Simona Semenič je ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark. Foto: Mladinska knjiga
Simona Semenič je ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark. Foto: Mladinska knjiga

Z modro ptico nagrajeni roman, ki je izšel pri Mladinski knjigi, je nastal kot obljuba avtorice svojemu sinu, ki se ji je zdel po rojstvu drugega otroka zapostavljen. Osnutki za roman so nastali v prvi polovici leta 2009, prvo verzijo pa je avtorica končala ob koncu leta 2010. Potem je rokopis vsake toliko vzela v roke in ga predelovala.

Roman spremljajo ilustracije Tanje Komadina. Foto: Mladinska knjiga
Roman spremljajo ilustracije Tanje Komadina. Foto: Mladinska knjiga

Ustvarjalni proces pri nastajanju besedila je bil po njenih besedah zelo podoben kot pri pisanju dramskih besedil. Zelo pa si je prizadevala za to, da bi bil jezik živ in dostopen.
Zgodbo zaplete skrivnostna senca, ki jo nekega večera ne nebu vidi Črt. Zdi se mu, da vidi zmaja in ko hoče o tem povedati prijatelju Vidu, mu ta podobno vznemirjen skuša razkriti svoje neverjetno odkritje. V rokah njegovih novih prijateljev, Kaja in Ize, se je namreč znašel skrivnostni zemljevid. Otroci se skupaj lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine.

Literarna poslastica za prednajstnike
Kot so zapisali pri založbi, je Simona Semenič ustvarila "napeto in večplastno zgodbo, ki bo mlade bralce osvojila z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc in še posebej z jezikovno sočnostjo in zvočnostjo".

Roman zaokrožajo ilustracije Tanje Komadina, ki po besedah založbe imenitno ujame duha te literarne poslastice za prednajstnike, v kateri se mojstrsko meša fantazijsko z realističnim.

Dela Simone Semenič (1975), ene najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark, se pogosto uprizarjajo tako doma kot v tujini. Prejela je številne nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada, tri Grumove nagrade, Šeligovo nagrado in nagrado občinstva na festivalu Teden slovenske drame. Skrivno društvo KRVZ pa je njen prvi roman za otroke.

Eno leto za odrasle, drugo za mlade bralce
Nagrado modra ptica založba Mladinska knjiga podeljuje za še ne objavljene rokopise. Natečaj poteka bienalno, izmenjujeta se natečaja za roman za odrasle in za mladinski roman. Doslej sta modro ptico za mladinski roman prejeli deli Kot v filmu Vinka Möderndorferja (2013) in Zvezde vabijo Mihe Mazzinija (2016).