Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Kot je poročala MMC-jeva novinarka Tina Hacler, so malo pred poldnevom nehali dvigovati smučarje iz doline s krožno-kabinsko žičnico, nato pa so začeli ustavljati še naprave na hribu.

Direktor Krvavca Janša upa na razum

"Danes je prišla horda inšpektorjev z jasnimi navodili svojih šefov, da nas morajo zapreti, da ni nikakršne druge možnosti. Če ne bi sodelovali, so zagrozili, da nam bodo napisali najvišjo možno kazen, 100.000 evrov. Jutri bodo spet prišli preverjat in če bi slučajno obratovali, bodo policisti fizično preprečevali vstop obiskovalcem na smučišče. Tudi Smučarski zvezi Slovenije so prepovedali organizacijo državnega prvenstva, čeprav odlok vrhunskim športnikom dovoljuje treniranje in tekmovanje. Oziroma se prvenstvo lahko izvede, če ne bodo uporabljali žičniških naprav," je direktor RTC Krvavec Janez Janša za MMC povzel današnji obisk inšpektorjev.

V četrtek in petek so jim zaradi obratovanja izrekli po 4000 evrov kazni, danes 8000, torej skupaj 16.000 za pravno osebo in 10 odstotkov tega še za fizično osebo, je pojasnil.

Janša je še dodal, da so slovenski žičničarji včeraj dali predlog, da se to še enkrat postavi na mizo in kmalu naj bi se na to temo pogovorili v vladi. "Upam na razum," pravi.

Krvavec nameraval obratovati vse do novega leta

V petek je smučišče obiskalo okoli sto smučarjev, pa tudi inšpektorja, ki sta smučišču naložila 4400 evrov kazni (4000 evrov za pravno osebo in še 400 evrov za njeno odgovorno osebo) in prepoved obratovanja. A niti to ni zaustavilo Rekreacijsko turističnega centra Krvavec, ki je nameravalo vztrajati pri odprtju smučišča vse do novega leta.

V RTC-ju Krvavec so za STA dopoldne pojasnili, da smučišče normalno obratuje, da tam potekajo treningi tekmovalcev, ki bi morali nastopili na državnem prvenstvu, v nedeljo in ponedeljek pa so načrtovali samo tekmovanje. Dodali so, da število današnjih obiskovalcev težko ocenijo tako zaradi navzočnosti tekmovalcev kot zaradi tega, ker ima precej obiskovalcev sezonske vozovnice. Rekli so, da ljudi ne bodo odganjali, a ti so po posredovanju inšpekcije vseeno morali zapustiti smučišče.

Odziv inšpektorata

Iz zdravstvenega inšpektorata RS so v pisni izjavi navedli, da so v petek na smučišču Krvavec izvedli inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave obratujejo kljub veljavni prepovedi, zato so upravljavcu smučišča izdali odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti obratovanja žičniških naprav. Danes so na omenjenem smučišču ponovno opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave kljub izrečeni odločbi še vedno obratujejo in so zato upravljavcu izrekli globo zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov.

Kot so dodali na inšpektoratu, so upravljavca ponovno pozvali, naj preneha z obratovanjem žičniških naprav. Ker poziv ni bil upoštevan, so inšpektorji izrekli prepoved obratovanja žičniških naprav, v okviru katere so upravljavcu pojasnili, da bodo žičniške naprave v primeru nespoštovanja prepovedi zapečatene. Zaradi nadaljevanja obratovanja žičniških naprav so nato v sodelovanju z inšpektoratom za infrastrukturo zapečatili vse delujoče žičniške naprave, pri čemer ostaja omogočeno vračanje posameznikov z gondolo v dolino. Upravljavec smučišča je sicer s svojim sodelovanjem omogočil nemoteno in varno izvedbo postopka, inšpektorjem pa je pri izvajanju nadzora pomoč nudila tudi policija.

Premier Janša meni, da se nekateri "dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj"

Sorodna novica Smučišču na Krvavcu izdali prepoved obratovanja in 4400 evrov globe

Predsednik vlade Janez Janša je medtem na Twitterju spomnil, da so smučišča v Nemčiji, Franciji, Italiji in drugih državah popolnoma zaprta, čeprav imajo te države boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija in večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s covidom-19. Kot je dodal premier, se nekateri "dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj".

Smučišča morda zaprta dlje kot do konca leta

Podobno kot premier je dogajanje na Krvavcu na današnji novinarski konferenci glede covida-19 komentiral vladni govorec Jelko Kacin. Povedal je, da smuka od 1. januarja morda še ne bo znova mogoča: "Treba je zagotoviti boljšo epidemiološko sliko in ko bodo izpolnjeni ti pogoji, bodo sproščena tudi smučišča."

Kacin je nadaljeval, da žičniške naprave v teh dneh ne delujejo na smučiščih v marsikateri evropski državi: "Poglejte Nemčijo, ki ima boljšo epidemiološko sliko – ima zaprta smučišča. V Avstriji so odprta, a imajo bistveno boljšo epidemiološko sliko."

Sorodna novica "Mislim, da se bo po pritožbi kazen izgubila v kakšnem predalu"

"Med prazniki smo ugasnili mnogo dejavnosti, tudi smučišča. Izvedli smo hitra testiranja, v populaciji je precej virusa. V torek bo državni zbor odločal o 7. svežnju. V njem je tudi odločba, da bo država krila stroške za hitre teste za večje organizacije, tudi za smučišča. Do 4. 1. je treba priskrbeti pogoje, da se odpre prva triada v šolah, zato potrebujemo boljšo epidemiološko sliko. Zasedenih je malo manj kot 1200 postelj, s tem se najbolj ukvarjamo. Smučišča bodo odprta, a ko bodo ustrezni pogoji," je še povedal.

Ravnanje upravljavcev smučišča na Krvavcu je Kacin komentiral z besedami: "Ali je na mestu državljanska nepokorščina, se mora vprašati vsak sam."

Smučišče na Krvavcu je zapečateno

Zmeda med žičničarji
Vlada je odločitev o prepovedi obratovanja žičniških naprav sprejela v sredo zvečer in velja od četrtka, kar je povzročilo kar nekaj zmede med žičničarji. Za zdaj je določeno, da bo obratovanje znova dovoljeno od 1. januarja, vendar v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in za smučarje, ki bodo predložili negativni test na novi koronavirus, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, vendar žičničarji ob tem opozarjajo, da si ne predstavljajo, kako bi to lahko logistično sploh izvedli.