Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Prepoved obratovanja žičniških naprav v Sloveniji za čas do novega leta je povzročila kar nekaj zmede med žičničarji. Nekatera smučišča so v četrtek še zagnala naprave, druga so jih takoj ustavila. Na Veliki planini so v petek organizirali evakuacijsko vožnjo za lastnike koč, ki bi se želeli vrniti v dolino.

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Od 1. januarja bo obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje, piše v odloku, ki je že objavljen v uradnem listu in velja od četrtka.

Kaksna pravna drzava je to, da v razmerah, ko se iz prejsnjega tedna do 23.12. epidemiolosko ni nic posebnega zgodilo ... da pozno zvecer vlada nepricakovano sprejme sklep o zaprtju smucisc in z veljavnostjo takoj naslednji dan zjutraj. V taki drzavi podjetja nimajo nobene prav moznosti planiranja, denar pa izgubljajo.
-makoshark 2020-12-25T12:51:34+01:00
Neodgovorno, sploh zato, ker bodo po 1. januarju lahko delali. Potem pa se sprašujemo zakaj ukrepi nimajo enakega učinka kot v tujini.
-Joze Koder 2020-12-25T12:57:30+01:00
Ta prispevek sem tudi sam prebral in ja, me je precej užalostil. Ampak a veste kaj me je pri tem prispevku najbolj pretreslo? Dejstvo, da očitno pri osnovnošolcih situacija še ni tako kritična, mnogo huje pa je pri srednješolcih. To pa je popolnoma v skladu s tem, kar pri pristopu do epidemije in sprejemanju ukrepov opažam tudi sam. Največje žrtve trenutnega stanja so predvsem mladostniki in mlajši odrasli. To je dejansko skupina, ki je deveta briga vsem. O otrocih se, čeprav v drugem planu, z zamudo, zmedeno in morda neiskreno, vendarle govori in se jim skuša vsaj malo pomagat (sicer za vsemi drugimi skupinami, a vendarle). O mladostnikih pa je ena sama gluha tišina. Nič. Niti besede niso deležni, kaj šele, da bi kdorkoli pri načrtovanju kateregakoli ukrepa pomislil na njih. Preprosto so vsem odveč. To lahko vidimo tudi zdaj - po praznikih naj bi šli mlajši otroci v šole. Kaj pa ostali? Najbrž se lahko zamrznejo do maja. In glejte - mladostniki niso avtisti. Vidijo, kaj se v družbi dogaja, vidijo, kakšni ukrepi se sprejemajo, vidjo, kdo jih sprejema in komu se predvsem skuša pomagat. In vidijo, da so v družbi čisto vsem odveč, da čisto nikogar ne brigajo, da so vsem le nebodijihtreba. In drznil bi si reči, da je za tak porast samomorilnosti krivo tudi to. Mladostniki preprosto ne vidijo smisla življenja v družbi, ki jim na vsakem koraku daje vedet, da bi bilo najbolje, če jih sploh ne bi bilo.
-melanholik 2020-12-25T21:43:26+01:00
Vlada prepovedala obratovanje žičnic
Žičnice na smučiščih ustavljene

Badaličeva: Smučiščem storjena velika škoda
Direktorica smučišča Kanin Manuela Badalič je za STA izrazila presenečenje nad omenjeno vladno odločitvijo. "Absurd je, da morajo imeti smučarji za smuko na prostem negativni test. Vladna odločitev ni v interesu smučišč, še manj pa smučarjev," meni Badaličeva. Dejala je, da so v zadnjih dneh imeli okoli 1000 smučarjev, obiskali so jih tudi inšpektorji, ki so preverjali, ali spoštujejo vse epidemiološke ukrepe. Sicer pa je bilo smučišče na Kaninu zaprto zaradi napovedanega sneženja in močnega vetra. Direktorica družbe Golte Suzana Srdić pa je izpostavila zmedo in veliko nejasnosti. Če vlada ne bo namenila sredstev za pokrivanje stroškov hitrih testov, bodo smučišča zagotovo ostala zaprta, je dejala za STA. Prav tako po njenih besedah iz odloka ni jasno, kdo bo pristojen za preverjanje istovetnosti testov in ali je odgovornost za vstop na žičniško napravo brez hitrega testa na upravljavcu smučišča ali na uporabniku. Dodala je, da je bila že doslej smučiščem storjena velika škoda, boji pa se, da bo z nadaljevanjem v tem tempu tudi pogubna.

