Kurti je vodja stranke Vetevendosje (Samoopredelitev) . Foto: Reuters
Kurti je vodja stranke Vetevendosje (Samoopredelitev) . Foto: Reuters

Grenell, sicer ameriški veleposlanik v Nemčiji, je bil lani imenovan za posebnega odposlanca za mirovne pogovore med Kosovom in Srbijo, obenem pa je tudi direktor ameriških obveščevalcev, kar pomeni, da usklajujejo delovanje 17 ameriških obveščevalnih agencij.

Kurti ga je obtožil, da je skušal doseči padec njegove vlade zato, da bi s tem "Trumpu zagotovil hitro diplomatsko zmago". Kurtiju so sicer koalicijski partnerji v parlamentu prejšnji mesec obrnili hrbet, a še opravlja tekoče posle. Poslanci so namreč razpravljali o vlogi ameriških diplomatov, Kurti pa je prepričan, da je glasovanje spodbudil prav Grenell.

"ZDA potrebujejo hitro diplomatsko zmago"

"Moja vlada je padla samo zato, ker se veleposlaniku Grenellu mudi podpisati dogovor s Srbijo. S tem želi dokazati, da lahko ZDA hitro rešujejo krize po vsem svetu tudi brez vojaškega posredovanja – v nasprotju s tem, kar so počeli Clinton, Bush in Obama. To želijo v tem volilnem letu prikazati kot velik uspeh," je dejal Kurti po poročanju Guardiana. Grenella je še obtožil, da ga sploh ne zanima vsebina dogovora, ampak le "podpisi na dnu papirja".

Na Kosovu je novi koronavirus zahteval 12 življenj. Foto: Reuters
Na Kosovu je novi koronavirus zahteval 12 življenj. Foto: Reuters

Guardian piše, da po spodletelih poskusih preboja pri pogajanjih s Severno Korejo in na Bližnjem vzhodu Washington upa, da bo diplomatsko zmago dosegel na Balkanu, a se mu čas pred novembrskimi volitvami izteka.

Do dogovora še daleč

Beograd še naprej zavrača možnost priznanja neodvisnosti Kosovo. Če bi strani podpisali dogovor, bi lahko Kosovo postalo član Združenih narodov, obe državi pa bi morda v prihodnosti lahko postali tudi članici Evropske unije. Strani se pogovarjata tudi o zamenjavi ozemlja.

Medtem ko Kurti nad vplivom Američanov ni preveč navdušen, pa je za njihove predloge bolj dojemljiv predsednik države Hashim Thaci. Thaci je sicer v nedeljo prek Twitterja sporočil, da bo skušal sestaviti novo vlado, a je vprašanje, ali mu ustava brez izvedbe novih volitev to dopušča. Volitve so zaradi zdravstvene krize v bližnji prihodnosti nemogoče.

Kosovo je imelo v ponedeljek 561 potrjenih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 12 ljudi.