Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

V pismu komisarko pozivajo k pomoči za sprostitev financiranja slovenske nacionalne filmske produkcije. Pismo je podpisalo skupaj sedem evropskih poslancev, med njimi iz Slovenije še Klemen Grošelj (Renew/LMŠ).

Sorodna novica Direktorji evropskih filmskih agencij podprli Slovenski filmski center

"Nastala kriza, ki jo je s seboj prinesla pandemija covida-19, je močno prizadela sektor filmske in avdiovizualne industrije, kar se odraža v izpadu dohodka vseh zaposlenih v sektorju po celotni Evropski uniji. Ob nenehnem opozarjanju na problematične razmere, znotraj katerih so se znašli, so nekatere države članice naredile pozitiven korak s sprostitvijo in povečanjem finančnih sredstev, namenjenih filmskemu sektorju.

A vendar, kljub številnim opozorilom, primerom dobrih praks, pozivom slovenskih poslancev, sklicevanju sej pristojnega parlamentarnega odbora DZ-ja, pozivanju predsednika vlade, ministra za kulturo in ministra za finance aktualna slovenska vlada še vedno blokira sredstva, ki so znotraj proračuna Republike Slovenije namenjena Slovenskemu filmskemu centru (SFC)," so opozorili v pismu.

Sorodna novica "Milo rečeno nerazumno, neprofesionalno in konec koncev tudi nezakonito"

Onemogočanje dostopa do sredstev je v Sloveniji popolnoma ustavilo filmsko industrijo, zaradi česar trpijo tudi mednarodni projekti s številnimi državami po Evropi, medtem ko zaposleni v industriji niso prejeli plačila za že opravljeno delo od novembra 2019, so vsebino pisma povzeli v pisarni Irene Joveve.

Nedopustno zavlačevanje in nenehno izogibanje prevzemu odgovornosti
Kot še opozarjajo podpisnice in podpisniki, je nedopustno zavlačevanje in nenehno izogibanje prevzemu odgovornosti vodilnih političnih akterjev v državi zaposlene v filmski industriji postavilo v težke, neznosne osebne in družbene okoliščine.

Sorodna novica Filmarji za odpravo blokade slovenske kinematografije: stanje je alarmantno

Zaradi neodzivnosti vlade in ker filmska in avdiovizualna industrija temeljita na ustvarjalnosti, kulturnem izražanju ter promociji evropskih idej in vrednot, so evropsko komisarko pozvali k pomoči za odblokiranje financiranja slovenske nacionalne filmske produkcije.

Podpora evropskih organizacij, ki delujejo na področju avdiovizualne industrije
Podporo slovenski filmski skupnosti pa je, kot so sporočili iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, danes izrazilo tudi več evropskih organizacij, ki delujejo na področju avdiovizualne industrije. V pismu so pozvali evropske in slovenske odločevalce k razrešitvi situacije z oživitvijo dialoga z lokalnimi nosilci interesov na področju avdiovizualne industrije. Kot so še zapisali, bodo pozorno spremljali razvoj situacije.

Podporo so izrazile Evropska koordinacija neodvisnih producentov (CEPI), Evropska filmska akademija (EFA), Klub evropskih producentov (EPC), Združenje evropskih filmskih režiserjev (FERA), Mednarodna zveza igralcev (FIA), Mednarodna zveza združenja filmskih producentov (FIAPF), Zveza scenaristov Evrope (FSE), Mednarodno združenja filmskih snemalcev (IMAGO) in Globalno združenje na področju medijev, zabavne industrije in umetnosti (UNI - MEI).

Počrpali manj kot petino sredstev
SFC-ju je sicer doslej uspelo počrpati manj kot petino v proračunu dodeljenih sredstev za leto 2020. Takšno stanje je posledica zastoja finančnih sredstev, ki jih je v proračunu za leti 2019 in 2020 sprejela prejšnja vlada, v rebalansu za leto 2020 pa potrdila sedanja vlada.