Foto: Festival Tinta
Foto: Festival Tinta

Čez teden dni se začenja festival Tinta, ki bo raziskoval sodobno stripovsko ustvarjalnost. Pred tem pa vam skupaj z organizatorji in različnimi poznavalci in oboževalci stripa predstavljamo tista dela iz stripovskega sveta, ki jih ne gre spregledati.

Svoj izbor v drugem nizu poleg Lunačka ponujata še pesnica in literarna kritičarka Veronika Šoster ter mladinski pisatelj in medijski multipraktik Žiga X Gombač.

Sorodna novica Preden se zažene Tinta: smerokaz po stripovski ustvarjalnosti

Festival Tinta se bo začel 7. oktobra, in sicer z razstavo francoske scenaristično-risarske dvojice Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, ki bosta v Galeriji Equrna razkrivali zabavne anekdote o zgrešenih posteljnih srečanjih iz stripa, ki v slovenščini nosi naslov Fuč fuk. Dogodek, ki tudi letos prinaša kup slovenskih in tujih striparjev, se širi tudi v galerijo DobraVaga, kjer bo na ogled skupinski razstavni projekt Femicomix, najnovejša produkcija protagonistk mreže neodvisnega stripa Komikaze iz Hrvaške.

Ljudske pravljice in basni bodo zaživele na dogodku Stripburgerja v Vodnikovi domačiji, kjer se bo predstavilo deset domačih stripark in striparjev. V MSUM pa bo zaživelo delo enega najvplivnejših francoskih stripovskih avtorjev zadnjih desetletij, Lewisa Trondheima.

Vabljeni k prebiranju drugega bralnega seznama slovenskega izvirnega in prevedenega stripa.


Izar Lunaček / stripar in filozof

Sorodna novica Tomaž Lavrič: "Sedaj se lahko pove. JJ je moj stric iz ozadja."

Tomaž Lavrič: Bosanske basni (Buch, 2014)
Čista klasika slovenskega stripa, ki je postala tudi prva izvozna atrakcija, ko je francoski prevod požel kup nagrad na tamkajšnjih festivalih; jezikovni babilon jezikov bivše juge in zahodnjega čebljanja vojakov združenih narodov ter tujih novinarjev, ki so se v devetdesetih mešali na balkanskem bojišču; hommage mrtvemu Mladininemu novinarju in kurilcu slovenske strip scene Ivu Štandekerju, ki se v eni epizodi skupaj z Ervinom Hladnikom Milharčičem še živ potika po bošnjaških gozdovih; in obenem najboljši dokument bosanske vojne doslej – brez osladnosti, brez eksotike, surov, nemoralističen in poetičen.

Riad Sattouf: Arabec prihodnosti (LUD Literatura, Forum, 2016, prev. Barbara Pogačnik)
Eden najvplivnejših risoromanov zadnjih let, ki s komično risbo ležerno in obenem brutalno opisuje avtorjevo odraščanje med očetovim Bližnjim vzhodom in mamino Francijo. Otroški linči libijskih psičkov, ljubavni nasveti jebačkih normandijskih dedkov in koprnenje po orjaškem robotu v Damasku še nikoli niso bili tako zabavni in zadeli tako globoko.

Joann Sfar: Pascin (Forum, 2013, prev. Maja Meh)
Pariška medvojna boemijada se ljubi, slika, zapija in razpravlja o umetnosti v tem zgodnjem delu najbolj razvpitega francoskega striparja novega tisočletja. Opojno, pametno, spackano in čudovito lepo.


Sorodna novica Katera je "knjiga leta" po izboru obiskovalcev knjižnega sejma?

Veronika Šoster / pesnica in literarna kritičarka

Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić: Ivan Cankar: podobe iz življenja (MGML, Forum, 2018 (spremna beseda Ana Bogataj)
Strip prinaša Ivana Cankarja, kot ga še nismo videli. Avtorja se odločita za linearno pripoved o njegovem življenju, ki pa ni suhoparna, ampak predvsem osvobojena predsodkov in klišejev, zato to veliko figuro slovenske književnosti nariše predvsem človeško, z vsemi vrlinami in hibami vred. Črno-beli strip je razgiban, presenetljiv in vizualno poln inovativnih abstraktnih rešitev za dejanske dogodke. Čeprav se močno zanaša na tekst, ki prikaže prav vse zasebne in javne nianse njegovega življenja, je dovolj razrahljan in zračen. Spoštljiva in umetelna obravnava tako pomembne in pogosto zlajnane figure pa je zato še toliko bolj dragocena.

