Prizor z ljubljanskega kliničnega centra. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prizor z ljubljanskega kliničnega centra. Foto: BoBo/Borut Živulović

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC LJ) je trenutno hospitaliziranih 255 bolnikov, 206 jih je na navadnih oddelkih, 49 pa na intenzivni negi. Do današnjega dne so v drugem valu na intenzivni negi zdravili 383 bolnikov, v prvem valu jih je bilo 72. "Upamo, da so predstavljene številke resnične in pravilne in da smo dosegli vrh drugega vala novega koronavirusa. Verjetno pa je treba počakati še nekaj dni, da bo naše prepričanje še trdnejše. Ne glede na to lahko v prihodnjih tednih pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego," je na dopoldanski novinarski konferenci vlade povedal Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana. "Odpiramo dodatne postelje za covidne bolnike, vendar je lahko vsem jasno, da tako ne bo šlo v nedogled," je opozoril in vnovič izpostavil težave s pomanjkanjem zdravstvenega osebja, ki ga prav tako pestijo tudi okužbe z novim koronavirusom.

Video: Dopoldanska novinarska konferenca vlade v celoti

Matjaž Jereb. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Jereb. Foto: MMC RTV SLO

V UKC-ju Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih že 525 zdravstvenih delavcev. Po njegovih besedah je težava tudi v tem, da so zdravniki in drugi podporni delavci utrujeni.

"Nekateri so dejansko izčrpani, na robu svojih zmogljivosti. Delo s kritično obolelimi zahteva dodatna znanja in tudi tu nam prav tako primanjkuje osebja. Nekaj težav je tudi z opremo, kot so črpalke za dovajanje znotrajžilnih zdravil, pričakovati pa je tudi nekaj težav z dobavo zdravil, ki jih uporabljamo pri covidnih bolnikih," je zahtevne razmere opisal Jereb.

UKC Maribor v "hudi kadrovski stiski"

Mariborski klinični center. Foto: BoBo
Mariborski klinični center. Foto: BoBo

V UKC-ju Maribor (UKC MB) se zaradi strmega naraščanja števila bolnikov s covidom-19 spoprijemajo z izjemno kadrovsko stisko.

V tem trenutku komaj zagotavljamo obravnavo bolnikov, že v nekaj dneh pa bomo ob nadaljnjem povečevanju števila hospitaliziranih covidnih bolnikov sposobni ohraniti le delovanje urgentne službe

UKC Maribor

Zdravstvene domove, koncesionarje, zdravilišča in druge bolnišnice rotijo za pomoč s kadri, kritično je predvsem pomanjkanje medicinskih sester in specialistov s področja intenzivne medicine, infektologije, anesteziologije in interne medicine.

"Število bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, se nenehno viša. To zahteva prerazporejanje velikega števila zdravstvenih delavcev. V tem trenutku lahko komajda zagotavljamo obravnavo pacientov, ki so v našo ustanovo napoteni s stopnjo nujnosti nujno ali zelo hitro, ter zdravljenje onkoloških bolnikov. Že v nekaj dneh bomo ob nadaljnjem povečevanju potreb po hospitalizaciji bolnikov s covidom-19 sposobni ohraniti le delovanje urgentne službe. Zdravljenje vseh preostalih bolnikov žal ne bo več mogoče," je v pozivu na pomoč zapisal strokovni direktor UKC-ja Maribor Matjaž Vogrin.

Edina rešitev je po njegovih ocenah prerazporeditev zdravstvenega osebja s primarne in sekundarne ravni, "kjer začasno zmanjšano izvajanje ali ukinitev nekaterih zdravstvenih storitev ne bi imelo tako usodnih posledic za zdravje bolnikov v primerjavi s tistim, ki ga predstavlja zmanjševanje onkoloških in drugih terciarnih programov v UKC-ju Maribor". "Od srca hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagati," je sklenil sporočilo.

V UKC-ju Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 159 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 32 na intenzivnem zdravljenju. Samo v sredo so sprejeli 19 novih bolnikov.

Zaradi okužbe z novim koronavirusom ali morebitnega stika z okuženo osebo manjka več kot 130 zaposlenih, od tega 27 zdravnikov in 56 delavcev zdravstvene nege. V sredo so do preklica zaprli ambulanto za zdravljenje bolečin.

Velik izpad osebja tudi v mariborskem zdravstvenem domu

Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V mariborskem zdravstvenem domu poudarjajo, da imajo tudi sami velik izpad zdravstvenega osebja. "V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor smo vedno pripravljeni pomagati, če za to le imamo možnosti. Te dni jih žal nimamo, saj je veliko sodelavk in sodelavcev zaradi okužb s koronavirusom in drugih bolezenskih vzrokov odsotnih - danes skupno 104," so zapisali v sredo v sporočilu za javnost.

Kljub lastnim kadrovskim težavam bodo kliničnemu centru posodili dve zaposleni v zdravstveni negi, ki bosta pomagali zunaj rednega delovnega časa, eno zaposleno pa bodo namenili za pomoč v rednem delovnem času.

