V nedeljo ob 20.00 se bosta v Stožicah drugič v tej sezoni pomerila najuspešnejša slovenska kluba Olimpija in Krka. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljo ob 20.00 se bosta v Stožicah drugič v tej sezoni pomerila najuspešnejša slovenska kluba Olimpija in Krka. Foto: www.alesfevzer.com

Marca je preteklo sezono krog pred koncem rednega dela prekinila pandemija koronavirusa, pozneje pa je bilo tekmovanje tudi odpovedano. Nad dogodki so bili najbolj razočarani pri Partizanu, ki je bil pred prekinitvijo v vodstvu. Črno-beli, sicer s šestimi naslovi še vedno najuspešnejša zasedba jadranske lige, so bili prepričani, da bi si bodisi prek regionalnega tekmovanja bodisi Evropskega pokala, ki ga je doletela ista usoda, zagotovili vrnitev v Evroligo. Vodstvo najmočnejšega klubskega tekmovanja je prav tako odpovedalo sezono, v novi pa mesta podelilo istim klubom, ki so sodelovali v lanski. Tako je iz Lige ABA to znova Crvena zvezda, ki je leta 2019 osvojila svoj četrti naslov, Partizan, Budućnost, Olimpija in pozneje Mornar so dobili mesto v Evropskem pokalu, v Fibino Ligov prvakov pa se je uvrstila Igokea.

Sorodna novica Žakelj: Kar zadeva igralski kader in formo, smo v veliki zamudi

Začetek tekmovanja je najprej za tri tedne prestavila epidemiološka slika v državah, kjer se igra liga. Nato pa je bil začetek zaradi nesoglasij Partizana in Crvene zvezde – posledično tudi FMP-ja – kar nekaj časa pod velikim vprašajem, po najbolj črnogledih napovedih je bila celo na kocki usoda lige. Partizan se namreč ne strinja, da bi predsednik FMP-ja, Zvezdinega "bratskega" kluba, Zoran Tošković, postal predsedujoči jadranskemu tekmovanju za novo sezono. Tošković je sicer tast košarkarja Filipa Čovića, ki je sin predsednika Zvezde Nebojše Čovića. Pred tednom dni so po posredovanju preostalih klubov sklicali skupščino, na kateri so se izključno pogovarjali o začetku tekmovanja in vendarle potrdili koledar.

Primorska vendarle sodeluje v ligi

Na uvodni tekmi sezone FMP gosti Koper Primorsko. Še vedno aktualni slovenski državni in pokalni prvaki so bili lani ob debiju med jadransko elito pravi hit tekmovanja tako v prvi polovici sezone, ko so igrali v popolni postavi, kot pozneje, ko so klub zapustili nosilci igre. Klub se je znašel v velikih finančnih težavah in pred manj kot mesecem dni se je zaradi nakopičenih dolgov zdelo, da ga čaka stečaj, ko je že obvestil ostale klube, da v Ligi ABA ne bo igral. Vendarle je prišlo do preobrata. Glede na vso situacijo so tigri v prvi vrsti veseli, da tudi v novi sezoni sodelujejo v Ligi ABA. V še precej zdesetkani zasedbi so odigrali dve tekmi državnega prvenstva in dvakrat klonili. “Čaka nas težko gostovanje, ki je polno neznank. Osredotočeni smo na sebe, na svoje težave. Ampak ključno je, da so igralci motivirani in da gremo s pokončnimi glavami na gostovanje. Verjamemo, da se bomo prikazali v najboljši možni luči, kot je to zdaj mogoče,“ je pred tekmo povedal Andrej Žakelj, ki je v nestrpnem pričakovanju novih okrepitev, s katerimi bodo tigri konkurenčnejši.

Anzulović: To sezono bo tekmovanje zelo močno

Krka se bo skušala Olimpiji oddolžiti za poraz v superpokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Krka se bo skušala Olimpiji oddolžiti za poraz v superpokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi pri Krki je osnovni cilj obstanek, čeprav so ambicije vendarle višje kot na Obali. Ekipa, ki so jo sestavili, bi morala to uresničiti. V državnem prvenstvu so bili Novomeščani na obeh tekmah suvereni, predtem so se dobro upirali v superpokalu Cedeviti Olimpiji, ki jih v nedeljo pričakuje v Stožicah. “Kakor smo bili srečni, ko se je začelo državno prvenstvo, smo srečni tudi, ker se začenja ABA liga. To sezono bo zelo močno tekmovanje, saj so se moštva okrepila s kakovostnimi igralci. Med njimi je tudi Olimpija, proti kateri želimo popraviti napake, ki smo jih delali na superpokalni tekmi, in biti čim več časa enakopraven nasprotnik. Najverjetneje bomo igrali brez Škifića in Milovanovića, tako da bo tudi po tej plati tekma podobna superpokalu. Olimpija je odlično vodena, s kakovostnimi igralci ter moštveno igro. Mi smo kakovostno odigrali tekmi v domačem prvenstvu in upam, da tako tudi nadaljujemo,“ je dejal novomeški trener Vladimir Anzulović.

