Novi prostori v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Novi prostori v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru trenutno zdravijo 291 covidnih bolnikov, od tega jih je 59 na intenzivni negi. Pretekli konec tedna pa so odprli tudi nove prostore v nedokončanem delu diagnostično-terapevtskega servisa (DTS). "Priprava dodatnih kapacitet je bila nujna, to je bolje od prostorov denimo v športnih dvoranah, saj je vsa druga bolnišnična infrastruktura blizu. Tu imamo v neposredni bližini naprave, operacijske dvorane, napeljave za kisik, zrak," je prednosti novih bolnišničnih kapacitet na vladni novinarski konferenci predstavil generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar in napovedal, da bodo v njih danes sprejeli prve bolnike.

Le 50 metrov stran je tudi intenzivna enota, na katero lahko v primeru poslabšanja brez posebne dodatne logistike premestijo bolnika.

Objekt bo po njegovih besedah v pomoč tudi pri izhodni strategiji iz epidemije, saj bodo takoj, ko potrebe po kapacitetah za covidne bolnike ne bodo več dnevno rasle, na novi lokaciji skoncentrirali vse tovrstne bolnike in tako čim prej sproščali preostale oddelke v UKC-ju kot drugje v Sloveniji.

Sorodna novica Beovićeva proti sproščanju ali zaostrovanju ukrepov

Po njegovem mnenju bodo v omenjenih prostorih potrebovali manj zdravstvenega osebja kot v starih zgradbah. Po koncu epidemije bodo v njih postelje intenzivne terapije in operacijske dvorane, kar so načrtovali že leta.

Takih številk ni pričakoval nihče

Na vprašanje, zakaj se za omenjeno investicijo, katere vrednost je ocenjena na 3,3 milijona evrov, niso odločili že prej, je Poklukar odgovoril, da so se na jesenski val pripravljali na približno petkratnik spomladanskega vala, ko so imeli največ 54 hospitaliziranih, danes pa jih je že 291. Ko je bilo jasno, da bodo pričakovane številke presegli, so začeli iskati nove rešitve.

"Nihče izmed nas v tem ali katerem drugem omizju ni napovedoval več kot dva- ali trikratnika, petkratniki so se zdeli neživljenjski pri pripravi operativnih načrtov, kaj šele, da bi nekdo napovedoval ali razmišljal o desetkratniku. Skozi dogodke, ki jih poskušamo spremljati in tudi napovedovati za 14 dni ali mesec vnaprej, se trudimo odzivati v skladu s tem ter poskušamo biti učinkoviti, pa tudi racionalni, kajti vseeno upravljamo javno premoženje in se moramo vesti kot dober gospodar," je poudaril Poklukar.

V UKC-ju Ljubljana je trenutno okuženih 288 zaposlenih, še 180 pa jih je v karanteni. Po navedbah Poklukarja zboleli zaposleni ne delajo. Znotraj UKC-ja so zaradi covida prerazporedili že 510 zaposlenih. Po direktorjevih besedah so v letošnjem oktobru opravili 20 odstotkov manj ambulantnega programa v primerjavi z lanskim, je pa število operacij ostalo približno enako.

V blagovnih rezervah ni več predihovalnikov

V Celju odprli že četrto covidno enoto

V celjski bolnišnici imajo na navadnih covidnih bolnišničnih posteljah trenutno 111 bolnikov, na intenzivnih posteljah pa 19 bolnikov, so za STA danes povedali v bolnišnici. Po zadnjih podatkih je z novim koronavirusom okuženih 174 zdravstvenih delavcev, od tega je 38 zdravnikov, 68 diplomiranih medicinskih sester in prav toliko zdravstvenih tehnikov.

Navedli so tudi, da so prejšnji teden na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe odprli že četrto covidno enoto z navadnimi bolnišničnimi posteljami. Zaradi kadrovskega primanjkljaja pa enoto odpirajo oz. širijo postopoma.