"Ta trenutek žal delujemo na robu organizacijskih zmogljivosti, a nam kljub tem zagatam uspeva ohranjati vse nujne službe znotraj ZD-ja Maribor. Zavod mora zagotavljati neodložljive zdravstvene obravnave in izvajanje zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika. To pomeni, da morajo obravnave na področju primarnega zdravstvenega varstva potekati nemoteno in neprekinjeno na vseh 53 lokacijah našega zavoda. Neprekinjeno delovanje zagotavljamo s pomočjo zaposlenih, ki delujejo z delom prek polnega delovnega časa in nadurnim delom," so pojasnili v zdravstvenem domu.

Dodali so, da vsakodnevno zagotavljajo dodatni kader za delovanje vstopnih točk za testiranje na novi koronavirus, kar pomeni dnevno deset zaposlenih, ter kader na triažnih točkah ob vhodih v zdravstvene postaje. Ob tem opozarjajo na vedno pogostejše primere psihične in tudi fizične izčrpanosti svojih zaposlenih, ki pod takšnimi obremenitvami delujejo že vse od pojava novega koronavirusa v Sloveniji spomladi.

Težave v slovenjgraški bolnišnici

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so bili v sredo zaradi obsežnega vdora virusa v belo cono prisiljeni vzpostaviti še drugo rdečo cono na oddelku za travmatologijo in ortopedijo, v kateri zdravijo 11 bolnikov s covidom-19, skupno število covidnih bolnikov v bolnišnici pa je 60, od tega jih šest zdravijo v intenzivni enoti.

"Zmogljivosti oddelka za bolnike s covidom-19 so sicer zapolnjene, vendar je dnevni priliv bolnikov skozi urgentni center v zadnjem tednu precej uravnotežen s številom odpustov in premestitev," so sporočili iz bolnišnice, kjer imajo zaradi vdora virusa tudi dodatno bolnišnično sivo cono.

Bolnišnica dodatnih širitev oddelka za bolnike s covidom-19 v tem trenutku ne more zagotoviti, načrtuje pa dve dodatni intenzivni postelji. Prav tako od danes s hitrimi testi testirajo vse bolnike, ki so v bolnišnico sprejeti prek urgentnega centra. Je pa odsotnost zaposlenih zaradi bolezni precejšnja. Trenutno kar 61 zaposlenih preboleva okužbo z novim koronavirusom, so še sporočili iz bolnišnice.

​V Termah Topolšica skrbijo za okužene iz domov na Koroškem

Virus se hitro širi po domovih za ostarele. Foto: Pixabay
Virus se hitro širi po domovih za ostarele. Foto: Pixabay

V Termah Topolšica, kjer so ponudili prostore za nastanitev asimptomatskih okuženih stanovalcev iz domov starejših občanov, je trenutno nameščenih več kot 60 okuženih iz domov v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo vsi večji domovi za starejše občane na Koroškem, v regijski bolnišnici imajo nov vdor virusa v belo cono.​

Za okužene stanovalce v prostorih term skrbijo zaposleni iz posameznih domov, nekaj zaposlenih za pomoč v zdravstveni negi pa so ponudile tudi terme. ​Obroke za stanovalce po navodilih iz domov kuhajo zaposleni v kuhinji term, je za STA povedal direktor Term Topolšica Bojan Trifković.​

V objekt Mladika so v sredo prepeljali 33 okuženih stanovalcev iz Doma starejših Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer so v sredo imeli okužbo z novim koronavirusom potrjeno pri skupno 37 stanovalcih in 16 zaposlenih. Štiri stanovalce so v sredo premestili v bolnišnico, dva stanovalca sta umrla, je v sredo zvečer sporočila direktorica doma Silva Duler.

V Termah Topolšica so v objektu velnesa od 24. oktobra nameščeni tudi okuženi stanovalci iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. Skupno je trenutno tam 31 stanovalcev iz slovenjgraškega doma, v petek bodo od tam prepeljali nazaj v belo cono doma prvih pet stanovalk, preostale pa postopno do predvidoma četrtka prihodnji teden, je za STA povedala vodja slovenjgraške enote doma Marjana Kamnik. Rdeča cona je urejena tudi v samem domu v Slovenj Gradcu, v njej je trenutno 15 okuženih.

Okužbe pri stanovalcih so potrdili tudi v Domu starejših Na Fari na Prevaljah. Kot je prek spletne strani doma sporočila direktorica doma Stanka Vauh, so med stanovalci potrdili še pet okužb z novim koronavirusom, tako da imajo skupno zdaj okuženih sedem stanovalcev. Ti so v rdeči coni, ki so jo z 22 posteljami uredili v pritličju doma v prostorih fizioterapije, ki jih je domu odstopil ravenski zdravstveni dom. Med zaposlenimi iz doma starejših občanov trenutno okužbo prebolevata dva.

Na pomoč upokojeni zdravstveni delavci

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.