Se strinjam. Ta ukrep z zdravo pametjo nima nobene veze. Zdrava pamet je vse že zdavnaj zapustila. To tako rekoč vsakodnevno spreminjanje ukrepov je psihično mučenje.
-Coco 2020-12-25T12:36:10+01:00
Z bratom imava oba svoji firmi,je zoprno ,ni dela kot si ga želiš,otroci se doma šolajo na daljavo,ženi skrbita za družini,otroke.Starši,sploh oče .ki živi ,kjer živim jaz,le čez dvorišče,je hud pljučni bolnik in kljub 75 letom še dela,pomaga,z veseljem.Je pa ob pojavu covida ,vprašal;"pa bomo pazili",z solzo v očeh.Ker bi ob okužbi verjetno umrl.Odločili smo se spoštovati,paziti,imeti manj,brez pomoči države,stisnili smo pesti. Kaže se luč na koncu tunela,ko bodo vsi kritični cepljeni,pozabili bomo na covid in spomladi,če ne prej,spet normalno delali,poleti šli na dopust in bili upam srečni.Skupaj ,vsi,cela družina. Praznovali bomo mojih 50 let in se objeli.A ni to največ?
-mikitr 2020-12-25T19:52:56+01:00
Isto je s trgovinami. Nobenega porasta okužb ni bilo zaznati v štirih regijah, kjer so bile trgovine z oblačili odprte že od začetka prejšnjega tedna, pa vseeno zapirajo. Pri nas ukrepi niso utemeljeni na strokovnih kriterijih, ampak bolj po tem, če si kak minister zaželi iti v trgovino ali na smučanje.
-K_ris 2020-12-25T17:56:37+01:00
Krvavec je obratoval kljub prepovedi

Janša: To z zdravo pametjo nima nobene veze!
Smučišče Krvavec je ostalo odprto kljub vladnemu odloku. Po poročanju Televizije Slovenija so inšpektorji upravljavcu smučišča naložili 4400 evrov kazni in prepoved obratovanja. Direktor RTC-ja Krvavec Janez Janša je že v četrtek napovedal, da s Krvavca ne bodo nikogar podili in da so pripravljeni plačati kazen, če njihovo podjetje zaradi nespoštovanja odloka kaznujejo. Na Krvavcu so tako v petek še naprej obratovali kabinska žičnica, štirisedežnica Tiha dolina, otroški trak Gospinca in vlečnica (krožnički) Luža. Po poročanju TV Slovenija je bilo na smučišču nekaj deset smučarjev, med njimi pa tudi dva inšpektorja za zdravje in infrastrukturo. Upravljavcu smučišča sta naložila 4400 evrov kazni in odredila prepoved obratovanja. "Po desetih dneh neprestanega preverjanja, ali smo izpolnili vse pogoje za obratovanje v skladu z NIJZ-jevimi pravili, ko smo imeli inšpekcije tako rekoč vsak dan, da so preverjale naše ukrepe. Ko smo imeli inšpekcijo z NIJZ-ja, so ocenili kot super uspešno, celo zaposleni so sami izdelali t. i. covid-killer napravo, ki samodejno razkužuje gondole. Nato pride ukrep – no, zdaj, ko ste vse tako fino naredili, pa zaprite. To z zdravo pametjo nima nobene zveze," je povedal Janša.

