Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zadnje čase viden z zaščitno masko, čeprav je na začetku epidemije ni želel nositi. Foto: Reuters
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zadnje čase viden z zaščitno masko, čeprav je na začetku epidemije ni želel nositi. Foto: Reuters

Skoraj 42.000 mrtvih za covidom-19 in več kot 800.000 okuženih z novim koronavirusom so podatki za Brazilijo po Univerzi Johnsa Hopkinsa. Država je s tem postala druga na svetu, takoj za ZDA, tako po številu okuženih kot po statistiki smrti v epidemiji. Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih v Braziliji z 212 milijoni prebivalcev verjetno nekajkrat višje.

Podatke je objavila neodvisna statistična agencija, saj je država pred dnevi sprejela ukrep, da ministrstvo za zdravje ne bo več objavljalo skupnega števila novookuženih in umrlih, a je vrhovno sodišče odločitev vlade zavrnilo. Ministrstvo pa je bilo obtoženo, da objavljene podatke prireja. Kljub temu se populistični predsednik Jair Bolsonaro otepa očitkov, da je podcenil resnost situacije, med drugim je novi koronavirus označil za "blago gripo", voditelje zveznih držav pa obtožil, da pretiravajo pri številu okužb in smrti.

Gneča pred nakupovalnim centrom

V četrtek so se v São Paulu in Riu de Janeiru odprla nakupovalna središča, pred vrati katerih je množica tudi več ur čakala na vstop. Nakupovalci so morali pri tem spoštovati varnostno razdaljo in nositi zaščitno masko. Prav tako so jim na samem vhodu merili telesno temperaturo.

Izkopavanje posmrtnih ostankov s prezasedenih pokopališč

V mestu São Paulo pa so sicer začeli izkopavati več let stare posmrtne ostanke na pokopališču, da bodo naredili prostor za pokop umrlih za covidom-19. Ekshumirane ostanke bodo preložili v vrečke in jih položili v 12 kovinskih kontejnerjev. V roku 15 dni bodo kontejnerje razvozili na različna pokopališča.

Pokopališče v São Paulu, kjer ekshumirajo posmrtne ostanke, da lahko pokopljejo žrtve covida-19. Foto: EPA
Pokopališče v São Paulu, kjer ekshumirajo posmrtne ostanke, da lahko pokopljejo žrtve covida-19. Foto: EPA

WHO: brazilski zdravstveni sistem še ni preobremenjen

Vse od torka je v Braziliji zaradi covida-19 več kot 1200 smrti dnevno. Bolsonaro pa vztraja, da država dvigne omejitve, ukine karanteno in znova zažene gospodarstvo. V četrtek zvečer je celo pozval svoje podpornike, "naj najdejo način", da vstopijo v bolnišnice in posnamejo, ali so njihove kapacitete resnično polno zasedene ali ne in posnetke posredujejo policiji ter obveščevalnim službam. V zadnjih 24 urah je brazilsko ministrstvo za zdravje potrdilo 909 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer ocenjuje, da je brazilski zdravstveni sistem še kos nastalemu epidemičnemu položaju, da pa imajo bolnišnice v državi še okoli 20 odstotkov rezerve. Razširitev epidemije v Braziliji ima namreč križna žarišča, predvsem v prenaseljenih mestnih središčih.

Vse je le politika?

Matjaž Cokan, Sao Paulo

Bolsonaro je medije obtožil, da so preveč osredotočeni le na primere smrti, saj da želijo izvesti "televizijski pogreb". Enega od dveh ministrov za zdravje, ki sta med epidemijo odstopila, Luiza Henriqueja Mandeta pa je obtožil, da si je podatke "izmišljeval", da bi ljudje ostali v karanteni in da bi "trosil strah". Visoko število okuženih in mrtvih pa je pripisal politični agendi: "Kaj bodo imeli od tega? Politično korist, le to je možno. Izrabljajo tiste, ki umirajo, da bi imeli korist v političnem smislu in za vse krivijo zvezne države."

Ta teden je univerza v Washingtonu objavila študijo, ki ocenjuje, da bo do avgusta v Braziliji lahko umrlo še 100.000 ljudi, s čimer bi bila država v svetovnem vrhu.

Večina Brazilcev podpira rahljanje ukrepov

Glede na v petek objavljeno javnomnenjsko raziskavo (XP Investimentos) je 52 odstotkov anketiranih podprlo rahljanje ukrepov, 44 odstotkov jih je bilo proti, čeprav 61 odstotkov vprašanih meni, da najhujše šele prihaja. 76 odstotkov vprašanih ocenjuje, da je medsebojna razdalja najboljša preventiva, 57 odstotkov pa bi ukrepe za ustavitev širjenja novega koronavirusa še ohranilo, dokler se stanje v državi ne bi umirilo.