Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z 9. majem so se znova začele izvajati vse storitve programa Zora, ki skrbi za preprečevanje raka materničnega vratu. Ginekologi so tako že pred dvema tednoma začeli vabljenje in presejanje, seveda ob upoštevanju vseh posebnih pogojev, ki jih določa odredba o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije.

Sorodna novica Brecelj: Operiramo vse diagnoze raka, nemaligne smo prestavili

Kot so zapisali na spletni strani programa Zora, nekajmesečni zamik presejalnega pregleda ne bo škodil zdravju žensk. Vendar pa ne bi bilo dobro, da bi trajal dlje, kot je bilo nujno potrebno za zamejitev epidemije. "Vsako leto s pregledi brisov materničnih vratov preprečimo ali v zgodnji fazi odkrijemo kar nekaj rakov materničnega vratu," so zapisali. "Če pregleda v zadnjih treh letih niste opravile, se nanj lahko naročite tudi same pri izbranem osebnem ginekologu."

Zaživel program Svit

Iz programa Svit za preprečevanje raka na debelem črevesju in danki pa sporočajo, da vsi, ki so vrnili izpolnjeno prijavo o prostovoljnem sodelovanju v programu in izpolnjujejo merila za testiranje na prikrito krvavitev v blatu, lahko pričakujejo testerje za odvzem vzorcev še ta mesec oziroma v juniju. Program vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, ki so vabljeni po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let.

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji eden najpogostejših rakov, je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Državni program Svit poteka od leta 2009. Pred tem so pravočasno odkrili le četrtino vseh obolelih, zdaj pa s pomočjo preventivnih pregledov odkrijejo že skoraj tri četrtine primerov. Zato je pomembno, da se ljudje odzivajo na vabilo.

S ponedeljkom se začenja tudi program Dora

V ponedeljek se bo po več kot dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije začel izvajati še presejalni program za rak dojk Dora. Program bo v omejenem obsegu najprej stekel na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v drugih presejalnih centrih programa Dora po Sloveniji pa s 1. junijem. Kot pojasnjujejo na svoji spletni strani, bodo vse povabljene ženske z vabilom na presejalno mamografijo prejele anketo o svojem zdravstvenem stanju, ki jo bodo morale izpolniti in podpisano prinesti na presejalno mamografijo.

"Zaradi zagotavljanja varne obravnave žensk je načrtovan večji razmik med termini, prilagojen bo tudi način dela. Zato bo obisk v presejalnem centru lahko nekoliko daljši, kot so ga bile ženske navajene v programu pred epidemijo." Kot so še dodali, bodo na presejalno mamografijo najprej povabili ženske, ki so jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja. Do zaustavitve programa 16. marca so dnevno na preventivno mamografijo po vsej Sloveniji povabili okoli 700 žensk med 50. in 69. letom, na slikanje pa se jih je odzvalo 500 oziroma okoli 75 odstotkov povabljenih.

Rak dojk je sicer najpogostejši rak pri ženskah, letno v Sloveniji za njim zboli več kot 1300 žensk, več kot 350 jih umre. Lani so v programu Dora slikali 107.887 žensk in pri 625 odkrili raka dojk. Letos pa so od januarja do zaustavitve programa zaradi epidemije covida-19 slikali 26.085 žensk in pri 149 odkrili raka dojk. V programu Dora z mamografijo odkrivajo majhne rake, ki jih ženska sama ali njen zdravnik s kliničnim pregledom še ne more zatipati. Odkrivanje rakov, manjših od 10 mm, pa pomeni večjo možnost ozdravitve. Prav tako je samo zdravljenje manj obsežno, kakovost življenja bolnic pa višja.