Trojica letošnjih nobelovcev za fiziko. Foto: AP
Trojica letošnjih nobelovcev za fiziko. Foto: AP

Kot je sporočila švedska kraljeva akademija znanosti, Penrosu pripada polovica nagrade, Genzlu in Ghezovi pa skupaj druga polovica. Vsi so pripomogli k novemu spoznanju o "najbolj nenavadnem pojavu v vesolju", črni luknji, so dodali. "Raziskave letošnjih nagrajencev so postavile nove temelje v študijah kompaktnih in supermasivnih predmetov," je dejal vodja odbora za fiziko David Haviland.

Pripada jim nagrada v vrednosti 951.000 evrov (deset milijonov švedskih kron). Zaradi omejitev v zvezi z novim koronavirusom nagrad ne bodo prejeli na tradicionalni prireditvi 10. decembra v Stockholmu, ampak kar v svojih državah.

Mediji so sicer pred razglasitvijo za favorita omenjali Američana Shepa Doelemana in Nemca Heina Falckeja, ki sta sodelovala pri prvem posnetku črne luknje, ameriškega matematika Petra Shora, ki je utrl pot raziskavam na področju kvantnih računalnikov, in Francoza Alaina Aspecta za delo na področju kvantne prepletenosti.

Črne luknje ovenčane z Nobelovo nagrado za fiziko


Reinhard Genzel in Andrea Ghez odkrila težek neviden objekt

68-letni Genzel in 55-letna Ghezova sta vodila skupini astronomov, ki so se od začetka 90. let prejšnjega stoletja preučevale območje Strelec A* v središču Rimske ceste.

Obe skupini sta s pomočjo največjih teleskopov na svetu odkrili izjemno težek neviden objekt, ki k sebi vleče zvezde v svoji okolici. Na tem območju, ki je manjše od našega Osončja, je nakopičenih za okoli štiri milijone Sončevih mas.

Genzel in Ghezova sta razvila metode za opazovanje središča galaksije skozi velike oblake medzvezdnega plina in prahu, izdelala sta edinstvene instrumente.

Genzel deluje na univerzi Kalifornije v Berkeleyju. Ameriška znanstvenica Andrea Ghez, ki deluje na univerzi Kalifornije v Los Angelesu, je šele četrta ženska doslej, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Nobelovega odbora za fiziko David Haviland je ob razglasitvi Nobelovih nagrajencev za fiziko poudaril, da številna vprašanja o črnih luknjah ostajajo neodgovorjena.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko sicer prejeli Američan kanadskega rodu James Peebles in Švicarja Michel Mayor ter Didier Queloz za prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem.

Druge Nobelove nagrade

V ponedeljek so razglasili prve letošnje dobitnike Nobelove nagrade, in sicer na področju medicine. Prejeli so jo Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Britanec Michael Houghton za odkritje virusa hepatitisa C.

V sredo bo na vrsti nagrada za kemijo, v četrtek za književnost, v petek pa bo znan dobitnik nagrade za mir. Kot zadnjega bodo prihodnji ponedeljek razglasili nagrajenca za ekonomijo.