Navijaška skupina Celjski grofje. Foto: www.alesfevzer.com
Navijaška skupina Celjski grofje. Foto: www.alesfevzer.com

Klub iz knežjega mesta je na prvi septembrski dan javnost obvestil, da se Branko Veršič, domnevno zaradi službenih obveznosti, poslavlja z mesta športnega direktorja. Hkrati so iz kluba sporočili, da Robert Koren, ki je bil do zdaj v Celju vez med članskim moštvom in mladinskim pogonom, ni več član strokovnega štaba.

Zgodba je večplastna in pravzaprav logična posledica tektonskih premikov v upravi kluba. Že od konca lanskega leta je namreč javna skrivnost, da bodo oziroma so v klub vstopili ruski vlagatelji. Vsak, ki klubu pomaga s svojimi sredstvi, postavlja – povsem logično – svoje pogoje. Rusi naj bi Celju že pomagali v zadnjih nekaj mesecih.

"Na tej ravni je nujno potreben velik pokrovitelj ali vlagatelj"
Predsednik kluba Miloš Rovšnik o tem pravi: "Lahko smo ponosni, da nas je 'moštvo' iz Rusije, ki menedžira šport, prepoznalo kot možnost dobre zgodbe na področju ne samo Slovenije, ampak jugovzhodne Evrope. Gre za skupino ljudi, ki ima zelo velike izkušnje pri delu s klubi po Evropi, v angleški prvi ligi, v Nemčiji in Švici. Ni skrivnost, da je naše partnerstvo pomembno vplivalo na naš rezultat, da smo spisali lepo domačo nalogo in spoznali, da lahko delamo in si zaupamo. Na tej ravni je nujno potrebno sodelovanje z nekim velikim pokroviteljem ali vlagateljem. Ko da nekdo neka sredstva, je seveda potem na neki način tudi vlagatelj z nekimi pravicami za sodelovanje."

Čeprav tega ni omenil, je iz predsednikovih besed mogoče razbrati, da gre za skupino vlagateljev, nad katerimi bedi ruski poslovnež Maksim Viktorovič Demin. 50-letnik, ki se ukvarja s prodajo rud, industrijskih kemikalij in goriv, je lastnik angleškega drugoligaša Bournemoutha, svoj denar pa je vložil še v švicarskega prvoligaša Zürich in nemškega tretjeligaša Uerdingen.

Kaj se je zalomilo v celjski pravljici?

Kakšne naj bi bile ruske zahteve in koristi?
V Celju se je pri peščici nogometnih zanesenjakov pojavil strah ob morebitni ponovitvi zgodbe izpred nekaj let, ko so sumljivi ukrajinski vlagatelji, ki naj jih v klubu sploh ne bi poznali, skoraj poskrbeli, da bi Celje ugasnilo in se znašlo na smetišču zgodovine. Klub je takrat s posojilom rešil nekdanji alfa in omega celjskega kluba Darko Klarič, ki zdaj bedi nad uspešnim projektom pri Bravu.

Ni nepomembno, da Celjani niso iskali vlagatelja, temveč naj bi Rusi prepoznali za zdaj zdravo celjsko okolje in vodstveni strukturi prvoligaša ponudili sodelovanje. A znova nastane dvom in se ponudi vprašanje: če nekdo vloži lastna sredstva v klub, ima seveda svoje zahteve in predvsem koristi. Kakšne naj bi bile v tem primeru ruske?

"Ne bi gledal na njihovo zgodbo, pač pa se osredotočil na našo, ali bolje rečeno, na našo skupno zgodbo. To je cilj, da imamo konkurenčno moštvo za nastope v Sloveniji in v Evropi. S tem bi imeli boljše možnosti, da bi lahko naši igralci na neki kakovosten način napredovali tudi v evropskem prostoru in da tudi mi lahko dobimo igralce iz širših sredin. To je dobro ne samo za Celje, temveč za celoten slovenski nogomet. Zgodbo moramo gledati malo širše," poudarja Rovšnik.

Sorodna novica V Celju odstopil športni direktor, Korenova usoda še ni znana

Za Korena iščejo položaj
Ob ruskem vstopu v pisarne torej ni več prostora za nekdanjega športnega direktorja Veršiča, si pa ob ruskih zahtevah v Celju prizadevajo, da bi zadržali močnega aduta na strokovnem področju. Vloga Roberta Korena je za zdaj še nedorečena. Vlogo poslovnega direktorja naj bi prevzel Valerij Kolotilo, ki že nekaj let živi v Sloveniji, Zoran Podkoritnik, zdajšnji poslovni direktor, pa naj bi postal njegov najtesnejši sodelavec. Vlogo športnega direktorja, bo, kot kaže, prevzel Aleksej Zinin, eden od ljudi, ki so najbližje vodji vlagateljske skupine Deminu. Kam torej s Korenom?

"Že ob njegovem prihodu smo razmišljali o njegovi širši vlogi v klubu. Da se je razšel s prvim moštvom, mogoče ni prava beseda. Gre samo za to, da iščemo položaj zanj, pa tudi še koga drugega, ki ima tudi ime in znanje, da poveže delo akademije, sodelovanje s klubi v okolici, ne samo v Sloveniji, tudi v Evropi," pojasnjuje Rovšnik.

Kosić zanikal domnevna nesoglasja s Korenom
Vse govorice, storjene in nestorjene poteze, seveda vplivajo tudi na moštvo. Ni skrivnost, da je trener Dušan Kosić vodenje celjskega kluba pred tremi leti sprejel predvsem oziroma zgolj zaradi povabila Veršiča, s katerim sta tudi zasebno velika prijatelja. Kosić je zdaj izgubil še koroškega sodelavca Korena, s katerim sta osvojila naslov državnega prvaka. Menda njun odnos naj ne bi bil tako harmoničen, a sta oba za uspeh pokazala dovolj veliko mero profesionalnosti.

Kosić je sicer zanikal domnevna nesoglasja z nekdanjim kapetanom slovenske reprezentance in igralcem Celja: "Robiju sem zelo hvaležen za ves vložen trud. Naj poudarim, da med nama ni bilo nobenega konflikta. Če se je Robi tako odločil in ga je nekaj zmotilo, to spoštujem, želim pa si, da smo profesionalni in ne gremo ven z nekimi razlagami, saj me zanima samo igrišče. Vse drugo je bilo vedno demokratično. Vsakdo, ki se v klubu slabo počuti, ima pravico to povedati in izraziti svoje mnenje. Tako da tu ne vidim nobenih težav in želim, da Celje obdrži neko identiteto še naprej na podoben način, kot smo jo ustvarili."

Celjske spremembe v pisarnah bodo torej kmalu zapisane in zapečatene, moštvo na zelenici pa se po skromnih predstavah pripravlja na naslednje izzive. Prvaki bodo v soboto gostili Domžale, po štajerskem derbiju v Mariboru pa se bodo odpravili na novo evropsko gostovanje v Armenijo ali Luksemburg.

Kaj se dogaja v vodstvenih strukturah državnega prvaka NK Celje?