Osnutek resolucije, s katerim Evropska unija in Avstralija pozivata k preiskavi izvora in širjenja novega koronavirusa, podpira že 116 držav članic WHO-ja.

Ameriški predsednik Donald Trump vseskozi obtožuje Peking, da bi lahko zajezil virus na svojem ozemlju. Kitajska zavrača obtožbe o neprimernem ukrepanju. Ši Džinping je v ponedeljek zagotovil, da je Kitajska
Ameriški predsednik Donald Trump vseskozi obtožuje Peking, da bi lahko zajezil virus na svojem ozemlju. Kitajska zavrača obtožbe o neprimernem ukrepanju. Ši Džinping je v ponedeljek zagotovil, da je Kitajska "vedno delovala odprto, pregledno in odgovorno". Foto: Reuters

Kitajska WHO-ju obljubila dve milijardi evrov
Ši Džinping je v videonagovoru letni skupščini, ki je potekala prek videokonference, zagotovil, da Peking od izbruha novega koronavirusa deluje pregledno in da je pravočasno delil informacije. Obljubil je dve milijardi dolarjev za boj WHO-ja proti koronavirusu ter to, da bo Kitajska cepivo, če ga bo odkrila, delila s svetom.

Predvsem ZDA obtožujejo Peking, da ni takoj poročal o izbruhu virusa, ki da je nastal v kitajskem laboratoriju, ter da za njegovo zajezitev ni pravočasno ukrepal.

Ne gre za iskanje krivca

Novi koronavirus je izbruhnil v mestu Vuhan na Kitajskem konec lanskega leta. Do zdaj se je z njim okužilo več kot 4,64 milijona ljudi, bolezen covid-19, ki jo virus povzroča, pa je zahtevala 310.236 smrtnih žrtev Foto: Reuters
Novi koronavirus je izbruhnil v mestu Vuhan na Kitajskem konec lanskega leta. Do zdaj se je z njim okužilo več kot 4,64 milijona ljudi, bolezen covid-19, ki jo virus povzroča, pa je zahtevala 310.236 smrtnih žrtev Foto: Reuters

Če bo resolucija dobila dvotretjinsko podporo 194 članic skupščine WHO-ja, bo v torek sprejeta. Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je dejala, da pogajanja o resoluciji še potekajo in da izida še ne more napovedati. "Zelo smo hvaležni Evropski uniji in vsem, ki so sodelovali pri pripravi osnutka in pogajanjih v zadnjih nekaj tednih," je povedala Paynova. Avstralija, ki je do zdaj poročala o 99 smrtnih žrtvah novega koronavirusa, je zatrdila, da želi s preiskavo preprečiti ponovitev pandemije, ki bi paralizirala gospodarstvo po vsem svetu, in da njen namen ni iskanje krivca.

"Upamo, da bo Kitajska sodelovala," je dodal avstralski minister za trgovino Simon Birmingham, potem ko je pozdravil vse večjo podporo preiskavi. Novozelandska premierka Jacinda Ardern meni, da je popolnoma razumljivo, da po takšnem dogodku svet želi preiskati primer in pogledati, kaj se iz izkušnje lahko nauči. Podporo preiskavi so med drugim izrazili Indija, Japonska, Južna Koreja, Rusija, Malezija, Indonezija, Združeno kraljestvo, Savdska Arabija, Kanada in 47 afriških držav.

Resolucija predlaga terenske misije
Resolucija poziva k terenskim misijam, s katerimi bi izsledili pot prenosa, kar bi po besedah podpornic zmanjšalo tveganje za ponovno širjenje virusa. Države dodajajo, da bi preiskavo morali začeti čim prej, čeprav tiste, ki imajo še vedno visoko stopnjo dnevnih žrtev okužb, menijo, da je v tem trenutku še prezgodaj.

Zaradi različnih strategij v boju proti koronavirusu svet plačuje visoko ceno, je Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres opozoril ob odprtju letnega zasedanja skupščine WHO, ki je namenjena spopadu s pandemijo. Foto: Reuters
Zaradi različnih strategij v boju proti koronavirusu svet plačuje visoko ceno, je Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres opozoril ob odprtju letnega zasedanja skupščine WHO, ki je namenjena spopadu s pandemijo. Foto: Reuters

Guterres: Premalo enotnosti v odzivu na pandemijo
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem kritiziral države, ker so ignorirale priporočila WHO-ja v boju proti širjenju novega koronavirusa. "Videli smo izraze solidarnosti, vendar zelo malo enotnosti v našem odzivu na covid-19. Države so sledile različnim strategijam, včasih protislovnim, in zato vsi plačujemo visoko ceno," je opozoril. Dodal je, da se "številne države niso zmenile za priporočila Svetovne zdravstvene organizacije": 'Posledica je bila, da se je virus razširil na ves svet in se zdaj širi na jug, kjer bi lahko imel še bolj uničujoče posledice. Tvegamo nove vrhunce in nove valove okužb.'"

