Milan Mladenović s člani Ekatarine Velike. Foto: Discogs
Milan Mladenović s člani Ekatarine Velike. Foto: Discogs

Na natečaj je prispelo 319 pesmi, pri čemer jih je 243 izpolnjevalo razpisne pogoje. Iz ožjega izbora 25 del se je žirija namesto za sprva predvidenih 12 odločila za 14 finalistk.

Sorodna novica Čao Portorož: "Damo to, kar znamo. To, kar razumemo."

Pogoja za prijavo sta bila besedilo pesmi v enem izmed jezikov nekdanje skupne države in objava v preteklem letu dni. Za objavljena dela so obveljala tista, ki jih je avtor ali druga oseba trajno dala na voljo javnosti z njegovim dovoljenjem prek nosilca zvoka ali prek vsaj dveh digitalnih distribucijskih platform.

Znana besedila in glasba, avtorji ne
Letošnjo žirijo sestavljajo Darko Rundek (Haustor, Rundek Cargo Trio ...), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam) in Mirela Priselac Remi (Elemental). Trojica je bila seznanjena zgolj z besedili in glasbo, ne pa tudi z imenom glasbenika oziroma zasedbe.

Ljubljanska zasedba s primorskim imenom
V letošnjem finalnem izboru je torej tudi pesem Ljubavnik zasedbe Čao Portorož, ki je izšla na njihovem tretjem albumu, naslovljenem Pop. Ploščo s sedmimi pesmimi je januarja letos izdala domača založba Kapa. V produkciji Barbar Studia in same zasedbe je nastal tudi videospot za to pesem. Hrvaški glasbeni portal Muzika.hr je Ljubavnika v juniju izbral za eno izmed pesmi tedna.

V upanju na nadaljevanje Mladenovićeve zapuščine
Nagrado Milana Mladenovića podeljuje sklad, poimenovan po frontmanu zasedbe Ekatarina Velika (EKV) in predtem še zasedbe Šarlo Akrobata, ki je umrl leta 1994, star 36 let. Lovorika je bila ustanovljena z namenom spodbujanja glasbene ustvarjalnosti, ki jo odlikujejo karakteristike, značilne za umetniško zapuščino Mladenovića. Lani je nagrado prejela beograjska nojzpop četverica Artan Lili za pesem D.E.P.R.A.

Ob ustanovitvi nagrade so se odločili, da bodo zmagovalno pesem vsakokrat razglasili na slovesni podelitvi 21. septembra, saj gre za datum rojstva Milana Mladenovića.

Pesmi v finalnem izboru (po abecednem vrstnem redu)

Alkohol - Mrave brojim
Anestezija - Nekud
Anonimni SMS - Sale i Sedlari
Bebo - Nataleé
Daj mi sve - dram
Dan na Tisi - Rebel Star
Digresija na zeku II - Klinika Denis Kataneca
Držali smo se za ruke - Sara Renar
Igle - Playground Hustle feat. Shot
Ljubavnik - Čao Portorož

Ona iz Ju Es Ej - Despot Tomić
Pesma Mesecu - Dukatt
Sve je k’o pre - Magic Bush
Tiho - Buč Kesidi