"Trenutno je v njej mogoče hospitalizirati 15 bolnikov, ko bo zagotovljen ves potreben zdravstveni kader, pa bomo lahko na tem oddelku sprejeli 36 covidnih bolnikov," so pojasnili.

Dodali so še, da primanjkljaj zdravstvenega kadra rešujejo s prerazporejanjem zaposlenih z drugih bolnišničnih oddelkov, ki imajo v tem času zmanjšan obseg dela.

Na pomoč jim je s sodelavkami iz zdravstvene nege priskočil tudi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, v svojem prostem času pa jim pomaga tudi nekaj medicinskih sester, ki so sicer zaposlene v ZD-jih Laško in Celje ter na Srednji zdravstveni šoli Celje. Na usposabljanje za delo v bolnišnici pa je danes prišlo tudi 15 prostovoljcev, bolničarjev Rdečega križa Slovenije, ki bodo v prihodnjih dneh pomagali pri oskrbi oddelkov s covidnimi bolniki, ki jih imajo na številnih lokacijah po bolnišnici.

Razveseljive novice iz UKC-ja Maribor

Notranjost mariborskega kliničnega centra. Foto: BoBo
Notranjost mariborskega kliničnega centra. Foto: BoBo

Poziv Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC MB) na pomoč zaradi pomanjkanja kadra, ki ga je prejšnji teden objavil strokovni direktor Matjaž Vogrin, je naletel na izjemen odziv.

Sorodna novica UKC Maribor kolege roti za pomoč, kmalu bosta delovala le še urgenca in covidni oddelek

"Prejeli smo veliko število prijav prostovoljcev, študentov medicinskih strok in posameznih zdravstvenih delavcev s primarnega in sekundarnega nivoja. Vsi so pripravljeni priskočiti na pomoč, zdaj, ko je to resnično potrebno," je na družbenem omrežju Facebook danes zapisal Vogrin.

Po njegovih besedah se je prijavilo več kot 300 posameznikov, tako da v tem trenutku vseh niti ne morejo vključiti v delovne procese. "Številni so že razporejeni na nova delovišča, preostale pa bomo vključevali glede na potrebe. O vseh podrobnostih bodo obveščeni naknadno," je pojasnil strokovni direktor, ki je v četrtek v javnem pismu opozoril, da se zaradi strmega naraščanja števila bolnikov s covidom-19 v UKC-ju Maribor spoprijemajo z izjemno kadrovsko stisko, zaradi katere grozi nevarnost, da bodo lahko poleg bolnikov s covidom-19 obravnavali le še bolnike na urgenci.

Po številnih prijavah na pomoč si je lahko oddahnil. "Zaradi tako velikega odziva se naša bojazen, da bomo morali začasno prekiniti z izvajanjem onkoloških in drugih terciarnih zdravstvenih storitev, v tem trenutku ni uresničila, in to kljub temu, da še zmeraj kritično primanjkuje medicinskih sester in specialistov internističnih strok. Poziv in prošnja zanje sicer še zmeraj veljata," je v današnjem zapisu navedel Vogrin.

V svojem imenu in v imenu pacientov, ki se zdravijo v UKC-ju Maribor, se je zahvalil vsem, ki so se odzvali klicu na pomoč. "Zagotavljam, da bomo skupaj zagotovili zdravstveno oskrbo vsem, ki jo bodo potrebovali," je poudaril.

Število bolnikov s covidom-19 v UKC-ju Maribor sicer še vedno narašča. Kot so danes sporočili iz kliničnega centra, imajo trenutno hospitaliziranih 187 takšnih bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje jih potrebuje 38.

Bolnike s covidom-19 med drugim nameščajo v prostore oddelka za pljučne bolezni, ki je na Slivniškem Pohorju. V UKC-ju Maribor pojasnjujejo, da omenjeni oddelek nemoteno nadaljuje ambulantno obravnavo pljučnih bolnikov, bolniki pa vstopajo skozi poseben vhod, ki je ločen od območij s covidnimi bolniki.