Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Italijanska vlada nasprotuje kakšnemu koli zapiranju manjših mejnih prehodov na Videmskem, k čemur je pozval predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga.

Vse pa se je začelo z neofašisti iz stranke Casapound, ki so v torek dopoldne zasedli dvorano deželnega sveta Furlanije - Julijske krajine (FJK) in zahtevali izgon prebežnikov iz dežele FJK.

"Odgovorni za Civilno zaščito iz Gradeža, ki je tudi predstavnik združenja Casapound, je med to zasedbo dvorane kričal na glas, da bi sam streljal na priseljence," je povedala Tatjana Rojc.

Izgon in zaporo mejnih prehodov, zlasti manjših na Videmskem, ki jih čedalje pogosteje uporabljajo ukrajinski tihotapci beguncev z Bližnjega vzhoda, je v teh dneh zahteval tudi predsednik obmejne dežele Massimiliano Fedriga.

Položaj ob meji je Rojčeva s strankarsko kolegico Deboro Serracchiani včeraj popoldne predstavila notranji ministrici Luciani Lamorgese.

"Ministrica Lamorgese je povedala, da nima nobenega namena, da bi zaprla schengensko mejo med Italijo in Slovenijo," je še pojasnila Rojčeva.

Vlada se po besedah senatorke zaveda pomena pretočnosti meje, še zlasti zdaj, saj je bilo obmejno prebivalstvo v času omejitve gibanja zelo prizadeto. Toda Rim namerava na mejo s Slovenijo kljub temu poslati okrepitve.

"Omenila je, da bo okrepila navzočnost vojakov na glavnih mejnih prehodih, vendar ne gre nikakor za nobeno ofenzivo proti Republiki Sloveniji. Nasprotno gre bolj za opomin tistim, ki bi želeli nezakonito prevažati prebežnike," je še dejala Rojčeva.

Ministrica Lamorgesejeva je v pogovoru s senatorko Rojčevo sodelovanje s Slovenijo ocenila za odlično, zlasti zaradi odmevnega spravnega dejanja v Trstu 13. julija.

Italija bo na slovensko mejo poslala vojsko