Kitajski predsednik Ši Džinping (levo) in premier Li Kečjang. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping (levo) in premier Li Kečjang. Foto: Reuters

Kitajska je uradno napoved rasti gospodarstva začela objavljati leta 1990, današnja odločitev pa je močno zaznamovala začetek letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, prestavljenega z marca.

Drugo največje gospodarstvo na svetu se je v prvem četrtletju letošnjega leta skrčilo za 6,8 odstotka, kar je bil prvi padec od leta 1992, ko so začeli objavljati podatke po četrtletjih. Izbruh novega koronavirusa, ki se je začel konec decembra v Vuhanu, je začasno ohromil kitajsko gospodarstvo.

"Za letos nismo določili natančnega cilja za rast BDP-ja, glavni razlog je položaj glede epidemije v svetu, trgovske razmere so zelo negotove, zaradi česar se kitajski razvoj spopada z nekaterimi nepredvidljivimi dejavniki," je svoj nagovor začel kitajski premier Li.

Domača poraba, naložbe in izvoz upadajo, pritisk na zaposlenost se povečuje, finančna tveganja pa se povečujejo, je posvaril premier.

Sorodna novica V Hongkongu znova vre – Kitajska želi prepovedati odcepitev, upor ali prevrat

Li: Država je sodelovala odprto, transparentno in odgovorno

"Uspeli so nam glavni strateški dosežki v našem odgovoru na covid-19," je glede epidemije dejal Li in ob tem posvaril, da epidemija novega koronavirusa v državi še ni končana, čeprav je Kitajski uspelo doseči velik napredek v boju proti virusu SARS-CoV-2.

Dotaknil se je tudi ravnanja Kitajske ob pojavu novega koronavirusa. Država je po njegovi oceni v mednarodnem sodelovanju delovala "odprto, transparentno in odgovorno" ter je pravočasno posredovala informacije. S tem se je odzval predvsem na očitke predsednika ZDA Donalda Trumpa, da je Kitajska izbruh novega virusa v začetku zamolčala in da ni zadovoljivo sodelovala z mednarodno skupnostjo intako povzročila, da se je virus razširil po svetu.

Pred začetkom teden dni trajajočega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa so vodilni politiki obljubili stimulacijske svežnje za spodbujanje gospodarstva. Vse večje so skrbi, da bi izguba delovnih mest lahko ogrozila socialno stabilnost.

Kitajski ljudski kongres bo zasedal teden dni. Vsi delegati na imajo zaščitne maske, medtem ko jih kitajsko vodstvo, ki sedi na podiju, mask nima. Foto: Reuters
Kitajski ljudski kongres bo zasedal teden dni. Vsi delegati na imajo zaščitne maske, medtem ko jih kitajsko vodstvo, ki sedi na podiju, mask nima. Foto: Reuters

Kitajski primanjkljaj naj bi letos dosegel 3,6 odstotka BDP-ja (lani je bil 2,8 odstotka). Prvič letos bo država izdala tudi posebne obveznice v višini enega trilijona juanov.

Kot je dejal ekonomist Hwabao Trusta iz Šanghaja Nie Ven, Lijevo poročilo "ni prineslo nič nenavadnega." Po ekonomistovem mnenju je iz poročila razvidno, da "Kitajska ne bo sledila množičnim stimulacijskim načrtom, na katere so sicer stavili nekateri igralci na trgu". Po njegovi napovedi se bo rast BDP-ja umirila na med 2 in 3 odstotki, potem ko se je lani kitajsko gospodarstvo povečalo za 6,1 odstotka.

Sorodna novica "Ko gre za Kitajsko, je Evropska unija vedno znova presenečena"

Zmanjšanje obremenitev za podjetja, odlog plačila posojil in obresti

Po Lijevih napovedih bosta fiskalna in monetarna politika v prihodnje bolj fleksibilni, za podjetja bodo letos davčne in druge obveznosti zmanjšali za 2,5 trilijona juanov. Srednje velika in manjša podjetja bodo lahko zamaknila plačila posojil in obresti za nadaljnjih devet mesecev, do marca 2021. Ob tem načrtujejo, da bodo velike banke povečale odobritev posojil srednje velikim in manjšim podjetjem za več kot 40 odstotkov.

Na mizi tudi predlog o Hongkongu

Delegati bodo razpravljali tudi o predlogu zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu. Nekdanja britanska kolonija bi morala v skladu z ustavo ta zakon sprejeti sama, vendar ji zaradi nasprotovanja javnosti to ni uspelo. Zdaj bodo zakon, ki bo prepovedal izdajstvo, odcepitev, upor in prevrat, očitno sprejeli v Pekingu.

Li je v današnjem govoru podprl sporni predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu. Dejal je, da bo kitajska vlada "vzpostavila in izboljšala pravne sisteme in mehanizme za zaščito nacionalne varnosti" v Hongkongu. Omenjeni zakon bo prepovedal izdajstvo, odcepitev, upor in prevrat.

Prodemokratična opozicija v tej nekdanji britanski koloniji se sicer boji, da je omenjeni zakon uperjen predvsem proti njej.