Pogorišče nekdanjega centra za prebežnike Moria. Foto: Reuters
Pogorišče nekdanjega centra za prebežnike Moria. Foto: Reuters

Grške oblasti so prepričane, da so požare podtaknili prebežniki. Policija je sporočila, da so v povezavi s požari aretirali pet prebežnikov. "Pet mladih tujcev je bilo aretiranih, še eden pa identificiran in ga policija še išče," je povedal grški minister za civilno zaščito Mihalis Hrisohoidis. Šesti osumljenec je verjetno pobegnil z otoka.

Po navedbah policijskih virov gre za pet Afganistancev, ki so jih v ponedeljek aretirali ob robu ceste, kjer številni prebežniki po uničenju centra spijo na ulicah. Osumljence naj bi identificirali na podlagi posnetkov nadzornih kamer in prič.

Grški portal Ekathimerini medtem poroča, da naj bi bila po navedbah policijskih virov med aretiranimi tudi dva mladoletnika brez spremstva, enega izmed njiju pa naj bi aretirali na severu Grčije, kamor je bil premeščen po požaru.

Največji center za prebežnike v Evropi je pogorel v več zaporednih požarih minuli torek in sredo. Tam je v nemogočih razmerah živelo več kot 12.000 ljudi – nekateri več let – ki so po požaru čez noč ostali brez vsega, večina od takrat spi na poljih, pločnikih ali v zapuščenih stavbah.

V začasnem šotorišču 800 prebežnikov, številni se tja nočejo preseliti

Nekateri prebežniki se iz Morie selijo v center Kara Tepe. Foto: Reuters
Nekateri prebežniki se iz Morie selijo v center Kara Tepe. Foto: Reuters

Grška vlada je po požaru vzpostavila začasno šotorsko naselje, v katero se je doslej preselilo okoli 800 prebežnikov. Med njimi je po podatkih grškega ministrstva za migracije 21 okuženih z novim koronavirusom.

V začasni šotorski begunski center Kara Tepe, ki so ga oblasti postavile severno od mesta Mitilena, se številni prebežniki ne želijo naseliti, saj se bojijo, da bodo v centru ostali zaprti in otoka ne bodo mogli zapustiti. Oblasti jih z letaki v sedmih jezikih zdaj obveščajo, da za odhod z otoka ni druge možnosti, kot da pridobijo azil, azilni postopek pa se lahko konča le v novem centru.

Naraščanje napetosti na otoku

Na Lezbosu medtem naraščajo napetosti med prebežniki in policisti, vse bolj nezadovoljni pa so tudi prebivalci. Mnogi nasprotujejo zadrževanju prebežnikov na otoku, incidenti med prosilci za azil in prebivalci, vključno s privrženci skrajne desnice, pa so na otoku pogosti že od lanskega leta.

V Nemčijo dodatnih 1500 prebežnikov

Nemčija je medtem sporočila, da bo sprejela še dodatnih 1500 prebežnikov z Lezbosa, predvsem družine in otroke. Kanclerka Angela Merkel in notranji minister Horst Seehofer sta se strinjala z načrtom, potem ko se je okrepil pritisk na vlado, naj se odzove na uničujoči požar v begunskem centru. Nemčija se je že konec prejšnjega tedna zavezala, da bo v okviru skupne evropske pobude za mladoletnike brez spremstva sprejela od 100 do 150 otrok.

Moria: premeščanje v začasni šotorski center