Janez Janša, nobene kazni vam ni treba plačati za življenjskost, zadostuje [b]iskreno opravičilo[/b], kot v primeru Kustecove, Kovšce in Kreka, če izpostavim samo nekatere, ki nam solijo pamet, sami pa flagrantno kršijo tisto, kar pridigajo in zapovedujejo.
-BellaCiao 2020-12-25T12:54:06+01:00
Opa, pogumno! Vsaj nekdo, ki zdravi kmečki pameti daje prednost pred vladnimi eksperimenti.
-kraski.teran 2020-12-25T12:13:28+01:00
Še eden v vrsti Slovencev, ki jim dol visi za skupno dobro. Tudi zaradi takšnih ima Slovenija konstantne številke pri okuženih. Očitno ima dovolj denarja, inšpekcijo gor in vsak dan do novega leta maksimalno kazen. Pravna država v akcijo-
-SUGS 2020-12-25T12:43:37+01:00
Končno enkrat lahko napišem: bravo, Janez Janša.
-Ples 2020-12-25T12:15:02+01:00
Kakorkoli. Je že kje tekoči račun, kamor lahko prispevam za pomoč plačila kazni Janezu Janši? Naj nekdo, ki obvlada zadeve, organizira zbiranje.
-aya. 2020-12-25T19:58:15+01:00
Mislim, da se bo po pritožbi kazen izgubila v kakšnem predalu.
-Lobo 2020-12-25T20:54:29+01:00

Top 5 najbolj repliciranih komentarjev v sekciji prejšnjega tedna:

Jesy Nelson je zapustila skupino Little Mix (6 odgovorov)

Seveda se najdejo taki komentarji... 5,7 milijard ogledov imajo drugače na youtube-u. 14,6 mil naročnikov na youtube, 21 milijonov mesečnih poslušalcev na Spotify, zmagale so Britanski X-factor leta 2011. So precej znana grupa. Mogoče ne za Slovence, ki poslušajo narodno zabavne. Poleg tega imajo izjemne vokale: [url="https://www.youtube.com/watch?v=Yu34PnjM2sk"]https://www.youtube.com/watch?v=Yu34PnjM2sk[/url]
-madli 14. december 2020 21:53

Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz (4 odgovori)

Bravo za ta mali punci, sta okej in prav je da se otrokom omogoči normalne aktivnosti (tudi šole bi po mojem mnenju lahko takoj odprli). Malo nerodno pa je nakazano, da če imaš stanovanje v LJ in vikend v Kranjski Gori, lahko počneš kar se ti zljubi, medtem ko mora prebivalec Jesenic ali pa bližnje Hrušice npr. obrniti na Policijski kontroli pri Dovjem, saj na žalost nima za burek oziroma pač nima za bivalni vikend na elitni lokaciji (verjetno nima tudi za tri nove pisane smučarske komplete, ampak to je druga tema). Imam veliko mnenj glede vladnih ukrepov, pa bom povedal samo enega. Ne morem v Merkur po material in orodje, da bi doma nekaj popravil, ker je baje po Merkurjih in Bauhausih strašno velika verjetnost da fašem virus. V Sparu je verjetnost da fašem virus na delikatesi bistveno manjša, ampak 10 metrov stran ne morem kupiti otroških Nogavic, ker tam pa spet je virus prisoten. Na smučišču ga ni, ampak bog ne daj da bi šel ob 21.15 na sprehod - tam pa seveda je. Razumem vlado, da je težko biti pameten, ampak ljudem pa že malo dol visi za vse skupaj.
-papi43 12. december 2020 19:11

Doug Emhoff – prvič v zgodovini drugi mož v Beli hiši (4 odgovori)

Mejstrim mediji so že razglasili novega predsednika s pripadajočo garnituro, volitve pa še niso zaključene. Ne gre za Trump ali senilni Biden, ampak za zmago prava nad goljufijo in prevaro. V koikor bo oblast v ZDA prevzela liberalno - neomarxistična klika, se Američani lahko za večno poslovijo od ustavne republike. Dvomim, [url="https://bigleaguepolitics.com/watch-general-michael-flynn-gives-speech-to-trump-supporters-outside-supreme-court/"]da se bodo kar tako pustili.[/url] Doslej so bili pasivni in so samo opazovali divjanje progresivne levice. Vrednote, ki jih vsiljujejo demokrati niso vrednote večinske krščanske belopolte ZDA. Če Vrhovno sodišče pade, ostaja še glasovanje v kongresu.
-Antipater 13. december 2020 16:34

Subvencije za električne avtomobile po novem nižje (4 odgovori)

