Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Oba kluba sta bila prejšnji teden uspešna, Celjani so na Madžarskem premagali Dundalk, še prepričljivejši je bil Molde, ki je v mrežo Kuopia spravil pet žog.

Mitja Lotrič je poskrbel, da so slovenski prvaki na odmor odšli z minimalno prednostjo. Foto: BoBo
Mitja Lotrič je poskrbel, da so slovenski prvaki na odmor odšli z minimalno prednostjo. Foto: BoBo

Molde je štirikratni norveški prvak, vse naslove je osvojil v tem desetletju. V Ligi prvakov je sicer igral že v sezoni 1999/2000. Takrat je zgodovino pisal tudi Maribor, ki se je prvič prebil med elito.

Za Celjane kljub porazu evropske sezone sicer še ni konec, saj bodo zdaj v žrebu za 3. krog kvalifikacij Evropske lige.

Kerin do lepih priložnosti
Slovenski prvaki so bili v prvem polčasu boljši od norveških. Resda so ti dalj časa izvajali pritisk na vrata gostiteljev, a so bili varovanci Dušana Kosiča tisti, ki so si priigrali več (lepih) priložnosti. Prvo je že v 7. minuti po lepi Lotričevi podaji zapravil Luka Kerin, ki je sprožil čez gol. 21-letni napadalec je lepo priložnost zapravil tudi v 23. minuti, ko se je po vnovični lepi globinski podaji Lotriča znašel iz oči v oči z vratarjem Andreasom Lindejem, ki pa je njegov šibek poskus diagonalnega strela zlahka ubranil.

Lotrič zadel za vodstvo
Pravzaprav so si Norvežani prvo resnejšo priložnost pripravili v 27. minuti, ko je z roba kazenskega prostora žogo čez gol poslal Magnus Wolff Eikrem. Po dobre pol ure igre pa se je mreža vendarle zatresla – in na veselje Celjanov je moral žogo iz svoje mreže pobrati Linde. Lotrič je odigral dvojno podajo s Kerinom in hladnokrvno zaključil z levico za 1:0.

Eikrem v prečko, Knudtzon čez vrata
Do odmora so si Norvežani priigrali še dve lepi priložnosti, a se med strelce na veliko olajšanje Kosičeve ekipe niso vpisali. Eikrem je v 43. minuti s prostega strela zatresel prečko, dve minuti pozneje pa je po Jamesovi podaji ob drugi vratnici tako rekoč prazno mrežo zgrešil Erling Knudzton. Njegov strel je odfrčal krepko čez vrata Matjaža Rozmana.

Takole je celjskemu vratarju Matjažu Rozmanu nesrečno ušla žoga v mrežo po strelu Etzaza Hussaina. Foto: BoBo/Žiga Žigulović jr.
Takole je celjskemu vratarju Matjažu Rozmanu nesrečno ušla žoga v mrežo po strelu Etzaza Hussaina. Foto: BoBo/Žiga Žigulović jr.

Hussain izenačil po slabi uri igre
V uvodnih minutah drugega polčasa je Lotrič iz obrata za las zgrešil nasprotnikova vrata, nato pa so gostje začeli izvajati vse hujši pritisk na Rozmanova vrata. V 54. minuti je Eikrem ogrel dlani celjskega čuvaja mreže, hip zatem je po predložku iz kota Martin Ellingsen iz bližine žogo z glavo poslal čez gol. Celjani so se ves čas branili, v 57. minuti je njihova trdna obramba le popustila. Etzaz Hussain je sprožil v kazenskem prostoru, Rozman je strel sprva ubranil, a mu je žoga nato spolzela čez golovo črto. 1:1.

Preobrat po golu Jamesa
Pritisk Norvežanov ni pojenjal, iskali so vse mogoče poti do Rozmanovega gola, a se je celjska obramba vsakič nekako izvlekla. Vendar le do 74. minute, ko so gostje v treh potezah uprizorili preobrat. Igralec tekme Eikrem je s sijajno globinsko podajo našel vtekajočega Kristofferja Haugna, ki je s podajo pred gol zaposlil Lekeja Jamesa. Ta je le podstavil nogo in zadel za 1:2.

V končnici tekme je raven igre nekoliko padla, zadnja prava priložnost se je Celjanom ponudila v 92. minuti, ko je po prekršku nad Maticem Vrbancem s prostega strela sprožil Dario Vizinger in žogo za kakšen meter poslal mimo desne vratarjeve vratnice.

Liga prvakov, 2. krog kvalifikacij, prvaki:

Celje – MOLDE 1:2 (1:0)
Lotrič 38.; Hussain 57., James 74.

NK Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Čalušić, Marandici, Vrbanec, Štravs (70./Pungaršek), Lotrič (84./Novak), Kerin, Božič (85./Dangubić), Vizinger.

Molde: Linde, Knudtzon (56./Omoijuanfo), Sinyan, Ellingaen, Haugen, Auranes, Hussain, Pedersen, Wolff Eikrem (79./Christensen), E. Hestad (84./Brynhildsen), James.

Sodnik: Christopher Jäger (Avstrija)


QARABAG - Šerif Tiraspol 2:1 (1:0)
Matić 22./11-m, Emreli 63.; Castaneda 78.
RK: Abang 37./Šerif

Suduva (LIT) - MACCABI TEL AVIV 0:3 (0:1)
Rikan 30., Blackman 73., Davidzada 92.

Ludogorec - MIDTJYLLAND 0:1 (0:0)
Junior Brumado 78.

DINAMO BREST - Sarajevo 2:1 (1:1)
Gordejčuk 3., Diallo 49.; Dokanović 34.
Džafić (Sarajevo) je sedel na klopi.

Legia Varšava - OMONIA * 0:2 (0:0)
Jordi 92./11-m, Santos 107.
* - po podaljšku

Celtic – FERENCVAROS 1:2 (0:1)
Christie 53.; Siger 7., Nguen 75.
Blažič (Ferencvaros) je igral vso tekmo.

YOUNG BOYS - KI Klaksvik (FRO) 3:1 (0:0)
Nsame 51., Sulejmani 57., Ngamaleu 82.; Johannesen 79.

Tirana – CRVENA ZVEZDA 0:1 (0:0)
Tomane 62.

Cluj - DINAMO ZAGREB ** 7:8 (2:2, 0:1)
Pereira 64., Debeljuh 93.; Gojak 14., Kastrati 78.
RK: Theophile Catherine 51./Dinamo
Deac (Cluj) je v 52. minuti zapravil 11-m
** - po streljanju 11-m
Stojanović je igral vseh 120 minut in tudi zadel v četrti seriji 11-m.


Neprvaki:

AZ ALKMAAR - Viktoria Plzen * 3:1 (1:1, 0:0)
Koopmeiners 95./11-m, Gudmundsson 98., 118.; Limbersky 78.
* - po podaljšku

Lokomotiva Zagreb - RAPID DUNAJ 0:1 (0:1)
Kara 32.
Petrović (Rapid) je igral vso tekmo.

PAOK – Bešiktaš 3:1 (3:1)
Tzolis 7., 24., Pelkas 30.; Larin 37.