Thomas Bach je blestel na olimpijskih igrah leta 1976, ko je v Montrealu osvojil zlato medaljo v sabljanju. Foto: www.alesfevzer.com
Thomas Bach je blestel na olimpijskih igrah leta 1976, ko je v Montrealu osvojil zlato medaljo v sabljanju. Foto: www.alesfevzer.com

Enodnevni obisk Slovenijo končal z dobrodelnim dogodkom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), na katerem šest let zbirajo denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Mok ji je nakazal 50.000 ameriških dolarjev. Cerar je ob koncu dobrodelnega dogodka sporočil, da so danes skupaj zbrali 120.000 evrov, akcija pa bo v naslednjih dnevih še potekala.

Bach slovenskim športnikom zagotovil, da jih čakajo odlične olimpijske igre 2021

Tudi Čeferin in Bubka na gala prireditvi
Tradicionalni gala večer fundacije je neposredno prenašala Televizija Slovenija. Na tej prireditvi so bili prisotni visoki gostje iz sveta športa, med drugim sta prišla tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin in nekdanji ukrajinski atletski zvezdnik in pozneje športni funkcionar Sergej Bubka.

"Če bi me kdo januarja vprašal za usodo letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, bi upal staviti karkoli, da prvenstvo nedvomno bo. Potem se je vse spremenilo. Zdaj lahko rečem, da EP-ju naslednje leto bo, lahko pa bo prišlo še do kakšnih prilagoditev. Takih, da gredo potem stvari na bolje, je bilo letos že zelo veliko," je dejal Čeferin.

Bach je Čeferinu ob tej priložnosti predal skrbništvo nad Cerarjevo fundacijo za eno leto. "Aleksander je človek, ki vidi stvari širše, prek nogometnih in športnih okvirov, ter je zato prava oseba za prevzem skrbništva nad fundacijo," je menil predsednik globalnega olimpijskega gibanja.

Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije
Slovenski športniki, ki so nastopali na olimpijskih igrah, so se družili s Thomasom Bachom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski športniki, ki so nastopali na olimpijskih igrah, so se družili s Thomasom Bachom. Foto: www.alesfevzer.com

66-letni Nemec je zatrdil, da bo Mok storil vse, kar je mogoče, da bi OI v Tokiu pripravili naslednje leto v korist človeštva "kot luč na koncu tunela." Izpostavil je pomoč Moka socialno zapostavljenim, pod okriljem Moka med drugim na OI nastopa reprezentanca beguncev.

Obiskal grob Kocijančiča
Obiskal je grob Janeza Kocijančiča, ki je po hudi bolezni umrl 1. junija. Štiri dni pozneje je kot tretji Slovenec po Miroslavu Cerarju in Leonu Štuklju posthumno prejel srebrni red MOK-a.

"Četudi se obisk ne bo zgodil na dan športa, 23. septembra, bo pa Bach pri nas dva dni prej, tudi kot nekakšen uvod na ta dan in v teden evropskega športa," je povedal predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec.

Na dražbi Pogačarjeva rumena majica

Podpisana rumena majica zmagovalca Dirke po Franciji Tadeja Pogačarja je na voljo na dobrodelni dražbi za mlade športne talente iz projekta Botrstvo. Zavezujoče ponudbe lahko oddate do četrtka do 12.00 ure. Vse podrobnosti najdete na val202.si.

V Slovenijo so prišli tudi drugi vodilni člani MOK-a in člani izvršnega odbora EOC-ja, ki so imeli tudi svojo sejo. Sestali so se z vodstvom OKS-ja, Bacha in njegove ožje sodelavce je sprejel tudi predsednik vlade Janez Janša.

Bach: Slovenija je majhna, a velikan v športu
Bach je v Kajak kanu centru v Tacnu pri Ljubljani srečal s slovenskimi športniki, kandidati za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, nato pa še s slovenskimi mediji.

"Slovenija je majhna država, po velikosti in po števili prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi velikan v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vsega naroda," je na pogovoru s slovenskimi športniki v Tacnu med drugim povedal Bach.

Predsednik MOK-a Bach obiskal Slovenijo