Zgaga je soavtor nagrajene trilogije o trgovini orožja v Sloveniji v devetdesetih letih 20. stoletja. Foto: BoBo
Zgaga je soavtor nagrajene trilogije o trgovini orožja v Sloveniji v devetdesetih letih 20. stoletja. Foto: BoBo

Organizacije Novinarji brez meja, Člen 19, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Neomejeni svobodni tisk (FPU), Indeks cenzure, Mednarodni inštitut za tisk (IPI) in Evropska zveza novinarjev (EFJ) komisijo pozivajo, naj poskrbi, da bodo slovenske oblasti resno obravnavale grožnje in napade zoper novinarja.

V pismu so izrazili zaskrbljenost za varnost Zgage, ki je tarča sovražne kampanje in groženj, odkar je na vlado pod vodstvom Janeza Janše naslovil vprašanje glede kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu.

Komisijo so pozvali, naj slovensko vlado spomni, da sta svoboda izražanja in dostop do informacij temeljni evropski vrednosti, ki ju je treba spoštovati.

Organizacije so opozorile tudi, da Zgaga ni edini novinar, ki je prejel grožnje, odkar je premier Janša. Pri tem so izpostavile grožnje, ki jih je prejela novinarka Večera Klara Širovnik, in napade na novinarje javne medijske hiše RTV.

Pred tem so podobno pismo naslovili že na notranjega ministra Aleša Hojsa, a nanj, kot so zapisali, še niso prejeli odziva.