Na mejo s Hrvaško so dodatno prerazporedili več kot 1000 policistov. Foto: BoBo
Na mejo s Hrvaško so dodatno prerazporedili več kot 1000 policistov. Foto: BoBo

Policija je za potrebe nadzora poleg rednih patrulj na mejo dodatno prerazporedila posebno policijsko enoto z vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

Za namen drugačne obravnave prebežnikov je policija ustanovila tudi skupino posebej usposobljenih policistov, t. i. debriferjev. Ti skušajo v pogovorih dobiti čim več podatkov o poteh, ki jih uporabljajo, in o organizatorjih nezakonitih prehodov, kar nato policiji služi za analitične obdelave in nadaljnje kriminalistične preiskave, je dejal namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica v izjavi za javnost v Dolu pri Starem trgu ob Kolpi.

Poostren nadzor južne meje

Pri nadzoru bo policija po besedah Senice uporabila tudi vsa razpoložljiva tehnična sredstva, kot so videonadzorni centri, termovizijske kamere, kamere, ki zaznavajo gibanje, vijakarji in brezpilotni letalniki. Tako kot do zdaj jim bo pri nadzoru pomagala tudi vojska.

Zaradi sproščanja ukrepov ob popuščanju epidemije se je namreč po besedah namestnika v. d. generalnega direktorja predvsem v zadnjih 14 dneh na balkanski poti pojavilo večje število prebežnikov. Grčija jih je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih prebežniških centrih odpravili omejeno gibanje. "To je povzročilo dodaten pritisk prebežnikov in jih spodbudilo, da potujejo naprej proti Sloveniji," je dejal. Po podatkih policije je več kot 10.000 prebežnikov, ki želijo iz Srbije ter Bosne in Hercegovine potovati naprej.

Vsak teden na južni meji ujetih več kot 200 ljudi

Pritisk tako na hrvaško kot slovensko mejo se tako po besedah Senice v zadnjih dneh krepi. V zadnjih dveh tednih v Sloveniji tedensko ujamejo po več kot 220 ljudi, je dejal. Vedno več prebežnikom po besedah Senice tudi uspe priti v Italijo, kar kažejo povečane številke o prebežnikih, ki jih Italija vrne v Slovenijo.

Prebežniki so pri prehodih meje po besedah Senice sicer vedno previdnejši. "Izbirajo območja, ki so težko dostopna, izogibajo se naseljenim območjem, večinoma potujejo ponoči in se izogibajo policiji," je pojasnil.

Senica je kot predstavnik policije še izrazil željo po aktivaciji 37a člena zakona o obrambi, da bi lahko pri nadzoru meje pomagala tudi vojska.

Od januarja 3139 nezakonitih prehodov meje

Generalna policijska uprava je sicer postregla tudi z uradnimi podatki o številu nezakonitih prehodov meje v prvih petih mesecih letošnjega leta. Teh je bilo 3139, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 4426. Na policiji upad pripisujejo predvsem ostrejšim ukrepom na mejah v času epidemije, hkrati pa pričakujejo, da se bo število prebežnikov ob sproščanju ukrepov postopoma povečevalo. In tem želijo s poostrenim nadzorom sporočiti, da slovenska policija učinkovito varuje mejo.

Državljanstvo Število prehodov

Leta 2020Leta 2019
Pakistan654618
Maroko523397
Afganistan340219
Irak109125
Hrvaška10363
Alžirija196700
Egipt9234
Bangladeš63111
Sirija58132
Kosovo4038
ostali216675
skupaj2.3943.112

*Vir: policija, MNZ, urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov