047 Ognjena ocena ‒ odgovornost po SP-ju nosi selektor
Sorodna novica Slovenci v črnih minutah zapravili vstopnico za četrtfinale

"Fantje niso prikazali, česa so sposobni. Glede na imena, ki so prisotna v reprezentanci, in glede na to, da nismo imeli težav s poškodbami. Mislim, da sodimo med najboljših deset, a ne vem, ali smo to dokazali z igro," je prva ocena slovesa Slovenije od 27. svetovnega prvenstva v rokometu po bolečem remiju z Egiptom (25:25), ki jo je za podkast SOS-odmev podal Ognjen Backović.

Nekdanji vrhunski rokometaš ‒ srebrn s Slovenijo na domačem EP-ju 2004 (mimogrede atomsko število srebra je 47, to pa je bila 47. oddaja MMC-jevega športnega podkasta) je bil drugi teden zapored gost omizja na daljavo, kjer sta novinarja Slavko Jerič in Toni Gruden v ospredje postavila Egipt 2021.

Slovenci so po koncu nedeljske tekme v Kairu kljub remiju le sklonili glave. Velika priložnost za vnovičen preboj med najboljših osem na svetu je splavala po vodi. Foto: EPA
Slovenci so po koncu nedeljske tekme v Kairu kljub remiju le sklonili glave. Velika priložnost za vnovičen preboj med najboljših osem na svetu je splavala po vodi. Foto: EPA

Trend modernega rokometa ... z osnovnošolskimi napakami
V prvih številnih odzivih ‒ tako v komentarjih pod novico z nedeljsko tekmo kot v pozivu po vprašanjih za gosta ‒ se je postavljalo zlasti vprašanje smiselnosti igranja brez vratarja, zlasti pri prednosti 5 in 4 golov, kar je sprožilo črne minute in Egipt je po zaostanku 15:10 v pičlih štirih minutah izenačil.

Sorodna novica "Pokopale so nas neumnosti v drugem polčasu, naše in še od koga drugega"

"Lahko se sprašujemo o smiselnosti poteze, da potegneš vratarja ven v zameno za dodatnega igralca v napadu. A treba je biti jasen: smernice modernega rokometa gredo v tej smeri. To delajo vse ekipe, trend, ki mu sledijo in uporabljajo tudi v Sloveniji. Zame to ni sporno. Izjaha iz prepričanja, da izpeljaš napad z igralcem več oziroma prideš vsaj do položaja za strel. To Slovencem ni uspevalo, še več: žogo so jim dajali v roke in zato jim ni bilo težko dosegati gola v prazna vrata. Sama odločitve o umiku vratarja ni toliko sporna. Sporna je izvedba. Napake so bile zares osnovnošolske, nesprejemljive ali nerazumljive za tekmovanje na takšni ravni," je Backović zagovarjal menjavanje vratarja za igralca, s čimer se prihaja do številčne prednosti ali pa se vzpostavlja ravnotežje pri igralcih v polju.

Vabljeni k poslušanju

Da, selektor je odgovoren. Selektor dela selekcijo in selektor odgovarja za izid. Po drugi strani nisem pristaš, da se po porazu zahteva glava selektorja. V Sloveniji imamo to navado, da smo evforični po zmagah in pretirano kritični po porazih.

Ognjen Backović

Psihološki element odločilnega pomena
A prvi pogoj je, da ne izgubljaš žog po neumnem in ne greš v ekspresno zaključevanje napadov. Med 36. in 39. minuti je igro vodil Miha Zarabec, zaradi česar je pozneje obsedel, vajeti pa je prevzel Dean Bombač, ki pa tudi zaradi manka klubskih tekem ni bil na turnirju v takšni formi, kot se je pričakovalo. Za nameček so v končnici bolečine v trebušni preponi izločile kapetana Jureta Dolenca. Že pred tekmo je udarila trebušna viroza, ki je izločila tri igralce, še peterico pa oslabila ... Kaj je bilo ključno, da je prišlo do poraznega remija z gostitelji?

"Odločilne so bile minute, ko smo sami Egipčane vrnili v igro pri 15:10. Pri športu je psihološki element odločilnega pomena. Edino, česar nismo smeli, se je zgodilo. Dopustili smo jim lahke in hitre gole. Na postavljeno obrambo so se mučili, so se morali pošteno truditi za zadetke," je Backović prepričan, da je bila kljub še izenačenemu izidu 22:22 v 53. minuti za končni razplet ključna zapravljena prednost petih golov.

Sorodna novica Backović: Igra Slovenije v prvem delu za trojko

Ni bilo prepoznavnega koncepta igre
Udeleženec studia Televizije Slovenije ob rokometnem SP-ju je potegnil črto pod deveti slovenski nastop na rokometnih svetovnih prvenstvih. Slovenci sicer odhajajo domov z le enim porazom (proti Rusiji), v drugem skupinskem delu sploh niso izgubili, a na koncu tudi z dvema remijema proti Švedski in Egiptu, ki sta iz skupine IV napredovala v izločilne boje.

"Igra ni nikoli stekla. Ni bilo prepoznavnega koncepta. Pogrešal sem poletni napad, ki bi ga glede na selekcijo in imena igralcev pričakoval in želel. Manjkal je hiter pretok žoge, veliko gibanja, veliko menjav mest, preigravanj, lucidnih podaj. Vse je bilo preveč statično. Lahko se je bilo pripraviti na slovensko igro, saj je tekmec zaprl podajo na krožnega napadalca, bolj se je skoncentriral na desno stran in s tem je bil velik del že opravljen," podaja Backović pogled na igre Slovenije v Egiptu.

Ko je lani tik pred evropskim prvenstvom prevzel reprezentanco Slovenije, je Ljubomirju Vranješu hitro uspelo in se je s privlačno igro prebil v polfinale. V tej sezoni pa v pandemskih okoliščinah Vranješu ni uspelo uresničiti zastavljenega cilja ‒uvrstitve v izločilne boje. Foto: Reuters
Ko je lani tik pred evropskim prvenstvom prevzel reprezentanco Slovenije, je Ljubomirju Vranješu hitro uspelo in se je s privlačno igro prebil v polfinale. V tej sezoni pa v pandemskih okoliščinah Vranješu ni uspelo uresničiti zastavljenega cilja ‒uvrstitve v izločilne boje. Foto: Reuters

Selektor nosi odgovornost, a tudi igralci imajo svoj delež
Ali je potemtakem za porazni remi na zadnji, šesti, tekmi in izostanek zastavljenega cilj najbolj odgovoren selektor Ljubomir Vranješ?

"Da, selektor je odgovoren. Selektor dela selekcijo in selektor odgovarja za izid. Po drugi strani nisem pristaš, da se po porazu zahteva glava selektorja. V Sloveniji imamo to navado, da smo evforični po zmagah in pretirano kritični po porazih. Bolj si želim, da se prespi in s hladno glavo analizira, kaj je bilo narobe. Selektor nosi odgovornost, a na koncu ni on tisti, ki zabija gole na tekmi. Tudi igralci imajo svoj del odgovornosti. Zagotovo jim ni trener dal navodila, naj v ključnih trenutkih podajajo žoge v roke nasprotnikom," je Backović mnenja, naj na Rokometni zvezi prespijo kakšno noč, a si morajo nato pri analizi obvezno naliti čistega vina.

Vpliv pandemije tudi na levo krilo
Pandemija covida-19 je močno vplivala na vse. Tudi neposrendo na reprezentanco Slovenije, saj je Tilen Kodrin kljub prebolelemu koronavirusu bil v Egiptu označen kot še vedno kužen in zaradi tega je obstal v karanteni, namesto, da bi igral kot prvo levo krilo. Ravno odsotnost igre na levem krilu, ob sočasnem višku srednjih zunanjih igralcev (v postavi jih je kar pet), je begala večino rokometnih navijačev. O izboru in razporeditvi je bilo v omizju zato namenjenih kar nekaj besed.

Analiza tekme Slovenija - Egipt

Remi z Nizozemsko ni prinesel streznitve
"Sezona je čudna, obstajajo objektivni razlogi. Bolj sem pristaš kontinuitete, da se ne delajo hitri rezi na prvo žogo. Jasno je, da je izpad pred četrtfinalom glede na premagljive nasprotnike in razpored neuspeh. Fantom je treba priznati borbenost. Ni jim bilo lahko, zlasti ob teh zdravstvenih težavah ob zadnji tekmi. Priznati pa je treba tudi pomanjkljivosti v igri, ki jim ni vzrok trebušna viroza, saj se niso pojavile šele na zadnji tekmi. Če gremo zelo nazaj do tistega neodločenega izida z Nizozemci v Celju. Zanj sem upal, da bo budnica in streznitev, da čisto nikogar ne moreš jemati z levo roko in je prav vsaka tekma odločilna,"
je Backović poudaril, kako pomembno je zavedanje, da kljub dvojnemu skupinskemu krogu odloča prav vsaka tekma. Dokaz je usodnost edinega, četudi zgodnjega poraza z Rusijo.

Ognjen Backović je vlogo strokovnega komentatorja pred leti začel v rubriki MMCanaliza. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović je vlogo strokovnega komentatorja pred leti začel v rubriki MMCanaliza. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Že marca priložnost za preboj na OI
A najboljšim slovenskim rokometašem se hitro ponuja že naslednji izziv ‒ kvalifikacije za olimpijske igre. Sredi marca ‒ natančneje 12. marca ‒ se v Nemčiji začenja turnir četverice, kjer kar prvi dve mesti prinašata vozovnico za poletne olimpijske igre. Nasprotniki Slovenije so gostiteljica Nemčija, znova Švedska in Alžirija.

"Ni misija nemogoče, bo pa zelo težko. Potrebno je videti, kaj je šlo na SP-ju narobe. Najprej si želim, da bi bili fantje zdravi. Da bi fantje več igrali po klubih, da ne bi koronska situacija vplivala na tekmovanja. Pogledati je treba tudi kondicijsko pripravo. Sloveniji se ni treba nikogar bati, a tudi prav nobenega podcenjevati," zdaj 40-letnik upa, da se bodo rokometaši naučili egipčanske lekcije in predvsem hitro pograbili priložnost, da pozabijo na razočaranje. Ne nazadnje so olimpijske igre najpomembnejše rokometno tekmovanje, kjer je Slovenija že igrala trikrat, nazadnje v Riu de Janeiru, kjer je osvojila kar 6. mesto.

Še o pretepanju gostiteljev in v NFL-ju do psihologije
Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora 47. podkasta SOS-odmev, v katerem Ognjen Backović skupaj z Jeričem in Grudnom govori še o številnih drugih vidikih neuspešnega razpleta SP-ja za Slovenijo. "Firestarter" spregovori o tem, kako je sam s trebušno griop na EP-ju 2006 nekako odigral le prvi polčas tekme. O izjemnem vratarju Klemenu Ferlinu. Omizje se je strinjalo, da sta nemška sodnika dopustila izredno trdo igro, kar je bila prej voda na mlin Slovencev, ki so Egipčane kljub statusu gostiteljev kar dodobra pretepli ... Dotaknili so se tudi drugih tem: od polfinala končnice Lige NFL pa do kolesarstva in primera Tom Dumoulin.

In seveda ‒ ali Ognjena Backovića mika trenersko delo v rokometu?