29-letnik iz Mačkovcev na Goričkem se pri 172 cm najbolje znajde na levem krilu, kjer si je tudi izboril mesto v udarni postavi Slovenije. Z golom in 2 podajama je bil ob Harisu Vučkiću (4 goli) drugi najučinkovitejši Kekov izbranec v pretekli Ligi narodov. Foto: www.alesfevzer.com
29-letnik iz Mačkovcev na Goričkem se pri 172 cm najbolje znajde na levem krilu, kjer si je tudi izboril mesto v udarni postavi Slovenije. Z golom in 2 podajama je bil ob Harisu Vučkiću (4 goli) drugi najučinkovitejši Kekov izbranec v pretekli Ligi narodov. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Slovenci najprej doma proti svetovnim podprvakom Hrvatom

Otrok Mure in pomemben člen Maribora, s katerim je igral in zabil v obeh Ligah prvakov, kar mu je prineslo reprezentančni debi na priljateljski tekmi s Kolumbijo 18. novembra 2014 (0:1), a je nato pet let ostal pri enem nastopu. Tudi ker so se polsezone v vijoličastem dresu močno razlikovale. Po treh naslovih prvakov se je poleti 2018 preselil k Zaglebii Lubin, kjer je levi krilni nogometaš začel zabijati kot po tekočem traku in postal eden najboljših tujcev poljske Ekstraklase.

Na začetku jeseni za začetek Lige narodov ga je selektor Matjaž Kek postavil v začetno postavo in v njej je ostal kljub okrepitvi reprezentance s Sandijem Lovrićem in vrnitvi Josipa Iličića. Vmes je mirno okolje bakrenih iz Spodnje Šlezije zamenjal za ambiciozni projekt Osijeka na Hrvaškem. Bijelo-plave iz središča Slavonije poganja denar najbogatejšega Madžara Lőrinca Mészárosa in trenutno že vodijo v hrvaški nogometni ligi. V zasedbi Nenada Bjelice ima eno ključnih vlog ravno Damjan Bohar.


Prva želja je, da bi se lahko stadion napolnil. Ker sem prepričan, da bi tako v Sloveniji in na Hrvaškem napolnili stadion. V teh čudnih časih se sicer lahko zgodi vse. Imamo možnosti.

Bohar o kvalifikacijah.

Dan po žrebu kvalifikacijskih skupin za SP 2022. Vaša prva misel, ko je Slovenija pristala v skupini z nosilko Hrvaško, s katero igra tudi uvodno tekmo?
Veselim se takšnih tekem. Sam sem že malo bolj spoznal hrvaški nogomet. Vsekakor bosta dve dobri tekmi, samo želim si, da bi lahko bili že gledalci na tekmah, da bi dobili pravi spektakel.

Ste prejeli že veliko klicev, tako iz kluba kot hrvaških novinarjev?
Dva ali trije novinarji so me hitro poklicali, v klubu je bil pa žreb seveda prva debata dneva.

Sami ste se ravno to jesen zasidrali v prvi enajsterici slovenske reprezentance. Ste bili presenečen nad tako vidno vlogo?
Na začetku sem bil mogoče ne ravno presenečen, ampak bolj ne vajen tega. Kar pa se mi dogaja v zadnjem letu in pol, dveh letih, pa vseeno ni presenečenje. Vse je v redu in samo želim si, da tako ostane.

Proti Grčiji je prvič začel v prvi postavi Slovenije, nato je bil z edinim zadetkom junak tekme z Moldavijo, proti kateri je na gostovanju podelil še dve podaji. Zaigral je na vseh šestih tekmah Lige narodov, samo na Kosovu je vstopil v igro s klopi. Ob okrepitvi z Lovrićem in vrnitvi Iličića je na levem krilu dobil prednost pred Benjaminom Verbičem. Foto: www.alesfevzer.com
Proti Grčiji je prvič začel v prvi postavi Slovenije, nato je bil z edinim zadetkom junak tekme z Moldavijo, proti kateri je na gostovanju podelil še dve podaji. Zaigral je na vseh šestih tekmah Lige narodov, samo na Kosovu je vstopil v igro s klopi. Ob okrepitvi z Lovrićem in vrnitvi Iličića je na levem krilu dobil prednost pred Benjaminom Verbičem. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Kek: Že prve tri tekme v marcu bodo pokazale, kje je Slovenija

