Pred predsedniško palačo v Brasilii je predsednik Jair Bolsonaro pozdravil svoje podpornike na protestih, pri čemer je zajahal policijskega konja. Foto: EPA
Pred predsedniško palačo v Brasilii je predsednik Jair Bolsonaro pozdravil svoje podpornike na protestih, pri čemer je zajahal policijskega konja. Foto: EPA

Z brazilskega ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo na spletni strani objavljali le podatke o novih okužbah in smrtnih primerih zaradi novega koronavirusa v zadnjih 24 urah. Tako ne bodo več objavljali kumulativne statistike, torej podatkov o okuženih in umrlih v pandemiji do zdaj. S spletne strani so tako že umaknili vse do zdaj objavljene podatke.

Odločitev predsednika je bila deležna kritik novinarjev in tudi članov kongresa. Izbris podatkov je med drugim sovpadel z dejstvom, da je imela Brazilija štiri dni zapored več kot tisoč mrtvih zaradi virusa. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v Braziliji z novim koronavirusom okuženih več kot 670.000 ljudi, za boleznijo covid-19 jih je umrlo skoraj 36.000, a številke naj bi bile še veliko višje.

Bolsonaro pandemijo označil za "blažjo gripo"

Po izračunih brazilskih medijev v državi za covidom-19 umre najmanj en človek vsako minuto. Brazilski populistični predsednik Jair Bolsonaro je novi koronavirus, tako kot njegov ameriški kolega Donald Trump, označil za "blažjo gripo" in se je upiral uvedbi omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Sorodna novica Bolsonaro hitro ostal še brez drugega ministra za zdravje

Grožnje o izstopu Brazilije iz WHO-ja

Brazilija je tako druga država na svetu po številu okuženih in tretja po številu umrlih zaradi covida-19. Predsednik Bolsonaro je bil deležen ostrih kritik, saj je zavrnil uveljavitev karantene, ki jo je priporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V petek je celo zagrozil, da bo država izstopila iz WHO-ja, saj da je WHO "pristranska politična organizacija". "ZDA so zapustile WHO in tudi mi razmišljamo o tem v prihodnosti. WHO bo moral delovati brez ideološke pristranskosti ali pa bomo odšli tudi mi," je bil jasen.

Med pandemijo sta Bolsonara zapustila kar dva ministra za zdravje, ki se nista strinjala z njegovimi usmeritvami v času epidemije.

Na proteste brez zaščitne maske

Brazilija umika statistiko o vseh okuženih

Populistični predsednik Bolsonaro se je v skladu s svojimi prepričanji v preteklih mesecih tako brez zaščitne maske udeležil protestov proti vrhovnemu sodišču, med katerimi je zajahal tudi policijskega konja.

Sodišče je namreč dovolilo preiskavo očitkov proti Boslonaru, saj ga je nekdanji pravosodni minister Sergio Moro ob svojem odstopu obtožil vmešavanja v delovanje policije. Brazilski predsednik je še pred tem odstavil načelnika zvezne policije Mauriciana Valeixa, kar je sprožilo tudi odstop Sergia Mora. Bolsonaro naj bi po njegovih besedah zahteval, da ga vodja policije obvešča o obveščevalnih podatkih, zaradi česar naj bi odredil zamenjavo na samem vrhu policije.