V Tirani je danes več deset ljudi protestiralo za ohranitev narodnega gledališča, ki so ga v zgodnjih jutranjih urah začeli rušiti. Delovni stroji so kot prvo zrušili pročelje zgradbe z napisom Narodno gledališče (alb. Teatrit Kombëtar). Protestnike, ki so se zbrali pred poslopjem in vzklikali "sramota" in "diktatura", je med drugim tudi s solzivcem razgnala policija. Ogorčeni prebivalci prestolnice so ob tem metali kamenje v policiste in pri tem najmanj enega ranili.

V albanski prestolnici so izbruhnili izgredi zaradi rušenja tamkajšnjega narodnega gledališča. Foto: Reuters
V albanski prestolnici so izbruhnili izgredi zaradi rušenja tamkajšnjega narodnega gledališča. Foto: Reuters

Predsednikova žena – vodja stranke v opoziciji
Aretirali so okoli 40 ljudi, med njimi ženo predsednika države Ilirja Mete, Moniko Kryemadhi, ki sicer vodi eno od manjših opozicijskih strank. Policija pa je na silo odstranila tudi 37 umetnikov, ki so se zaprli v gledališče. Eden izmed Reutersovih očividcev je povedal, da je videl tudi enega protestnika s poškodbami glave. Medijski analitik Alfred Lela, ki so ga aretirali, je po izpustitvi dejal, da je policija neupravičeno uporabila nasilje in verbalno zlorabo. Kot je še navedel Reutersov očividec, so policisti brcali protestnike, ki so metali plastenke z vodo. Policija pa je zatrdila, da obtožbe o nasilju niso resnične.

Leta 1939 zgrajeno gledališče velja za zibelko kulturnih ustanov v Albaniji. Foto: Wikipedia Commons
Leta 1939 zgrajeno gledališče velja za zibelko kulturnih ustanov v Albaniji. Foto: Wikipedia Commons

"Ne gre več za rušenje gledališča, ampak za rušenje demokracije in svobode"
Med državljani in umetniki se je namreč oblikovala protestna skupina, ki nasprotuje rušenju gledališča. Kritiki očitajo vladi, da je stavbi odvzela status kulturne dediščine in s pomočjo posebnega zakona brez razpisa prodala zemljišče. "Ne gre več za rušenje gledališča, ampak za rušenje demokracije in svobode. Smo v diktaturi," je v videoposnetku, objavljenem na spletu, dejal eden izmed pripadnikov protestne skupine. Tudi predsednik države je nasprotoval podpisu zakona.

Tiransko narodno gledališče velja za spomenik kulturnega pomena. Zgradili so ga leta 1939 med italijansko okupacijo po načrtih italijanskega arhitekta Giulia Berta. Stavba v futurističnem slogu velja za zibelko kulturnih ustanov v Albaniji.

Vizija stanovanjske stavbe in nakupovalnega središča
Kot še poroča nemška tiskovna agencija DPA, želi vlada Edija Rame že leta stavbo porušiti. Prenova, ki bi bila sicer nujna, je po njihovih ocenah predraga, zato želijo na istem mestu ob pomoči danskega investitorja zgraditi stanovanjske stavbe in nakupovalno središče. Rama se ne želi odpovedati tej naložbi, saj v tem vidi prizadevanje za razvoj, še posebej po izgradnji novega nogometnega stadiona in tržnice. "To so isti ljudje, ki se upirajo vsakemu projektu v Tirani. Ne želijo razvoja, Tirane pa ne morejo ustaviti," je zatrdil v svoji objavi na Facebooku.

Člani delegacije Evropske unije v Albaniji pa so na Twitterju izrazili še obžalovanje, da v Tirani ni bil upoštevan njihov poziv k dialogu med oblastmi in civilno družbo.