Leto 2020 se bo v zgodovino nemara zapisalo tudi kot eno izmed let, ko smo največ brali. Foto: BoBo/Borut Živulović
Leto 2020 se bo v zgodovino nemara zapisalo tudi kot eno izmed let, ko smo največ brali. Foto: BoBo/Borut Živulović

Lestvica najbolj prodajanih knjig za odrasle temelji na podatkih o prodanih knjižnih izvodih v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si. Med deseterico najbolj prodajanih sta kar dva romana Tadeja Goloba in prav tako dva, nagrajena s kresnikom. Pod seznamom deseterice najbolj prodajanih knjig za odrasle pa lahko preverite še, katere knjige za otroke in mladino so se zavihtele med prvih deset najbolj prodajanih pri nas, prav tako v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si.


Sorodna novica Kako "prikazati zgodovinsko resnico v vsej njeni veličini, kot tudi v zablodah, tragiki in zločinih"

1. Jože Pirjevec: Partizani (Cankarjeva založba)
Zgodovinar Jože Pirjevec v tej obsežni knjigi predstavlja razmerja znotraj partizanskega gibanja, pa tudi razmerja med partizani in drugimi vojaškimi formacijami, denimo belogardisti, četniki, ustaši in balisti. Ob tem pojasnjuje tudi zgodovinsko pomembna sodelovanja med partizani in zavezniki v protihitlerjanski koaliciji. Knjiga, ki je plod večdesetletnega dela, prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Avtor je v predgovoru zapisal, da je bilo napisanih že dovolj apologij partizanstva, sam pa si je želel "prikazati zgodovinsko resnico v vsej njeni veličini, kakor tudi v zablodah, tragiki in zločinih". Tako je delo sklenil z opisom zunajsodnih pobojev, za katere meni, da jih je treba prikazati v vsej grozovitosti, hkrati pa umestiti v čas, poln maščevalnosti in sovraštva.

Za izgorelost kriva sistem in mi sami

2. Aljoša Bagola: Kako izgoreti (Mladinska knjiga)
Avtor knjige Aljoša Bagola je eden najbolj priznanih in največkrat nagrajenih slovenskih oglaševalskih kreativnih direktorjev, pa tudi kolumnist. Knjiga Kako izgoreti je njegova iskrena izpoved o soočenju z izgorelostjo. Kot so zapisali pri založbi, bralca popelje med navdihujoče življenjske zgodbe, pretresljiva spoznanja, nepričakovane uvide in nevsakdanja razmišljanja o tem, kako se učinkovito spoprijeti s podivjanostjo sodobnega sveta ter kljub vsemu v njem najti kanček utehe, pomirjenosti in optimizma.

Sorodna novica Elli H. Radinger: Volkovi, psi in mi – ustvarjeni drug za drugega

3. Eli H. Radinger: Modrost starih psov (Mladinska knjiga)
Eli H. Radinger je nemška avtorica in novinarka, ki je strokovnjakinja za volkove in pse. Tudi njena prejšnja knjiga Modrost volkov, ki je v slovenščini izšla leta 2019, je bila prodajna uspešnica. Skozi knjigo Modrost starih psov pripoveduje zgodbo o tem, kaj je pomembno v življenju in česa se lahko v tem pogledu naučimo od starih psov. V knjigi podaja svoje razmišljanje o življenju nasploh in v navezavi s psi, predvsem starejšimi, česa nas učijo in kako pomembni so za nas. Knjigo je v slovenščino prevedla Petra Piber.

Sorodna novica Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

4. Veronika Simoniti: Ivana pred morjem (Cankarjeva založba)
Lanska kresnikova lavreatka. Avtorica skozi roman sooča bralca z vzporednimi zgodbami različnih generacij ene družine s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Naslovna junakinja Ivana pa je uporniška ženska, ki skuša kljubovati težkim razmeram. Avtorica je to delo začela pisati že pred več kot desetimi leti, a se za nekaj časa ustavila, nato pa odkrila pisma svojega deda iz konfinacije, s čimer se ji je odprlo nadaljnje pisanje. Po njenih besedah sta bila koprena starinskosti na fotografiji in vonj starega divana tista, ki sta navdihnila nagrajeni roman.

Sorodna novica Tadej Golob dva meseca po nesreči: roman Virus je dokončan in tik pred izidom

5. Tadej Golob: Virus (Založba Goga)
Jeseni je slovensko javnost pretresla vest, da se je pisatelj Tadej Golob v gorah hudo poškodoval. Le mesec in pol po nesreči je v roke vzel skoraj dokončan rokopis svoje nove kriminalke in se lotil dela. Tako je nato že decembra izšel kriminalni roman Virus, četrti del serije o Tarasu Birsi, dogajanje je postavljeno v čas koronakrize. Ob tem pa se v knjigi odpirajo vprašanja: "Ali ni vsako naše dejanje, tudi kriminalno, samo sledenje osnovni življenjski matrici? Vsako zlo posledica nekega prejšnjega zla, okužbe z njim?"

