Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novinarja Meta Roglič in Klemen Košak se bosta morala 25. maja kot osumljenca za izdajo tajnih podatkov zglasiti na sektorju kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave. Meta Roglič naj bi kaznivo dejanje zakrivila s člankoma "Bo Janeza Lenarčiča na čelu slovenskega stalnega predstavništva pri EU-ju v Bruslju nasledil Iztok Jarc?" in "Miro Cerar v Mladiki išče žvižgače", objavljenima septembra lani.

V prvem članku je novinarka pisala o kandidatih in predvsem favoritu za položaj veleposlanika pri slovenskem predstavništvu pri EU-ju. Vsebina drugega članka, ki ga je Rogličeva napisala skupaj s Košakom, pa se nanaša na dogajanje na zunanjem ministrstvu po objavi prvega članka. Novinarja sta pisala, da je tedanji zunanji minister Miro Cerar zaradi uhajanja informacij z ministrstva uvedel notranji nadzor.

Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi naznanilo o sumu kaznivega dejanja prišlo z zunanjega ministrstva po objavi drugega članka, torej še v času prejšnje vlade. Toda tedanji zunanji minister Cerar zanika, da bi za naznanilom oziroma ovadbo stal on. Kot je zatrdil, je zahteval notranji nadzor in večkrat poudaril, naj se ne širi navzven.

"Če bi me kdo seznanil, da namerava ukrepati proti novinarjem, bi temu nasprotoval," je zatrdil. Cerarjeve besede je za Dnevnik potrdil tudi takratni državni sekretar Dobran Božič.