Z golom in dvema podajama ste bili drugi najučinkovitejši igralec Slovenije v Ligi narodov. Ali je levo krilo, bližje golu, tisti pravi vaš položaj?
Da, igralci, ki smo bližje golu, moramo biti tudi nevarni, vedno blizu 16-m in seveda tudi učinkoviti. Meni osebno zelo ustreza, ko sem tako pomaknjen naprej, čeprav sem imel na zadnji reprezentančni tekmi v Grčiji veliko več obrambnih nalog. A to je bilo razumljivo ‒ Slovencem je bila dovolj točka, Grki so morali zmagati in zato so igrali drugače.

Sočasno ste jeseni Poljsko zamenjali za Hrvaško, kjer ste prav tako nosilec ekipe v ambicioznem projektu. Kako doživljate Osijek in klub?
V primerjavi s Poljsko je Osijek čisto druga zgodba. Pri Zaglebie Lubin smo igrali za praktično nič ‒ nismo bili v položaju boja za vrh, lovorike. Zdaj je tukaj popolnoma drugače ‒ Osijek ima visoke cilje, ki jih ne skriva. Obstaja določen pritisk po uspehu, kar mi je prej manjkalo ‒ v Mariboru so bili iz leta v leto določeni pritiski in pričakovanja, zdaj sem pa znova v takšnem klubu. Z užitkom mi je igrati v takšnem okolju. Četudi je kdaj težko in se zdaj pred nami nasprotniki zapirajo, mogoče kdaj ni videti lepo. Samo upam, da bomo tako nadaljevali in se bom drugo leto spet boril v kvalifikacijah za evropska tekmovanja, kar mi je manjkalo v zadnjih sezonah.

Vodite na lestvici, sicer točko pred Dinamom, ki pa ima dve tekmi manj, a od vašega prihoda še niste izgubili: 9 tekem in 7 zmag ter 2 remija. (Ne)naključno?
Tega ne vem (smeh), to naj drugi presodijo. Res že dolgo, dolgo nisem izgubil tekme: ne v klubu, ne v reprezentanci. Takšne serije (16 tekem brez poraza) sam še nisem imel, malokdo se lahko pohvali, da je izgubil samo enkrat v sezoni. Preprosto se ne smeš ustaviti, uživati moraš naprej, saj zmagovati je nekaj najlepšega. Komaj čakaš naslednjo tekmo in vse vmesne treninge.

Igralci, ki smo bližje golu moramo biti tudi nevarni, vedno blizu 16-m in nekaj normalnega, da tudi učinkoviti. Meni osebno zelo odgovarja, ko sem tako pomaknjen naprej, čeprav sem imel na zadnji reprezentančni tekmi v Grčiji veliko več obrambnih nalog.

O igralni vlogi v reprezentanci.

Vi sami ste v HNL-ju doslej prispevali 3 gole. Lahko bi tudi kakšnega več, ne nazadnje proti Varaždinu ob koncu tekme. Kakšno odgovornost imate v sami igri Osijeka?
Veliko se igra po moji levi strani. Zato moram prevzeti odgovornost, s čimer pa nimam težav, tudi trener Bjelica mi izredno zaupa, kar mu skušam vrniti. Res bi lahko imel kakšno podajo in tudi kakšen gol več, a samo počasi, ne nazadnje sem zamenjal državo, kjer se igra precej drugačen nogomet. Res pa, kot sam pravim: vedno je lahko bolje.

V klubu niste edini Slovenec, že pred vami je prišel nekdanji igralec Olimpije in zdaj prav tako reprezentant Mario Jurčević, s katerim pokrivata levo stran pri Osijeku.
Zelo sem vesel sodelovanja z Mariem Jurčevićem. Zmenjena sva, da mi krije hrbet, dobro ve, kaj mora storiti v določenih trenutkih, sprejemi, vključevanja. Zdaj sva skupaj odigrala 9 tekem, skupaj delujeva že zelo dobro, a bo vse to prišlo na še višjo raven po zimskih pripravah. Vemo, da niti Osijek ni imel pravih priprav, sam sem prišel že po štartu sezone, tako da komaj čakam skupne priprave, ko se bo vse skupaj lahko še izboljšalo.

