Lansko sezono je končal kot prvi strelec Lige ABA, zdaj pa bo Kendrick Perry vodil igro Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Lansko sezono je končal kot prvi strelec Lige ABA, zdaj pa bo Kendrick Perry vodil igro Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski trener je dejal, da si je pri sestavljanju ekipe za novo sezono močno želel Mangoka Mathianga in Perryja. Zelo je bil zadovoljen, da ju je klub kljub precejšnji konkurenci pripeljal, a pred začetkom sezone je zaradi hude poškodbe ostal brez južnosudanskega centra z avstralskim potnim listom, ameriški organizator igre pa bo letos brez dvoma ključni mož zmajev. To je 27-letni košarkar s Floride tudi dokazal na pripravljalnih tekmah.

"Zelo se veselim začetka sezone. Od marca, ko se je začela pandemija, čakamo na to. Vsi treningi in priprave so odlični, a čas je, da začnemo tekmovati. Smo pripravljeni in vsi komaj čakamo, da se začne. Kot ekipa se še spoznavamo in rastemo, bo pa že prva tekma dober preizkus za nas. Nanterre ima brez dvoma kakovostno moštvo, naša naloga pa je, da se držimo dogovora pred tekmo in načrt izvajamo vseh 40 minut," je pred prvo tekmo Evropskega pokala, ko bo Olimpija gostovala v Parizu pri Nanterru, povedal Perry.

Lani je Olimpija zelo slabo začela drugo najmočnejše tekmovanje stare celine in si že po polovici skupinskega dela tako rekoč zaprla vrata k izpolnitvi cilja, kar je predstavljal preboj v drugi del. Kot poudarjajo v zmajevem gnezdu, se zavedajo, da bo za uspeh v obeh tekmovanjih, tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA, ki se zanje začenja v nedeljo, pomemben že uvod v sezono: "Urnik je že na začetku zgoščen, tako da je jasno, da hočeš čim prej ujeti pravi ritem, da se ne znajdeš v položaju, ko je tvoja usoda v rokah nekoga drugega. Tega se zavedamo. Moramo dobro začeti, da takoj pridemo v čim boljši položaj."

V Ligi ABA vsak lahko premaga vsakogar

Perry izkušenj z najvišjo ravnjo evropskih tekmovanj še nima, se je pa že preizkusil v Ligi ABA, kjer je pred tremi leti nosil dres Karpoša, lani pa je odigral deset tekem za Mego in bil celo najboljši strelec Jadrana. Zablestel je na tekmah z Olimpijo in Crveno zvezdo: "Nobene tekme se ne sme v Ligi ABA vzeti zlahka samo zato, ker imaš na papirju močnejšo ekipo. Vsak lahko na vsaki tekmi premaga vsakogar. To je čar Lige ABA. Mentalno mora ekipa ostati osredotočena skozi vse tekmovanje. Za mano je dober del lanske sezone, a zdaj je to preteklost in sem povsem osredotočen na Olimpijo in cilj, da je ta ekipa čim boljša."

Olimpija je sezono začela s superpokalom, kar je po več kot dveh letih prva lovorika kluba. Perry je bil ob tem izbran za MVP-ja tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je sezono začela s superpokalom, kar je po več kot dveh letih prva lovorika kluba. Perry je bil ob tem izbran za MVP-ja tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Jadransko ligo bodo Ljubljančani začeli v nedeljo, ko bodo gostili Krko. Z novomeško zasedbo so se pred slabima dvema tednoma pomerili v superpokalu, ki so ga zanesljivo osvojili, 183 centimetrov visoki Američan pa je bil izbran za MVP-ja tekme. V Kranju in tako rekoč na vseh pripravljalnih dvobojih je pokazal, da bo ob Jaki Blažiču predstavljal glavnega aduta zmajev v napadu. Izkazal se je strelsko, ko je zadeval z razdalje, hkrati pa je bil s svojo eksplozivnostjo in hitrostjo zelo nevaren v prodorih, ki jih je atraktivno zaključeval, in v tranziciji, prav tako pa je odlično poveljeval svoji peterki na parketu, ko je znal dvigniti ritem, ko je bilo to potrebno, obenem pa v določenih trenutkih tudi umiriti dogajanje na igrišču.

