Pierre-emerick Aubameyang je bil junak velike zmage Arsenala. Foto: Reuters
Pierre-emerick Aubameyang je bil junak velike zmage Arsenala. Foto: Reuters

Topničarji so s 13 lovorikami najuspešnejše moštvo v tem prestižnem tekmovanju. Nazadnje so lovoriko osvojili leta 2017, ko so prav tako v polfinalu na kultnem londonskem stadionu ugnali Manchester City, sicer šestkratnega zmagovalca pokala in branilca naslova. Od tedaj so sinjemodri londonsko zasedbo premagali sedemkrat zapored. V letošnji sezoni so oba dvoboja dobili s 3:0, zadnjega junija takoj po koncu premora zaradi pandemije novega koronavirusa. V drugem polfinalu se bosta v nedeljo pomerila Manchester United in Chelsea. Finale bo na sporedu v soboto, 1. avgusta.

Mikel Arteta je bil pred prihodom na klop Arsenala pomočnik Pepa Guardiole pri Cityju. Foto: Reuters
Mikel Arteta je bil pred prihodom na klop Arsenala pomočnik Pepa Guardiole pri Cityju. Foto: Reuters

Aubameyang zadel z zunanjim delom čevlja

Arsenal je v treh dneh tako na kolena spravil trenutno dve najboljši angleški zasedbi, Liverpool, ki ga je ugnal v Premier ligi, in zdaj še Manchester City. Varovanci Pepa Guardiole, ki je moral prvič priznati premoč nekdanjemu soigralcu in pomočniku Mikelu Arteti, so začeli udarno. Nemudoma so prevzeli pobudo in pritisnili ter v prvih desetih minutah imeli kar 83 odstotkov časa žogo v svojih nogah.

Toda do prve velike priložnosti so prišli Londončani, ko se je po slabi postavitvi obeh osrednjih branilcev mladega Erica Garcie in Aymerica Laporteja Aubameyang sam znašel pred Edersonom, toda Gabonec je meril naravnost v brazilskega vratarja. Tri minute pozneje je na desni strani Benjamin Mendy pustil preveč prostora Nicolasu Pepeju, ki je poslal predložek na drugo stran. Tam je vtekal Aubameyang, Kyle Walker je zamudil, napadalec Arsenala pa je z zunanjim delom nogometnega čevlja žogo poslal mimo Edersona v vratnico, od katere se je odbila v mrežo. Aubameyang je prvič v karieri zatresel mrežo Cityja. Kljub terenski premoči Guardiolove vrste pa je do konca polčasa najlepšo priložnost imel Arsenal, ko je z glavo streljal Shkodran Mustafi, s posredovanjem pa se je izkazal Ederson.

Arsenal bo 1. avgusta naskakoval 14. zmago v Pokalu FA. Foto: Reuters
Arsenal bo 1. avgusta naskakoval 14. zmago v Pokalu FA. Foto: Reuters

City pritisnil, Arsenal zadel

V četrti minuti drugega polčasa je bilo nevarno v kazenskem prostoru topničarjev. David Silva je začel akcijo, Kevin De Bruyne pa je z leve strani kazenskega prostora podal v sredino, kjer je pritekel Raheem Sterling, po njegovem poskusu pa je žoga za las zletela mimo vratnice. 54. minuta je tekla, ko je nevarno sprožil Riyad Mahrez, odlično pa se je odzval Emiliano Martinez, ki je z eno roko zaustavil žogo. Zatem je bil argentinski vratar dobro postavljen po kotu, ko je žoga v glavo zadela nepripravljenega Sterlinga. Zletela je proti vratom, a bila lahek plen Martineza. V 67. minuti je po podaji De Bruyneja v sredino lepo priložnost zamudil David Silva, ki je streljal malenkost mimo vrat.

V času največje premoči Cityja pa je Arsenal drugič zadel. Pepe je na levi strani uspešno zadržal žogo, podal nazaj do Kierana Tierneyja, škotski branilec pa je poslal dolgo in visoko žogo za hrbet obrambi sinjemodrih. Znova je zamudil Walker, Aubameyang pa je pobegnil po levi strani. Prepozen je bil tudi Eric Garcia in Gabonec je še drugič matiral Edersona. Tokrat mu je žogo v mrežo poslal med nogama. City je močno pritisnil in ves čas napadal, toda obramba Arsenala je bila dovolj čvrsta in disciplinirana. Veliko napak si ni privoščila. Še najnevarnejši strel je bil v 83. silovito poskus Laporta z razdalje, ko je žoga za las zgrešila cilj.


Pokal FA, polfinale:
ARSENAL - Manchester City 2:0 (1:0)
Aubameyang 19., 71.

Arsenal: Martinez, Mustafi (87./Holding), David Luiz, Tierney, Bellerin, Ceballos (88./Kolašinac), Xhaka, Maitland-Niles, Pepe (72./Willock), Lacazette (78./Torreira), Aubameyang.

Manchester City: Ederson, Walker, Eric Garcia, Laporte, Mendy, Gündogan (66./Rodri), De Bruyne, David Silva (87./Fernandinho), Mahrez (66./Foden), Sterling, Gabriel Jesus.

Sodnik: Jon Moss


Nedelja ob 19.00:
MANCHESTER UNITED - CHELSEA

Finale bo v soboto, 1. avgusta.