Bolnišnica za zdravljenje okuženih v Prištini. Foto: EPA
Bolnišnica za zdravljenje okuženih v Prištini. Foto: EPA

Na Kosovu naj bi tako vsak prejel posebne identifikacijske dovolilnice, s katerimi se bodo v državi izognili gneči. Dovolilnice bodo imele številko glede na osebno izkaznico. Glede na zadnjo izpisano številko so določili ure dovoljenega gibanja. Med sprejetimi ukrepi je tudi ta, da bosta v avtomobilu lahko le dva človeka.

V Prištini je do zdaj potrjenih 283 okužb in sedem smrtnih žrtev zaradi covida-19.

Tudi Severna Makedonija omejuje gibanje

Kot je na Twitterju opozoril RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, so zelo oster ukrep sprejeli tudi v Severni Makedoniji. Popolno prepoved gibanja uvajajo pred prihajajočo pravoslavno veliko nočjo. Od danes do 21. aprila velja prepoved gibanja med 16.00 in 5. uro zjutraj. Stari do 18 let se lahko na prostem gibajo od 13.00 do 15.00, starejši od 67 let pa od 10.00 do 12.00.

Iz Severne Makedonije poročajo o 854 potrjenih okužbah in 38 mrtvih.

V Srbiji smrtnost 2,09-odstotna

V Srbiji je bilo do 15. ure že 4.054 okuženih za novim koronavirusom. Pristojne oblasti so testirale 2646 ljudi, kar je največ v enem dnevu, pozitivnih je bilo 424 okuženih. Po vsej državi so hospitalizirali 2890 okuženih, med njimi tudi lažje obolelih. V državi sicer velja odlok o prepovedi samoosamitve, vsi okuženi morajo biti hospitalizirani. Smrtnost v državi je 2,09-odstotna.

Ovadili direktorja doma za starejše

Skoraj četrtino novih primerov so odkrili v domu za starejše v Nišu, kjer se je okužilo 135 varovancev in štirje zaposleni – vsi imajo za zdaj milejše oblike okužbe covida-19.

Tamkajšnjega direktorja so aretirali, saj ga sumijo, da ni sprejel vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19. V domu so razglasili karanteno, okužene bodo preselili.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je na novinarski konferenci dejal, da sta predvsem "pomanjkanje discipline" in dovolitev izhodov in obiskov v domu vodila v tako obsežen izbruh okužb. Nekateri od svojcev so prišli na obisk svojcev v dom iz tujine ali pa so varovance vozili tudi iz centra in nazaj. Direktor naj bi po nekaterih navedbah celo skrival, da so se pri nekaterih varovancih pojavili znaki okužbe. Grozi mu do 12 let zaporne kazni.

Prihodnji teden naj bi rahljali ukrepe

Srbija, država, ki je sprejela ene strožjih zajezitvenih ukrepov na Balkanu, pa naj bi prihodnji teden začela določene ukrepe rahljati. Država je razglasila izredne razmere, uvedla policijsko uro med 17.00 in 5. uro zjutraj (razen koncev tedna), starejši od 65 imajo popolno prepoved izhoda. Lastniki psov lahko štirinožne ljubljenčke peljejo na sprehod med 23.00 in eno uro zjutraj, ob koncih tedna pa med 8. in 10. uro.

Srbske bolnišnice so zanikale navajanje medijev, da jim primanjkuje zaščitne opreme. Foto: Reuters
Srbske bolnišnice so zanikale navajanje medijev, da jim primanjkuje zaščitne opreme. Foto: Reuters

Na Hrvaškem 50 novookuženih, dva mrtva

Iz Hrvaške poročajo o 50 na novo okuženih s covidom-19, skupno število vseh okuženih je 1650, umrla sta še dva okužena. Med vsemi okuženimi je več žensk (50,7 odstotka) od moških (49,3). Na respiratorjih je 34 okuženih, do zdaj je ozdravelo 400 ljudi, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

Velikonočna maša v Splitu in napadi na novinarko

V nedeljo se je v Splitu zgodil incident, povezan s kršenjem prepovedi javnih shodov med epidemijo novega koronavirusa, ki velja na Hrvaškem. V splitski soseski Sirobuja so se namreč verniki zbrali pri velikonočni maši, nekateri pa so fizično in verbalno napadli novinarje, ki so poročali o dogajanju. Novinarki dalmatinskega spletnega portala so poškodovali roko in vrgli njen mobilni telefon na tla, snemalki regionalne televizije N1 pa so prevrnili kamero. Drugim novinarjem, ki so spremljali dogodek, so grozili. Grožnjam se je pridružil tudi župnik.

Sorodna novica Na Hrvaškem prvič več okuženih žensk

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je sporočil, da so policisti zaradi fizičnih in verbalnih napadov na medijski delavki kazensko ovadili tri moške, sodniku za prekrške pa tudi četrtega osumljenca za nasilje nad novinarji, ki so opravljali svoje delo. Napad je ostro obsodilo Hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je kritiziralo hrvaški državni vrh, da se ni izrekel o incidentu. Splitsko-makarska škofija se je ogradila od početja svojega župnika. Ta je tudi danes maševal pred cerkvijo v navzočnosti približno 15 vernikov, ki so ignorirali ukrepe o prepovedi javnih shodov, na katerih je več kot pet ljudi.

Minister Božinović je sporočil, da policija išče tudi približno 20 ljudi, ki so v nedeljo v popoldanskih urah prišli pred cerkev v podporo župniku. Tudi oni so grozili novinarjem in izobesili napis "Novinarji – črvi". Med njimi so nekateri imeli smučarske maske in vzklikali ustaška gesla.

Napadi na novinarje na Hrvaškem