Štirje policisti, ki so jih v četrtek suspendirali, so v priporu zaradi nasilja. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Štirje policisti, ki so jih v četrtek suspendirali, so v priporu zaradi nasilja. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Spletna stran Loopsider je v četrtek objavila videoposnetek nadzornih kamer, na katerem je videti, kako so trije policisti več minut s pestmi in gumijevkami pretepali ter brcali producenta Zeclerja, ki so ga poleg tega žalili zaradi njegove rase. V soboto zvečer je skušal vstopiti v svoj glasbeni studio v Parizu in ustavili so ga, ker ni nosil zaščitne maske, poroča omenjena spletna stran.

Preiskava policijskega nasilja

Zecler je pojasnil, da so ga med petminutnim pretepanjem žalili zaradi barve njegove polti, ga prijeli in obtožili, da je nasilen ter da se upira aretaciji. Te obtožbe so tožilci zavrnili in preiskavo usmerili proti policistom, poroča britanski BBC.

Štirje policisti, ki so jih v četrtek suspendirali, so v priporu zaradi nasilja, in sicer je poleg treh policistov, ki so producenta pretepali, v priporu tudi policist, ki je v glasbeni studio vrgel solzivec.

Zecler, ki je že vložil tožbo, je povedal, da so ga večkrat ozmerjali z "umazanim črnuhom", kar je v Franciji obudilo razprave o strukturnem nasilju in rasizmu v policiji, ki ju oblasti odločno zanikajo, čeprav se je v zadnjih letih pojavilo že več podobnih afer.

"Ljudje, ki bi me morali ščititi, so me napadli. Nič nisem storil, da bi si to zaslužil. Želim si le, da bi bili ti trije ljudje kaznovani po zakonu," je po poročanju BBC-ja dejal Zecler, potem ko se je oglasil na policiji s svojim pravnikom, da bi vložil pritožbo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je zaradi dogodka šokiran. Foto: Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je zaradi dogodka šokiran. Foto: Reuters

Macron ni edini, ki je šokiran

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je šokiran zaradi dogodka, ki ga je videl na posnetku, poročajo francoski mediji.

Predsednik zadeve ni javno komentiral, se je pa v četrtek zvečer o njej pogovarjal z notranjim ministrom Geraldom Darmaninom in od njega zahteval jasne sankcije proti policistom, so sporočili vladni viri.

Po srečanju je minister povedal, da je zahteval, da štiri policiste odpustijo, ker so "umazali uniformo republike". Pred tem je minister od policije zahteval podrobno poročilo o tem, kaj se je dogajalo, na Twitterju pa je zapisal, da so bili nekateri prizori posnetka "šokantni".

Pariška županja Anne Hidalgo je dejala, da jo je "nezaslišano dejanje globoko pretreslo".

Predstavnik policijskega sindikata David Le Bars meni, da je treba hitro ukrepati, da se polemike o tem, da so vsi policisti nasilni, ne bi nadaljevale.

Odzivi javnih osebnosti

Poleg številnih drugih znanih osebnosti je ravnanje policije obsodil tudi zvezdnik francoskega nogometa Kylian Mbappe. "Neznosen videoposnetek, nedopustno nasilje. Recite ne rasizmu," je na družbenem omrežju Twitter zapisal temnopolti nogometaš.

Sorodna novica Francoska policija nasilno uničila taborišče prebežnikov sredi Pariza

Incident z nasilno policijo že v ponedeljek

Incident se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je francoska policija v ponedeljek nasilno razgnala prebežnike iz zasilnega taborišča, ki so ga postavili v središču Pariza. Dogajanje so posneli aktivisti in novinarji, z njihovih posnetkov pa je razvidno, da je bilo nasilje policije nad prebežniki nesorazmerno.

Razvpiti zakon, ki bi ščitil policiste

Francijo razburja predlog zakona, s katerim želi vlada doseči prepoved snemanja policistov med njihovim delom, za kar je predvidena kazen do enega leta zapora ali do 45.000 evrov kazni.

S predlaganim zakonom bi kriminalizirali objavo posnetkov policistov ali vojakov na družbenih medijih, s katerimi želijo škoditi njihovi fizični ali psihični integriteti. Kritiki predlagane zakonodaje opozarjajo, da brez posnetkov nobeden od incidentov, ki so se zgodili v zadnjih tednih, ne bi prišel v javnost.