezi pred dnevi predlagal (1) konec sezone v vseh prvenstvih, (2) določitev prvakov in izpadlih klubov, (3) omogočanje klubom, da v primeru predčasnega konca sezone prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo na novo sezono, pa tudi (4) finančno injekcijo milijon evrov za klube iz 1. SNL in dodaten milijon in pol za klube nižjih lig. Kakšno je vaše stališče do teh predlogov oziroma do njegovega zapisa na blogu?
Kot nekdanji predsednik NZS-ja je gospod Simič posredoval svoje stališče glede na dogajanja v državi in nogometu ter pri tem predstavil predloge. Morda se rešitev za težave klubov, s katerimi se že in se v veliki meri še bodo spopadali, skriva tudi v katerem izmed omenjenih štirih predlogov, vendar bi se pri tem morali sestati s trenutnim vodstvom zveze in se pogovoriti o tem, kaj je sploh mogoče, uresničljivo oziroma izvedljivo.

Simič je na svojem blogu med drugim zapisal tudi, da so ga 25. marca klicali iz treh klubov Prve lige TS in ga spraševali, kaj naj naredijo v zdajšnji situaciji.
Gospod Simič je davčni svetovalec in strokovnjak na tem področju, obenem tudi z vodstvenimi izkušnjami v nogometu. Nogomet je trenutno v krizi in klubi med analizo stanja ter pripravo prihodnjih ukrepov pogosto vključijo tudi strokovnjake za takšno ali drugačno svetovanje, saj se s takšnimi razmerami vsi skupaj še nismo soočali, ustrezne odločitve pa bodo bistvenega pomena za prihodnje delovanje. V tem času so se nekateri očitno obrnili tudi na njega.

V medijih se pojavlja tudi ideja, da bi v prihodnji sezoni v Prvi ligi TS nastopalo 12 klubov. Kakšno je vaše stališče do tega?
Klubi bomo o tem opravili razpravo in predstavili svoje stališče, vendar pa je končna odločitev v rokah NZS-ja.

Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija25155552:2950
Celje25129453:2545
Aluminij25136644:2445
Maribor25127641:2643
Mura25911537:3038
Tabor Sežana25851229:3729
Bravo25771131:4328
Triglav25831432:5927
Domžale25751334:4726
Rudar250101523:5610