Lewis Trondheim, Joann Sfar, Manu Larcenet: Graščina – Zlati časi. (Graffit; Stripolis, 2020, prev. Izar Lunaček)
Graščina je odpuljena zgodba o grajski trdnjavi, kjer mrgoli nevarnosti in pošasti, in ima funkcijo zabaviščnega parka za junake in pustolovce. Za večino se naloga seveda konča nesrečno, kar je tudi namen njenega pohlepnega lastnika. Pričujoča kompilacija vsebuje najbolj zabavne in odštekane dogodivščine pisane družbe, in čeprav s svojo risbo deluje precej razigrano otroško, bo tudi iz odraslih izvabila krohot. Pravzaprav je Graščina žlahtna parodija vzvišenega viteštva. Slastno!

König, Ralf: Prototip (VigeVageKnjige, 2014, prev. Anja Golob)
Da se salve smeha ne bodo polegle, pa bo poskrbel Prototip, bizarni risoroman o božjem stvarjenju človeka in vseh neprilikah, ki se zgodijo ob tem. Naslovni prototip je seveda Adam, ki je bogov poskusni zajec, bolj in manj posrečene domislice pa komentira kača, ki je čisto ogorčena nad celotnim dogajanjem in bogovim maličenjem človeka, ki je imel vendar tako krasne temelje, zdaj pa namesto filozofskih razglabljanj iz njegovih ust prihajajo le še nevzdržne hvalnice tistemu na višavah. Fascinantno dinamiko med tremi bibličnimi liki poganja obilica črnega humorja in ščepec zdrave žlehtnobe.


Žiga X Gombač / mladinski pisatelj in medijski multipraktik

Foto: VigeVageKnjige
Foto: VigeVageKnjige

Manu Larcenet: Blast (VigeVageKnjige, 2020, prev. Katja Šaponjić)
Blast sestavljajo štirje obsežni stripovski zvezki, ki v nadaljevanjih tvorijo dotikajočo se in kot bodalo ostro stripovsko zgodbo razpadajočega posameznika. Njihov avtor je z ustvarjanjem premagoval svoje duševne težave, kar se čuti na vsaki strani. Tako, kot je mogoče le skozi žanr stripa, so celovito boleče izražena občutja depresije, žalosti, stiske, malodušja, mračnosti, odtujenosti in splošnega neudobja. Blast bralca posrka v svojstveno atmosfero in zagotovo vpliva na njegovo počutje in dnevno formo. Sam sem ga prebral v hrvaškem jeziku, super zadovoljen sem, da so se ga Anja Golob in ekipa odločili izdati tudi v slovenskem jeziku.

Severine Gauthier/Amelie Flechais: Človek gora (VigeVageKnjige, 2019, prev. Katja Šaponjić)

Sorodna novica Žiga X Gombač: Če ustvarjaš za otroke in mladino, mora biti buden otrok v tebi

Še en krasen izid, ki so ga uresničili pri založbi VigeVageKnjige. To je stripovska slikanica, ki nas odpelje na čudovito potovanje neizogibnega. Zgodba se v besedilu in ilustraciji dotika odhajanja in odraščanja. Dveh determinant, ki sta lastni vsakemu posamezniku. Povsem jasno je, da so se ju v preteklosti lotevali mnogi umetniki. No, tandemu Gauthier/Flechais je uspelo najti neverjetno svež in globok pristop. Lirični in subtilni pristop o dedku in dečku je tako nežen kot usoden. Lep kot neusmiljen. Ter preprost kot globok. Strip lahko pestujemo več ur, medtem ko odkrivamo dovršene likovne detajle, ki enkratno sovpadajo z zgodbo. Vsekakor gre za primerno branje tako za odrasle kot za mulce.

Žiga X Gombač/Jaka Vukotič: Znamenitni (Rokus Klett, 2020)
To je čisto nov strip, ki je pravkar prišel na police domačih knjigarn. Na enem mestu združuje 30 zgodb znamenitih ter imenitnih ljudi, ki so živeli in delovali na ozemlju Slovenije in so s svojim življenjem ter delovanjem premikali meje in pustili pečat. Tandem X Gombač in Vukotič sta poskrbela, da zgodbe niso puščobne, temveč so prežete s humorjem in nepričakovanimi detajli. Strip tako mlajši kot nekoliko starejši generaciji na zabaven način odkriva našo zapuščino, ki jo je nekoliko že najedel zob časa.