V Evropskem pokalu težave Olimpije pod košem

Sorodna novica Perry: Ne zanima nas osebna statistika, želimo samo zmagovati

Zmaji, ki bodo proti Krki že lahko računali na Jarroda Jonesa, Američana, ki je v Ljubljano prišel po poškodbi prvega centra Mangoka Mathianga, so po osvojenem superpokalu odigrali še uvodno tekmo Evropskega pokala in v gosteh klonili pred Nanterrjem (80:76). Težave so imeli predvsem pod obročema, kjer so Ivan Marinković, Mikael Hopkins in Žiga Dimec skupaj dali le osem točk, skok pa izgubili s 46:28. "Urnik je že na začetku zgoščen, tako da je jasno, da hočeš čim prej ujeti pravi ritem, da se ne znajdeš v položaju, ko je tvoja usoda v rokah nekoga drugega. Tega se zavedamo. Moramo dobro začeti, da takoj pridemo v čim boljši položaj. Nobene tekme se ne sme v Ligi ABA vzeti zlahka samo zato, ker imaš na papirju močnejšo ekipo. Vsak lahko na vsaki tekmi premaga vsakogar. To je čar Lige ABA. Mentalno mora ekipa ostati osredotočena skozi vse tekmovanje," je povedal prvi organizator igre Olimpije Kendrick Perry, ki je bil lani najboljši strelec Lige ABA. Ljubljančane tudi v drugem krogu čaka slovenski obračun, saj bodo gostovali v Kopru.

Zelo močni Partizan, Zvezda, Budućnost, Mornar, Igokea ...

Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović sta lbila soigralca pri Zenitu in Olimpiji, zdaj pa si bosta stala nasproti na beograjskem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com
Codi Miller-McIntyre in Marko Simonović sta lbila soigralca pri Zenitu in Olimpiji, zdaj pa si bosta stala nasproti na beograjskem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija se je lani borila za prva štiri mesta. Tudi letos so ambicije stoženskega kluba velike, toda konkurenca za polfinale bo zelo ostra. Glavna favorita sta oba beograjska velikana. Crvena zvezda v novo sezono vstopa s precej spremenjeno zasedbo in z novim trenerjem Sašo Obradovićem. Tuji nosilci (Brown, Baron, Punter …) so odšli v močnejše evroligaške zasedbe. Na Malem Kalamegdanu letos veliko pričakujejo predvsem od Jordana Loyda (Valencia), pomembno vlogo bodo imeli tudi Corey Walden (Partizan), Langston Hall (Promitheas) in povratnik Marko Simonović (Olimpija). Tudi Partizan ima novega trenerja – Vlada Šćepanovića –, je pa zadržal ogrodje moštva in pripeljal Codija Millerja-McIntyreja (Olimpija), Nemanjo Dangubića (Estudiantes) in Erica Miko (Stockton Kings).

V ožji krog favoritov sodi tudi Budućnost, ki se je lani s Partizanom borila za prvo mesto po rednem delu. V Podgorici so pozdravili štiri novince – Rashad Vaughn (Igokea), Melvin Ejim (Unicaja), Dragan Apić (Burgos) in Willie Reed (Salt Lake City Stars). Prav toliko okrepitev je pripeljal ambiciozni Mornar, ki ima na papirju izjemno močno zasedbo. Prišli so Aleksandar Lazić (Primorska), Taylor Smith (Nanterre), Marko Jeremić (FMP) in Kenny Gabriel (College Park Skyhawks). Igokea je sestavila poimensko zelo dobo ekipo, med drugim so prišli Stefan Pot, Marko Jošilo, Edin Atić, Nikola Jovanović in Stefan Fundić. V FMP-ju sta glavni okrepitvi Sava Lešić in Nemanja Jaramaz. Cibona stavi na mlado trojico Roko Prkačin-Toni Nakić-Mateo Drežnjak. Najbolj zveneče novo ime v Zadru je Darko Planinić, v Megi Milenko Tepić, liga pa se je po lanski prekinitvi razširila, saj sta iz ABA 2 prišla nekdanji evropski prvak Split, ki je letos pripeljal Ilijo Đokovića, Marka Lukovića in Marka Arapovića, ter Borac iz Čačka.


1. krog, petek ob 18.00:
FMP ‒ KOPER PRIMORSKA

Sobota ob 17.00:
IGOKEA ‒ MEGA SOCCERBET

Ob 19.00:
BUDUĆNOST VOLI ‒ SPLIT

Ob 21.00:
PARTIZAN ‒ BORAC

Nedelja ob 17.00:
ZADAR ‒ MORNAR

Ob 20.00:
CEDEVITA OLIMPIJA ‒ KRKA

Ponedeljek ob 18.00:
CIBONA ‒ CRVENA ZVEZDA