O čakalnih dobah, delovanju Onkološkega inštituta in zdravstvu v dobi koronavirusne bolezni 19 in po njej se je s kirurgom doktorjem Erikom Brecljem pogovarjala novinarka Breda Štivan Bonča.

Kirurg Erik Brecelj. Foto: AP
Kirurg Erik Brecelj. Foto: AP

Začniva z vašim področjem, stanjem na področju kirurgije. Ali ste v začetku epidemije in tem obdobju epidemije operirali manj bolnikov kot v istem obdobju lani?
Operirali smo vse bolnike z rakom in operiramo le diagnoze raka, imamo tudi nemaligne diagnoze. Te operacije smo prestavili. Sicer pa smo bolnike z diagnozo raka operirali, tako da smo opravili približno 70 odstotkov operacij, primerjalno z mesecem lani v istem času. Sprejeli smo celo bolnice iz druge bolnišnice z rakom dojke na operacije. Lahko rečem, da noben bolnik ni utrpel škode, v zanj primernem času bil operiran, celo lahko poudarim, da sprejmemo bolnike iz drugih bolnišnic, če imajo težave, še posebej s področja prebavnega trakta, se lahko javijo pri nas in jih bomo operirali v primernem času.

Kako pa bi odgovorili tistim, ki pravijo, da zaradi preventivnih programov, v katerih preverjajo raka na dojki, na primer Dora, Svit, ki preverja, koliko jih je zbolelih za rakom na debelem črevesju in danki, in Zora, ti programi, ne potekajo. Koliko manj diagnoz bo in kako to vpliva na bolnike?
Diagnoz bo ta mesec manj ali pa več, diagnostika se je ustavila. Po drugi strani moramo upoštevati, da so to stadiji bolezni, napredovanja bolezni v teh preventivnih programih nižji, da se odkrivajo bolnice z začetnimi raki, tako da večje škode ne bi smelo biti. Morajo biti pa bolniki pošteni tudi do sebe, in če ima kdo simptome, ki postavljajo sum, da gre pri njem nekaj narobe, da je zbolel, mora iti prej na pregled k zdravniku, ne pa čakati, da ga pokličejo v preventivni program. Sem pa prepričan, da bodo naslednji mesec preventivni programi, Svit je že, začeli ponovno delati, in menim, da bo škoda tukaj majhna.

Ali bo zamujeno v obdobju epidemije mogoče nadomestiti?
To bo težava, to je že težava. Če smo kje ustavili oziroma zmanjšali delo, smo v ambulantah, imamo 40, 50 odstotkov manj pregledanih bolnikov, torej bolnikov, ki so hodili na redne kontrole mesece in leta po zdravljenju. Te bolnike bomo pregledali, upam, da že nekaj maja, junija, si pa ne bom mogel več privoščiti tako velike ambulante, ker ne morem imeti v čakalnici bolnikov drugega zraven drugega. To bo težava, tako da bomo verjetno morali razširiti delo na popoldneve in na sobote, da bomo opravili, kar je potrebno. Sem pa 100-dstoten, delo bo opravljeno, bolniki ne bodo tega čutili.

Ali bi morali, po vašem mnenju, tudi v delo Onkološkega inštituta vključiti zasebnike, da bi te čakalne dobe hitreje skrajšali? Čakalne dobe so se podaljšale tudi na drugih področjih, kako vi vidite zasebnike v funkciji skrajševanja čakalnih dob?
Onkološki inštitut je tercialna ustanova, zelo težko bi zasebnik prevzel naše delo. Je pa gotovo, da bo, dokler bo virus krožil med populacijo, delo po ustanovah potekalo počasneje. In bi morali res vključiti vse vire, predvsem na primer na področju diagnostike prebavil, koncesionarje in dodeliti dodatne koncesije za endoskopske preglede, za preiskave. Ker če ima bolnik preiskave namesto naslednji teden šele čez pol leta, je ta bolnik čez pol leta z bolj napredovano boleznijo za sistem dražji, zato menim, da bi se dalo predvsem na področju diagnostike in lažje medicine vključiti tudi zasebnike in koncesionarje. Tercialna medicina pa je zahtevnejša, dražja, zahteva drage aparature, to bo pa težko kdo drug prevzel. Svoj del odgovornosti morajo prevzeti tudi bolniki. Zgodilo se je, da je na obsevanje prišel bolnik, ki je imel družinskega člana, okuženega z virusom covida-19, pa tega ni povedal.

Kaj to pomeni za onkološki inštitut, kako ste ukrepali in kakšne so lahko posledice za druge bolnike?
Mi vse bolnike, ki prihajajo na zdravljenje, en dan prej pokličemo, anketiramo, ko pridejo v bolnišnico, jih ponovno povprašamo. Izmerimo telesno temperaturo, če je kdo sumljiv, ga testiramo na virus. Koga lahko pošljemo tudi domov in pride čez teden, dva nazaj. Če gre kdo mimo tega nadzora, da prikrije te podatke, na srečo je bilo to zelo malo bolnikov, mislim, da so bili prejšnji teden to vsega skupaj štirje, nam pa ustavi proces. Če bi prišel na oddelek okužen bolnik, bi morali oddelek zapreti, izvesti dezinfekcijo, zaposlene, ki so bili v stiku z njim, poslati domov, to pa nam dodatno ustavi delovne procese. Na srečo nismo odkrili okuženega bolnika na onkološkem, niti zaposlenega s pozitivnim virusom. Za zdaj gre, in upam, da bodo tudi bolniki naprej to spoštovali in resno jemali naša opozorila.

Erik Brecelj o delovanju zdravstva med epidemijo

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.