Ahmet Öğüt. No Poem Loves its Poet, 2020. Foto: arhiv umetnika
Ahmet Öğüt. No Poem Loves its Poet, 2020. Foto: arhiv umetnika

Predavanje bo potekalo v Fotopubovem projektnem prostoru, nekdaj zapuščeni bencinski postaji arhitekta Milana Miheliča, ki leži na Tivolski cesti v Ljubljani.

Poslušalce bo popeljal v svoje delo tudi glede na trenutno negotovo stanje sveta. "Turški umetnik kurdskih korenin transformira različne zgodovine in skupinske narative z neizmerno lahkotnostjo, pogosto skozi humor," so zapisali organizatorji. Njegovo delo lahko najdemo na ulicah, na odru, v predavalnicah, v muzejih ali v filmih, raztezajoč se skozi najrazličnejše medije.

S humorjem nad kompleksna družbena vprašanja
Öğüt, ki živi in dela med Amsterdamom, Berlinom in Carigradom, je mednarodno priznani družbenokulturni iniciator in konceptualni umetnik, ki pogosto navezuje povezave s sodelavci izunaj umetniškega sveta in išče inovativne načine, kako se z zapletenimi družbenimi vprašanji, kot so migracije ali družbeni nemiri, spoprijeti na humoren način. Med drugim je na 53. beneškem bienalu leta 2009 predstavljal Turčijo.

Ahmet Öğüt. No Poem Loves its Poet, 2020. Foto: arhiv umetnika
Ahmet Öğüt. No Poem Loves its Poet, 2020. Foto: arhiv umetnika

Program Academia Nuts se je začel izvajati letos februarja. Torkovo predavanje bo prvi izmed javnih dogodkov znotraj programa. Načrtujejo štiri leta "rigoroznih akademskih zasedanj, ki sestojijo iz javnih večernih predavanj in semi-javnih seminarjev", kjer bodo gostili zanimive mednarodne mislece, umetnike, teoretike, filozofe, literate, zbiratelje, galeriste, aktiviste, performerje ali zgolj "splošne čudake".

"Z igrivim naslovom se program skozi mediacijo umetnosti in kritične misli na popolnoma nov način loteva interpretacije in refleksije umetniških praks," opisujeta kuratorja programa Hana Ostan Ožbolt in Dušan Josip Smodej.

Skozi program želijo sooblikovati novo generacijo izjemnih profesionalcev in mislecev, ki bodo lahko vzporedno z ustaljenimi akademskimi strukturami in na podlagi močne infrastrukturne baze njihovih partnerskih organizacij raziskovali in mislili najrazličnejša vprašanja, aktualna za sodobnost, v kateri živimo.