Tadej Golob: Dolina rož, Tretji primer Tarasa Birse

6. Tadej Golob: Dolina rož (Založba Goga)
Knjiga Dolina rož je tretji del serije o Tarasu Birsi, ki je na knjižne police prišla leta 2019. Izhodišče tega kriminalnega romana pa je naslednje: "Hišica v cvetju, trava okoli nje … In v spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi pa še eno. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož in nato sodil še sebi ali pa …? Prvi primer Tarasa Birse s. p., nekdanjega višjega kriminalističnega inšpektorja."

Sorodna novica Bronja Žakelj: Družba zavrača nesrečne, žalostne, bolne, stare

7. Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset (Beletrina)
Kresnikova lavreatka leta 2019. Prvenec Bronje Žakelj pripoveduje pretresljivo avtobiografsko zgodbo o odraščanju in življenju z boleznijo. Od precej idiličnega otroštva do težkih življenjskih preizkušenj – izgube mame v najstniških letih ter spopadanja z boleznijo, tako z mamino kot svojo. "Med spomine, ki so deloma lahko tudi naši, kolektivni, med prastrahove, kot so bolezen, izguba, smrt, zanikanje, laži in samost, popelje v iskrivi melodiji literarne duše, ki ni izgubila otroške igrivosti, radoživosti, torej prostosti," je v utemeljitvi nagrade kresnik zapisala žirija.

Sorodna novica "Če otrok preživi veliko časa ob računalniku ali telefonu, je podobno, kot da bi bil na drogi"

8. Ranko Rajović: Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka (Mladinska knjiga)
Dr. Ranko Rajović je specialist interne medicine, magister nevrofiziologije in avtor programa NTC, sistema učenja, ki v pedagogiko uvaja nova dognanja o možganih. Njegova knjiga, ki je tudi v slovenščini izšla že leta 2015, temelji na najnovejših izsledkih o delovanju možganov, predvsem na spoznanju, da je za razvoj intelektualnih sposobnosti poleg drugih dejavnikov odločilno število nevronskih povezav, ki se intenzivno formirajo v otrokovem zgodnjem otroštvu. Delo je v slovenščino prevedel Srđan Milovanović.

Sorodna novica Ni kvasa? Pripravite ga lahko doma.

9. Urška Fartelj: 220 stopinj poševno – preprosto in sveže vse leto, (Mladinska knjiga)
V Prekmurju živeča avtorica na svojem blogu 220 stopinj poševno že sedem let zapisuje navdihujoče recepte slastnih dobrot, pripravljenih v njeni domači kuhinji. V knjižni izdaji 220 stopinj poševno – preprosto, sveže in s kruhom premazano je zbrala več kot 120 enostavnih receptov. V knjigi, opremljeni s fotografijami, pa predstavi tudi, kako shranjevati pridelek.

Adam Kay: Tole bo bolelo

10. Adam Kay: Tole bo bolelo (Mladinska knjiga)
Tole bo bolelo je zabaven zdravniški dnevnik britanskega pisatelja in scenarista Adama Kaya. Knjiga je kmalu po izidu leta 2017 postala svetovna uspešnica, v njej pa je opisal svoje najbolj neverjetne in presunljive, v resnici pa vsakdanje zdravniške izkušnje, ki si jih je nabiral v britanski državni bolnišnici. Za slovenski prevod, ki je izšel leta 2019, je poskrbela Barbara Krevel.

Najbolj prodajane knjige za otroke in mladino v letu 2020 v verigi knjigarn Mladinske knjige

1. Dav Pilkey: Pasji mož - Gospodar bolh (Mladinska knjiga)
2. J. K. Rowling: Harry Potter - Kamen modrosti (Mladinska knjiga)
3. Dav Pilkey: Pasji mož - Ravs divjine (Mladinska knjiga)
4. J. K. Rowling: Harry Potter - Dvorana skrivnosti (Mladinska knjiga)
5. Igor Saksida in Rok Terkaj: Repki (Mladinska knjiga)
6. J. K. Rowling: Harry Potter - Jetnik iz Azkabana (Mladinska knjiga)
7. Dav Pilkey: Pasji mož - H komu se kotali? (Mladinska knjiga)
8. J. K. Rowling: Harry Potter - Ognjeni kelih (Mladinska knjiga)
9. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ (Mladinska knjiga)
10. J. K. Rowling: Harry Potter - Feniksov red (Mladinska knjiga)