Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Foto: EPA
Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Foto: EPA

Borut Pahor meni, da je treba počakati, da bosta premier Janez Janša in zunanji minister Anže Logar podala svoje stališče, nato pa bi bilo "glede na njuno izjavo smiselno to razpravo nadaljevati ali pa ugotoviti, da je šlo za spodrsljaj visokega uradnika in bosta potem predsednik vlade in zunanji minister primerno ukrepala". Predsednik republike je ob tem opomnil, da je zdaj zelo pomembno, da se osredotočimo na reševanje trenutne krize.

Podpredsednica vlade in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec pa je opozorila: "V tem trenutku okoliščine še niso dovolj razjasnjene, mi pa smo že pozvali k pojasnilom, kako je mogoče, da je prišlo do tega pisma, glede na to, da vlada z njim ni bila seznanjena." Zatrdila je, da bo vztrajala pri nasprotovanju odpiranju ideoloških tem, ki bi povzročile razhajanja v koaliciji. "V tem trenutku imamo pomembnejšo nalogo, to je pripeljati Slovenijo čim manj poškodovano iz sedanje situacije, zato je še toliko manj razlogov, da odpiramo tovrstna vprašanja," je še dejala Pivčeva.

Janša se veseli skupne seje odborov zaradi depeše
RTV Slovenija

O depeši tudi na sobotni seji vlade

Prva priložnost, da koalicija spregovori o vladnem pismu, bo na sobotni seji vlade, je še dejala prva dama DeSUS-a. Kot je znano, so koalicijske stranke že zahtevale pojasnila. V NSi-ju jih še čakajo, pričakujejo pa tako pogovore znotraj koalicije kot tudi v državnem zboru na pristojnih odborih. "Na podlagi pojasnil in znanih dejstev se bomo nato lahko odločili o nadaljnjih korakih," so zapisali.

V SMC-ju so pojasnili, da se vsebina depeše oddaljuje od stališč in vrednot stranke, zato tudi oni pričakujejo razjasnitev okoliščin njenega nastanka. "Na potezi so pristojne službe, ki morajo opraviti svojo nalogo, raziskati ozadje ter pristojne pozvati k odgovornosti," so poudarili. Urad vlade za komuniciranje je samostojna strokovna služba vlade, zato mora po prepričanju SMC-ja v prvi vrsti skrbeti za zagotavljanje javnosti dela vlade in obveščanje o delu njenih predstavnikov. V stranki so ob tem opomnili, da so se do depeše distancirali že v četrtek. Poudarili so, da so vsakršni napadi in pritiski na medije nesprejemljivi ter da zdaj ni čas za delitve, ampak za iskanje tistega, kar povezuje.

Sklic skupne seje OZP-ja in odbora za kulturo

Zaradi "škodljivega odziva zunanjega ministrstva na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v Sloveniji" so na pobudo poslanskih skupin SD-ja, LMŠ-ja, Levice in SAB-a za torek sklicali skupno nujno sejo parlamentarnih odborov za zunanjo politiko (OZP) in kulturo.

Zunanji minister Anže Logar bo moral odboru za zunanjo politiko pojasnjevati okoliščine pisma. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Zunanji minister Anže Logar bo moral odboru za zunanjo politiko pojasnjevati okoliščine pisma. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Nemec: Nemogoče, da bi tak dokument šel z MZZ-ja, ne da bi to tam vedeli

Predsednik OZP-ja Matjaž Nemec (SD) od ministra Logarja pričakuje, da bo pojasnil, kako je mogoče, da se uporabi diplomatska mreža za širjenje strankarskih politik. "Kajti že danes vam lahko povem, da je nemogoče, in to je dokazljivo, da je tak dokument z MZZ-ja romal, ne da bi kdor koli na ministrstvu vedel," je poudaril Nemec v izjavi za novinarje. Kriviti direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo je po njegovih besedah zavajanje. "Prepričan sem, da je premier Janez Janša vedel vse o tem pismu, prepričan sem, da je Janez Janša zlorabil svojega tesnega sodelavca, ministra Anžeta Logarja, za to, da uveljavlja svoje politike," je še poudaril predsednik OZP-js.

Tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek težko verjame, da depeše, ki je bila poslana kot vladna depeša, nista videla ne Logar ne Janša. Tudi če to drži, pa njihove odgovornosti za to, "da v bistvu vlada tako nedostojno govori, kritizira stvari v naši državi", prav nič ne zmanjšuje, je dodala. Urbanija je namreč za četrtkovo Delo dejal, da je šlo za odgovor Ukoma. Ob tem je pojasnil, da po njegovem mnenju minister Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janša ali koalicijski partnerji.

Depeša kot odgovor na kritike o pritiskih na novinarje

Kot je znano, je slovenska vlada Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu vlada opozarja, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja, edini, ki je preživel, je bil verski Radio Ognjišče, ker so ga ljudje podprli z lastnimi prispevki. Med drugim so v pismu kritični do RTV Slovenija.

Janša RTV Slovenija očital, da širi laži

Odziv se nanaša na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na Janšev tvit, v katerem je ta RTV Slovenija očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani. Na omenjeni tvit so se ostro odzvali tudi v društvu in sindikatu novinarjev Slovenije ter vodstvo RTV-ja, ki je med drugim poudarilo, da ne sprejemajo cenzure. Tudi v društvu in sindikatu so izjave razumeli kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti.

Klasični mediji med epidemijo uživajo visoko zaupanje