Skrhani odnosi med Pekingom in Canberro

Kitajska trdi, da je vse informacije delila tako z WHO-jem kot tudi z drugimi državami. Odkar je Avstralija začela pozivati k neodvisni preiskavi o izvoru novega koronavirusa, so se povečale napetosti med Pekingom in Canberro. Kitajska je tako pred dnevi začasno ustavila uvoz štirih glavnih avstralskih dobaviteljev govedine. Kitajski veleposlanik v Avstraliji je že pred nekaj tedni opozoril na možnost bojkota avstralskih izdelkov na Kitajskem, ker uradna Canberra vztraja pri preiskavi izbruha pandemije.

Trumpovi očitki WHO-ju, da je pomagal Kitajski prikriti bolezen
WHO je bil tarča ostrih kritik zaradi svojega odzivanja na dogajanje v zvezi z novim koronavirusom, zlasti iz ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je WHO-ju med drugim očital, da je pomagal Kitajski prikriti bolezen ter da je prikrival razsežnost izbruha. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v odzivu na kritike sporočil, da so alarm sprožili zgodaj in večkrat.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je deležna kritik zaradi spopadanja s pandemijo. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je vse države sveta pozval, naj zagotovijo, da  se pandemija covida-19 ne bo ponovila. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je deležna kritik zaradi spopadanja s pandemijo. Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je vse države sveta pozval, naj zagotovijo, da se pandemija covida-19 ne bo ponovila. Foto: Reuters

Predsednik WHO-ja Ghebreyesus za preiskavo pod pogojem, da bo v dobri veri
Ghebreyesus je v ponedeljek sporočil, da bo sprožil neodvisno preiskavo o odzivu WHO-ja in njenih članic na pandemijo novega koronavirusa. "Sprožil bom neodvisno preiskavo ob prvem ustreznem trenutku za preučitev izkušenj in naukov ter oblikoval priporočila s ciljem izboljšanja pripravljenosti in odgovora na pandemije na ravni držav in na svetovni ravni," je povedal. Glede predloga resolucije s pozivom k "čimprejšnji nepristranski, neodvisni in celoviti" preiskavi mednarodnega odziva in odziva WHO-ja na pandemijo, ki jo je pripravil EU in naj bi jo skupščina na letnem zasedanju soglasno podprla, je dejal, da ji je WHO naklonjen pod pogojem, da bo "v dobri veri vsebovala vse odgovore vseh akterjev".

WHO 11. marca razglasil pandemijo
WHO je 30. januarja razglasil novi koronavirus za grožnjo svetovnemu javnemu zdravstvu, 11. marca pa je izbruh tega virusa razglasil za pandemijo. Organizacija je 31. decembra lani postala pozorna zaradi nenavadnih primerov pljučnice v Vuhanu na Kitajskem in je zahtevala pojasnila Pekinga. Na mogoč prenos s človeka na človeka je WHO prvič opozoril 5. januarja.

Tajvan protestiral, ker ni bil povabljen
Tajvan je protestiral, ker ni bil povabljen na letno zasedanje skupščine. WHO pod pritiskom Kitajske ne priznava Tajvana, zadnja tri leta pa zaradi pritiska Pekinga pri delu organizacije ne sme sodelovati niti kot opazovalec. Za vnovično sodelovanje kot opazovalca na tokratnem letnem zasedanju skupščine se je za Taipei, ki ga podpirajo ZDA, zavzelo več svetovnih voditeljev, med drugim japonski premier Šinzo Abe in kanadski premier Justin Trudeau, pa tudi nekaj evropskih držav.

Pompeo: Izključitev Tajvana še en dokaz podleganja WHO-ja kitajskim pritiskom
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je obsodil "izključitev" Tajvana z zasedanja kot še en dokaz podleganja WHO kitajskim pritiskom. Generalnega direktorja WHO-ja Ghebreyesusa je v sporočilu za javnost obtožil, da ni neodvisen, saj bi lahko Tajvan povabil na zasedanje, a se pod pritiskom Pekinga za to ni odločil.