Ob debiju za Osijek je v zadnji minuti podal za zmago nad Gorico (2:1), s prvencem za novi klub je odločil gostovanje pri Belupu (1:0), drugi zadetek je prinesel vodstvo Slavoncem in utril pot k visoki zmagi pri Istri (4:1), nazadnje pa je dosegel edini gol proti Varaždinu (1:0). Foto: Twitter/@nkosijek
Ob debiju za Osijek je v zadnji minuti podal za zmago nad Gorico (2:1), s prvencem za novi klub je odločil gostovanje pri Belupu (1:0), drugi zadetek je prinesel vodstvo Slavoncem in utril pot k visoki zmagi pri Istri (4:1), nazadnje pa je dosegel edini gol proti Varaždinu (1:0). Foto: Twitter/@nkosijek

Na prvo žogo je kdo ob prestopu iz Ekstraklase v HNL pri 29 letih pomislil na korak nazaj. Zakaj je to napačen sklep? Lahko primerjate poljsko in hrvaško ligo?
Ne vem, zakaj to kdo pomisli, tudi sam sem prebral takšne zapise. Mogoče ljudje ne vedo, v kakšen klub se razvija Osijek, kdo in koliko ljudi je zraven, v kakšno smer vse poteka, potem bi spremenili mnenje. Glede lige: na Hrvaškem se igra naprednejši nogomet. Na Poljskem se igra gor-dol, res se mogoče več preteče in v visokem ritmu, a glede taktike je hrvaška liga močno spredaj.

Osijek je šele vaš četrti klub, in ko sem vrgel oko na statistiko, mi je bilo zanimivo: za Muro in Maribor ste dosegli po 27 golov, za Zaglebio pa 28. Se pravi še 25 golov do naslednjega prestopa?
Težko je to s statistiko (smeh). Sam sem zdaj v najboljših letih, že dve leti igram odlično in to nameravam izkoristiti. Včasih so bili mogoče pritiski, zdaj pa delaš tisto, v čemer si najboljši. Glede klubov nikoli nisem bil pristaš hitre menjave okolja, rad sem se ustalil in se dokazal.

Za Muro (2009‒2013) je na 127 tekmah dosegel 27 golov, za Maribor (2013‒2018) prav tako 27 zadetkov na 192 tekmah, za Zaglebio Lubin (2018‒20) pa je bil na 80 tekmah natančen 28-krat. Za
Za Muro (2009‒2013) je na 127 tekmah dosegel 27 golov, za Maribor (2013‒2018) prav tako 27 zadetkov na 192 tekmah, za Zaglebio Lubin (2018‒20) pa je bil na 80 tekmah natančen 28-krat. Za "vijoličaste" je zadel v skupinskem delu Lige prvakov 2014 (proti Schalkeju za 1:1) in 2017 (proti Spartaku za 1:1). Foto: BoBo

Iz Maribora se vas spominjamo po izjemnih polsezonah, a sledila so manj opazna obdobja, tudi z manjšo minutažo. V Lubinu ste pa po prvem golu samo še stopnjevali. Kako to pojasnjujete?
Pri Zaglebii sem bil postavljen bližje golu, kar je bistveno za wingerja ‒ krilnega vezista, sicer nisi nevaren. Ko sem prišel v Lubin, mi je trener povedal, da mi zaupa in me bo čakal pet ali pa deset tekem, da se privadim. Ko sem dal na osmi tekmi uvodne sezone prvi gol, je steklo in na koncu izpadlo fantastično.

Zasloveli ste kot eden najboljših, če ne kar najboljši tujec v Ekstraligi in poljski novinarski kolega se je čudil, da niso k vam pristopili večji poljski klubi. Kako to?
Bilo je nekaj povpraševanja, a niso hoteli plačati zahtevane odškodnine, šele ko je prišel Osijek v igro, so drugi poljski klubi resno pristopili, a takrat sem se sam že odločil za odhod na Hrvaško.

