"Gre za velik korak, v katerem ljudje vseh ver živijo skupaj v miru in blaginji," je po podpisu dogovorov dejal Trump. Foto: Reuters

S ceremonijo so države tudi uradno potrdile že napovedano normalizacijo odnosov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dogovor podpisal z emiratskim zunanjim ministrom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom ter z bahrajnskim zunanjim ministrom Abdulatifom Al Zajanijem.

Abrahamov sporazum so poimenovali po preroku, ki ga častijo vse tri glavne vere na Bližnjem vzhodu. Trump je dejal, da bodo tri države "lahko sodelovale, saj so prijatelji".

Njihova skupna točka je predvsem nasprotovanje Iranu, navaja Reuters. Med njimi pa prihaja tudi do razhajanj: ZDA so namreč Združenim arabskim emiratom, ki si jih že dolgo želijo, pripravljene prodati vojaške lovce F-35, čemur Izrael kljub normalizaciji odločno nasprotuje.

"Danes smo tukaj, da spremenimo potek zgodovine. Gre za velik korak, v katerem ljudje vseh ver živijo skupaj v miru in blaginji," je po podpisu z balkona Bele hiše dejal ameriški predsednik Donald Trump. Dogovor z Izraelom bo po njegovih besedah kmalu sklenilo "še najmanj pet ali šest držav", ki pa jih ni poimenoval.

Trump napoveduje še več normalizacij, ki so za Palestince izdaja

Projekcija zastav ZDA, Izraela, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna na zidu, ki obkroža staro mestno jedro Jeruzalema, ki ga tako Izraelci kot Palestinci dojemajo za prestolnico. Foto: Reuters
Projekcija zastav ZDA, Izraela, Združenih arabskih emiratov in Bahrajna na zidu, ki obkroža staro mestno jedro Jeruzalema, ki ga tako Izraelci kot Palestinci dojemajo za prestolnico. Foto: Reuters

Reuters navaja, da ameriška administracija najverjetneje meri na Oman, katerega predstavnik naj bi bil na ceremoniji. Omenja se tudi največja sila v Perzijskem zalivu, Savdska Arabija, vendar je kralj Salman – skrbnik najpomembnejših islamskih svetišč – temu nasprotoval. Za ZDA je pomemben znak že savdski molk med sklepanjem dogovorov.

Palestinci namreč dogovor obeh držav z Izraelom označujejo za izdajo, saj slabi zgodovinsko vsearabsko stališče, da lahko le izraelski umik z zasedenih palestinskih ozemelj in priznanje palestinske državnosti omogočita normalne odnose Izraela z arabskimi državami.

Združeni arabski emirati in Bahrajn sta tretja in četrta arabska država – po Egiptu leta 1974 in Jordaniji leta 1994 – ki sta priznali državnost Izraela.

Trump je v pogovoru za Fox News pred ceremonijo dejal, da pričakuje še več normalizacije arabskih držav z Izraelom. Predvideva tudi priključitev Palestincev, sicer bodo "ostali prepuščani sami sebi".

Najvidnejši Evropejec v Beli hiši zunanji minister Madžarske

Ameriška administracija trdi, da gre za dogovor, ki bo prinesel mir na Bližnjem vzhodu. Združeni narodi in Evropska unija so pokazali zadržano naklonjenost do dogovora. Edini evropski minister na prireditvi v Beli hiši je bil sicer vodja madžarske diplomacije Peter Szijjarto, ki je dogovore označil kot "najboljši mirovni načrt za Bližnji vzhod doslej". Poleg Palestincev sta normalizacijo odnosov obsodila tudi Iran in Turčija.