Sorodna novica Iz bojazni pred državnim nadzorom odstop vodstva prestižne umetniške univerze

Protesti v Budimpešti so se začeli pred slabima dvema tednoma, potem ko je odstopilo vodstvo prestižne madžarske Univerze za gledališko in filmsko umetnost (SZFE). Vodilni kadri so odstopili zaradi uvedbe odbora, ki ga je imenovala vlada Viktorja Orbana, saj naj bi ta spodkopavala avtonomijo ustanove s 155-letno tradicijo.

Delovanje v smeri omejevanja avtonomije šol
Vlada je namreč imenovala svet petih skrbnikov, pri čemer je zavrnila vsa imena, ki jih je za članstvo v svetu predlagala univerza. Iz senata univerze so sporočili, da jim je bila odvzeta pravica do odločanja o proračunskih, organizacijskih in kadrovskih vprašanjih. Vladne sile sicer trdijo, da bo nova struktura povečala kakovost izobraževanja in ustanove finančno osamosvojila, kritiki v reformah vidijo prizadevanja za omejitev avtonomije šol in njihovo ideološko približevanje nacionalistični vladi, je poročal Reuters.

Protest pred umetniško univerzo. Foto: EPA
Protest pred umetniško univerzo. Foto: EPA

V Budimpešti je v manj kot dveh tednih plapolajoč rdeče-bel plastičen trak postal simbol upora, ki se ne pojavlja le na protestih, temveč visi z uličnih svetilk, krmil koles, pročelij zgradb – pravzaprav ga je mogoče te dni videti povsod v madžarski prestolnici. Gre za trak, kakršen vse od 1. septembra zapira vhod univerze, študentje so namreč takrat zasedli stavbo in začeli protestirati proti njenemu novemu vodstvu. Študentje vodjo osnovanega skrbniškega odbora univerze pozivajo k odstopu in se zavzemajo, da bi se na položaje vrnilo izvoljeno vodstvo.

Sorodna novica V Budimpešti se nadaljujejo protesti za avtonomnost umetniške univerze

Desničarska nacionalistično usmerjena vlada, v kateri ima veliko večino Orbanov Fidesz, je večkrat zatrdila, da si prizadeva za "spremembo elite" v kulturnem in visokošolskem sektorju. Orban je po pisanju Deutsche Wella (DW) leta 2018 dejal, da želi vlada "vgraditi politični sistem v določeno kulturno dobo". Za vodjo skrbniškega odbora univerze je bil imenovan Attila Vidnyanszky, ki je ob nastopu mandata dejal, da je pripravljen na dialog, vendar je hkrati izrazil željo po "drugačnem načinu razmišljanja" na SZFE-ju. Kot je napovedal ta gledališki in filmski režiser, ki je blizu madžarskemu premierju, bodo ohranili obstoječi predmetnik z določenim poudarkom na domoljubju in krščanstvu, je poročal BBC.

Študentje in nekdanje vodstvo SZFE-ja niso edini, ki temu načrtu nasprotujejo. Preteklo nedeljo se je več kot 10.000 študentov, predavateljev in podpornikov te univerze povezalo v človeško verigo med to ustanovo in parlamentom v znak protesta proti vladnim ukrepom, ki zmanjšujejo avtonomijo univerze. Vzklikajoč "svobodna država, svobodna univerza!" so zahtevali, da se povrne organizacija univerze, kakršna je bila prej.

Film "lahko diha samo v ozračju odprtosti, transparentnosti in demokracije"
Protestniki so na dnevni ravni deležni vse večje podpore, tudi iz tujine, nekaj hollywoodskih umetnikov pa je medtem izrazilo solidarnost s študenti. Mednarodno javnost je pred tednom dni na dogajanje opozoril tudi madžarski filmski režiser Kornel Mundruczo, ki je nosil majico z napisom #free SZFE na beneškem filmskem festivalu. (V tekmovalnem programu je bil njegov film Pieces of A Woman, v katerem igrajo Vanessa Kirby, Shia LaBeouf in Ellen Burstyn.)

Madžarski režiser Kornel Mundruczo na beneškem filmskem festivalu. Foto: AP
Madžarski režiser Kornel Mundruczo na beneškem filmskem festivalu. Foto: AP

"V celoti podpiramo študente in senat univerze pri odločitvi, da ne priznajo legitimnosti novega odbora," zatrjuje nemški filmar Wim Wenders, predsednik Evropske filmske akademije (EFA). V izjavi za javnost je zapisal še, da "kinematografska umetnost lahko diha samo v ozračju odprtosti, transparentnosti in demokracije", je njegove besede povzel DW. Tudi na družbenih medijih je vzniknil oziroma se razširil ključnik #freeSZFE, s katerim sta med drugim to institucijo podprla tudi britanska igralska ikona Ian McKellen in francoska igralka Eva Green.

Oskarjevci Cate Blanchett, Helen Mirren, Eddie Redmayne in Cuba Gooding Jr. ter pisatelj Salman Rushdie so med podpisniki peticije Davida Lana, nekdanjega direktorja londonskega gledališča Young Vic. V odprtem pismu je konflikt glede delovanja univerze opisan kot "del splošne kulturne vojne za plenjenje avtonomije vseh kulturnih prostorov in ustanov", v njem pa pozivajo k vrnitvi predhodnega univerzitetnega vodstva, poroča DW.