Črn dan za Nemčijo, elf in Löwa. Foto: Reuters
Črn dan za Nemčijo, elf in Löwa. Foto: Reuters

Nemci so delovali precej nemočno, na celotni tekmi so imeli le dva strela v okvir gola (Serge Gnabry je sicer v enem od teh poskusov stresel prečko), obramba pa je bila silno luknjičasta, tako da so Španci lahko počeli, kar so si zamislili.

Sorodna novica Španci zadali Nemcem najvišji poraz po letu 1931, Portugalci slavili v Splitu

Za vrnitev veteranov
Nekdanja člana nemških ekip z naslovoma svetovnega prvaka Lothar Matthäus in Mesut Özil sta že pozvala, da se morajo v ekipo vrniti Mats Hummels, Thomas Müller in Jerome Boateng, ki se jim je selektor Löw odpovedal. Obenem je Matthäus kritično ocenil tudi delo selektorja na torkovi tekmi: "Analize napak na tekmi Löwu ni treba delati. Trajala bi osem ur."

Selektor razočaran
Kot poročajo nemški mediji, Löw očitno ne razmišlja o tem, da bi sam odstopil po najhujšem porazu v selektorski karieri. "Ne vem, kaj se je zgodilo. To je bil najbolj črn dan. Razočaran sem in jezen. Kot da ne bi bili na tekmi, po 0:1 smo se popolnoma izgubili in pustili preveč prostora Španiji. Ni bilo trdih dvobojev, ni bilo dobljenih žog, ni bilo agresivnosti," je razložil po tekmi.

Dovolj zgovorna fotografija ... : Reuters
Dovolj zgovorna fotografija ... : Reuters

Najvišji poraz po letu 1931
Na vprašanje, ali je morda prišel čas za vrnitev izkušenih mož v ekipo, pa je odgovoril, da bo vztrajal pri svoji filozofiji pomladitve ekipe in bo svojim izbrancem še naprej nudil vso podporo. O tem, ali se mora bati za svojo službo, pa je dejal: "To pa morate vprašati koga drugega." To je najhujši poraz nemške reprezentance po letu 1931, ko jo je z enakim izidom premagala Avstrija. Po drugi svetovni vojni pa je bil doslej najhujši tisti proti Madžarski na SP-ju 1954 s 3:8. A tisti poraz ni tako bolel, saj so Nemci nato v finalu premagali prav Madžare.

Zaupanje ostaja
Selektorja je takoj po tekmi podprl tudi nekdanji zvezdnik nemške reprezentance in njen trenutni direktor Oliver Bierhoff: "Še vedno ima naše zaupanje. Tega ne bo spremenil niti ta poraz." Tudi predsednik Nemške nogometne zveze Fritz Keller je poudaril, da ne bodo odstopali od začrtane poti, to je pomladitve reprezentance, in da se bodo igralci gotovo kaj naučili iz te grenke izkušnje: "Doživeli smo črn večer, poraz zelo boli. V garderobi sem čutil neizmerno razočaranje vseh, a obenem tudi željo, da popravijo slab vtis," je povedal Keller.

Nemški mediji so bili po polomu neusmiljeni in zahtevali posledice. A Löw ostaja selektor vsaj do evropskega prvenstva prihodnje leto.

Črn dan za rekorderja
Še posebej boleč je bil ta hud poraz za vratarja Manuela Neuerja. Postal je vratar z največ nastopi v nemški izbrani vrsti (s 96 je prehitel Seppa Maierja), toda ni imel nobenega razloga za dobro voljo: "To je za vse nas veliko razočaranje. Vsi skupaj smo odpovedali. Že po prvem golu bi morali stopiti skupaj, se več pogovarjati in si dati več podpore."