Transformagic je prva razstavna postavitev knjige Automagic, najbolj uspešne knjige Kruithofove. Foto: Anouk Kruithof
Transformagic je prva razstavna postavitev knjige Automagic, najbolj uspešne knjige Kruithofove. Foto: Anouk Kruithof
Mihelič Milan: Bencinski servis Petrol, Ljubljana (1967-1968)
Bencinski servis Petrol je bil zasnovan kot del celostne urbanistične ureditve severnega vstopa v mestno središče. Armiranobetonska gobasta konstrukcija, ki skoraj spominja na križnorebraste oboke gotske arhitekture, je osrednji element bencinskega servisa, ki se večkrat ponovi. Foto: Anja Planišček/Arhitekturni vodni

Današnje odprtje razstave z naslovom Transformagic v stari bencinski črpalki na Tivolski 44 bo pospremil glasbeni performans skupine Olfamoštvo.

Učenec Edvarda Ravnikarja
Razstava je postavljena v zapuščeni bencinski servis Petrol, ki je bil zasnovan kot del celostne urbanistične ureditve severnega vstopa v mestno središče Ljubljane. Objekt je bil zgrajen leta 1968, zasnoval pa ga je arhitekt Milan Mihelič, Prešernov nagrajenec in učenec Edvarda Ravnikarja.

Po prvi predstavitvi bencinskega servisa kot razstavnega prostora s projektom Taiya Onorata in Nica Krebsa junija lani, je Fotopub prostor prejel v daljšo začasno uporabo. Bencinski servis tako letos gosti drugo razstavo v seriji projektov, ki raziskujejo neposreden dialog med prostorom, umetnikom in tehnikom v obliki instalacij, ki so izdelane v prostoru in namenjene izključno temu prostoru.

Instalacija fotografskih objektov
Transformagic je prva razstavna postavitev knjige Automagic, najbolj uspešne knjige Kruithofove. Izbor izmed 528 fotografij, posnetih s telefoni in kompaktnimi kamerami, ki jih je umetnica izdelala v zadnjih 12 letih svojega življenja, bodo predstavili v obliki instalacije množice fotografskih objektov v prostoru, so zapisali v Fotopubu.

"Fotografije, ki ne predstavljajo jasne narative, temveč zgolj raziskovanje umetničinega arhiva skozi fotomontažo, reprodukcijo in digitalno manipulacijo, so v razstavi združene z različnimi objekti, ki jih je umetnica našla v času svojega bivanja v Ljubljani. Opisana in situ instalacija, ki deluje kot nekakšna večplastna skulptura, demonstrira iznajdljivost, avanturističnost in neskončnost možnosti medija fotografije in prikazuje, kako lahko računalnik in človeški um delujeta kot procesorja načinov, na katere gledamo na svet," so še dodali.

Fotopub Appetizerji so serija dogodkov in razstav, namenjena produkciji in predstavitvi umetniških projektov uveljavljenih in mednarodno priznanih umetnikov, ki se primarno ukvarjajo s sodobno umetnostjo.

Večplasten, interdisciplinaren pristop
Anouk Kruithof, rojena leta 1981 v Dordrechtu na Nizozemskem, je umetnica, katere večplastni, interdisciplinarni pristop zavzema fotografijo, kiparstvo, instalacijo, knjigo, tekst, performans, video, animacijo, spletno oblikovanje in intervencije v javni prostor. Njen opus je raziskava spletne reprezentacije sodobnih družbenih tematik.

Kruithofova sledi spremembam človeškega psihološkega stanja v nestabilnih časih sistematičnega nadzora, stresa in kaosa v tehnološko pogojenem svetu. Njeno delo odlikuje presenetljivo originalen pristop k sodobni fotografiji, saj k mediju pristopa iz različnih zornih kotov, s čimer proizvaja izredno raznolik avtorski opus, ki sega od fotografij, preko skulptur in instalacij, do videa, animacije, knjig in performansa, so povedali organizatorji razstave.