Vso "eko" siljenje v električne avte je velika zabloda. Ker je ogljični odtis ob proizvodnji (baterija!) že tako visok kot ga dosežejo bencinski/dizelski avti ob koncu življenjske dobe ob vsem porabljenem bencinu/dizlu. Razen tega se tudi za pogon električnega avta v okolje sprošča CO2, le da gre skozi šoštanjski dimnik. Če pa je že ravno polnjen na tisto malo obnovljive elektrike, pa to statistično pomeni, da porabljajo ostali porabniki tisto bolj "fosilno" elektriko.
-Sorrento 14. december 2020 08:20

Vatikanske jaslice vzbudile različne občutke (4 odgovori)

To je norčevanje iz Svete družine. Vem, da večina ljudi ne razume, saj so izgubili stik z vero in Bogom. Ljudje se velikokrat hvalimo z svojo tradicijo. Krščanstvo omenjamo samo takrat, ko je treba nasprotovati kakšni drugi religiji, v bistvu, pa smo pozabili na bistvo naše tradicije. Ljudje, ne se norčevat iz Svetega. To velja tudi za tiste iz Vatikana.
-stopeti 15. december 2020 17:48

Top 5 najbolj všečkanih komentarjev v sekciji prejšnjega tedna:

Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz (122 priporočil)

Bravo za ta mali punci, sta okej in prav je da se otrokom omogoči normalne aktivnosti (tudi šole bi po mojem mnenju lahko takoj odprli). Malo nerodno pa je nakazano, da če imaš stanovanje v LJ in vikend v Kranjski Gori, lahko počneš kar se ti zljubi, medtem ko mora prebivalec Jesenic ali pa bližnje Hrušice npr. obrniti na Policijski kontroli pri Dovjem, saj na žalost nima za burek oziroma pač nima za bivalni vikend na elitni lokaciji (verjetno nima tudi za tri nove pisane smučarske komplete, ampak to je druga tema). Imam veliko mnenj glede vladnih ukrepov, pa bom povedal samo enega. Ne morem v Merkur po material in orodje, da bi doma nekaj popravil, ker je baje po Merkurjih in Bauhausih strašno velika verjetnost da fašem virus. V Sparu je verjetnost da fašem virus na delikatesi bistveno manjša, ampak 10 metrov stran ne morem kupiti otroških Nogavic, ker tam pa spet je virus prisoten. Na smučišču ga ni, ampak bog ne daj da bi šel ob 21.15 na sprehod - tam pa seveda je. Razumem vlado, da je težko biti pameten, ampak ljudem pa že malo dol visi za vse skupaj.
-papi43 12. december 2020 19:11

Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz (101 priporočilo)

Meni je to kar precej bizarno da se dokler so šole zaprte po Kranjski Gori fijaka pol Ljubljane z "urejenimi papirji".
-MMC prestopnik 12. december 2020 18:55

Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz (77 priporočil)

V Kranjski gori so danes res odprli smučišča in bil sem tam. Odpri so jih brez priprave, brez označb, ne da bi komurkoli dali kakršnakoli navodila, in dobili 1000 ljudi na eno štirisedežnico (na katero so spuščali zgolj po dva). V vrsti smo se gnetli na razdalji 20cm, smučke čez smučke, brez razdalje, brez mask ... delavci na smučišču in na blagajni panični in dezorientirani... še dobro, da pol države ne dela, da male firme in spji propadajo, da so ljudje na eksistemcialnem robu, žičnice za premožni del prebivalstva se pa popolnoma brez kakršnihkoli prilagoditev odprejo...
-Andrazz 12. december 2020 18:56

Bayern obsodil rasistične komentarje, namenjene Daviesu in njegovemu dekletu (70 priporočil)

A se vam ne zdi da bi bila ta novica dosti bolj informativna, če bi objavili katerega izmed teh hudih komentarjev, in bi si jih lahko vsak prebral in si o njih ustvaril svoje mnenje?
-Primorc 16. december 2020 16:16

Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz (58 priporočil)

Nekateri smučajo, drugi pa niti v trgovino po rokavice ne morejo.
-SamoRes 12. december 2020 19:29