Ko je bil Golemac izjemno uspešen na klopi Primorske, je imel na parketu odlično podaljšano roko v Žanu Marku Šišku. Sicer se Perry po slogu igre razlikuje od obetavnega slovenskega 'playa', toda, kot kaže, je Golemac znova dirigentsko palico dal v prave roke: "Jurica je čudovit. Od prvega dne, ko sem prišel, me spodbuja in podpira. To se kaže tudi na igrišču. Kot organizator igre moram biti odsev trenerja na parketu. Poskušam uresničevati njegove zamisli in dojeti, kaj hoče od določenega igralca. Moram razigrati soigralce in jih postaviti v čim boljši položaj. Če želimo biti uspešni, mora biti takšno tudi najino sodelovanje."

"S pravo delovno etiko in miselnostjo je marsikaj mogoče"

V Ljubljani so letos sestavili širok in precej raznovrsten kader, kar se odraža tudi na položaju organizatorja igre, kjer je prva izbira Perry, minute pa si bo delil z izkušenim Rokom Ukićem in mladim Danom Duščakom: "Mislim, da smo res odlična mešanica. Če samo pogledamo, kaj je Roko vse dosegel v svoji karieri … Potem je tu Dan, ki je povsem na začetku svoje poti, a je bil do zdaj že zelo uspešen. Drug drugemu bomo v pomoč. Sam grem recimo po nasvet do Roka, Dan pride do mene. Res je dobrodošlo, da imamo tako uravnoteženo zasedbo na tem položaju."

Olimpija za uvod Evropskega pokala proti Nanterru

Perry je prišel v Ljubljano kot velika okrepitev, kot pravi, pa se tudi čuti pripravljenega prevzeti glavno breme in biti eden izmed vodij moštva: "To je moja sedma sezona v tujini. Nisem še veteran, a imam kar nekaj izkušenj. Dovolj, da vem, da bom eden izmed igralcev, od igre katerega bo veliko odvisno. Tega se zavedam in se veselim odgovornosti. Ko se stvari zaostrijo, se raven dela dvigne. Zavedam se, da so pričakovanja tu velika. S pravo delovno etiko in pravo miselnostjo je marsikaj mogoče. Moramo samo ostati marljivi in predani delu ter delovati kot prava ekipa."

Perry o Jurici Golemcu govori z izbranimi besedami. Foto: www.alesfevzer.com
Perry o Jurici Golemcu govori z izbranimi besedami. Foto: www.alesfevzer.com

Pred tekmo superpokala se je Perry pripravljal v ogrevalni majici nesrečnega Mathianga, ob koncu pa ob osvojeni lovoriki poziral z njegovim dresom. Kot pravi prvi Olimpijin organizator igre, je Mangok še vedno del njihove ekipe in upa, da bo čim bolje potekala njegova (sicer dolgotrajna) rehabilitacija. Ob tem poudarja, da je zdaj naloga vseh zmajev, da se Jarrod Jones, ki je prišel kot zamenjava zanj, čim hitreje ujame s soigralci, in dodaja, da je velika stvar, da so tako hitro pripeljali tako kakovostno okrepitev, kar dokazuje dobro organiziranost kluba.

Sorodna novica Uspeh na prvih tekmah prinaša prepotrebno samozavest za naprej

Lani se je videlo, da med zmaji kemija ni bila tista prava, ki bi prinesla želene rezultate. Po besedah Perryja je v letošnji zasedbi 'kliknilo' že med pripravami: "Lahko rečem, da smo se odlično ujeli. Ko imaš močno jedro z igralci, kot so Blažič, Murić in Hopkins, ki so ostali od lani, ter temu dodaš Browna, mene in druge, dobiš res dobro mešanico. Smo skupina igralcev, ki jih ne zanima osebna statistika, ampak želimo samo zmagovati. Vemo, da smo sposobni, da to uresničimo. Vsakič ko imamo priložnost, da se ekipa še bolj poveže – naj bo to na igrišču, zunaj njega, v garderobi po treningih ali pred njimi –, jo izkoristimo, da ustvarimo to vez oziroma kemijo, kar nam bo v veliko pomoč."