Igralci, ki jih je vodil Nenad Bjelica, ne skoparijo s komplimenti na njegov račun.
Takšnega gospoda še nisem imel. Res nekaj posebnega je njegov odnos z igralci. Preprosto moraš narediti, kar od tebe zahteva. Nič več in nič manj, kar je naročeno.

Zdaj pa bo v kratkem ravno obračun Maribor ‒ Mura. V Ljudskem vrtu je igrišče vedno odlično, tako da upam na dober derbi.

O boju njegovih klubov v PLTS.

Pogled v domovino na Prvo ligo: na vrhu sta ravno vaša kluba: Maribor in Mura.
Ne bom se ponavljal, a si pogledam vse tekme. Za Muro mi je žal za njeno zadnjo domačo tekmo v snegu, ko bi lahko zmagali in bili še v boljšem položaju. Maribor me je malo razočaral na derbiju ‒ ne kot kritika, preprosto jih je Olimpija nadigrala. Zdaj pa bo v kratkem ravno obračun Maribor ‒ Mura. V Ljudskem vrtu je igrišče vedno odlično, tako da upam na dober derbi.

Do novoletnega premora imate pri Osijeku še 2 tekmi, boste v novo leto stopili kot vodilni klub HNL-ja?
Res ima Dinamo dve tekmi manj, a sta zaostali tekmi težki ‒ igrati morajo tako z Rijeko kot Hajdukom. A mi moramo biti osredotočeni nase, nas zdaj čaka zahtevno gostovanje pri Gorici, nato še doma s Šibenikom. Na teh dveh tekmah moramo iztržiti čim več, nato pa se lahko spomladi marsikaj zgodi. Dinamo bo prezimil v Evropi in bo imel dodatne tekme, ki jih mi ne bomo, kar lahko vpliva na prvenstvo.

Do pomladi bo dodobra spoznal hrvaški nogomet od blizu, na začetku kvalifikacij za Katar pa bo eden izmed adutov, s katerimi bo skušala Slovenija dobro štartati proti Hrvaški, ki je kot nosilka in podprvakinja iz Rusije 2018 nesporen favorit skupine H. Foto: www.alesfevzer.com
Do pomladi bo dodobra spoznal hrvaški nogomet od blizu, na začetku kvalifikacij za Katar pa bo eden izmed adutov, s katerimi bo skušala Slovenija dobro štartati proti Hrvaški, ki je kot nosilka in podprvakinja iz Rusije 2018 nesporen favorit skupine H. Foto: www.alesfevzer.com

Zimski premor bo samo enomesečni. Ostajate na Hrvaškem ali greste na priprave kam v toplejše kraje?

Ne, naš trener Bjelica je v teh koronskih razmerah odločno proti zimski selitvi v drugo državo. Za 14 dni gremo v Rovinj, priprave začnemo 4. januarja, nato pa nas že 23. januarja čaka prva tekma drugega dela sezone.

Sorodna novica Slovenci v boj za vozovnico za Katar s starimi znanci Hrvati, Slovaki in Rusi

Do marčnega zbora imate na urniku 10 ligaških tekem, kar pomeni, da boste v pravem igralnem ritmu za marčni začetek kvalifikacij za SP 2022?
Zagotovo je prednost, a samo če igraš. Ni lepšega kot igrati na čim več tekmah, s čimer lahko pridem v reprezentanco v dobri formi in v pravem ritmu, kar je samo pozitivno za selektorja in vse nas.

Skleniva krog in se vrniva h kvalifikacijam ‒ kakšne so želje?
Prva želja je, da bi se lahko stadion napolnil. Ker sem prepričan, da bi tako v Sloveniji kot na Hrvaškem napolnili stadion. V teh čudnih časih se sicer lahko zgodi vse. Imamo možnosti. S pozitivnim odnosom moramo iti v kvalifikacije, odigrati, kot smo v tej Ligi narodov, če ne še bolje, in potem je vse mogoče.