Dvoboj najboljših strelcev Evropskega pokala med Jako Blažičem in Danilom Anđušićem je pripadel kapetanu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Dvoboj najboljših strelcev Evropskega pokala med Jako Blažičem in Danilom Anđušićem je pripadel kapetanu Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan Cedevite Olimpije že vso sezono igra v imenitni formi. V drugem krogu skupinskega tekmovanja – tedaj so zmaji na preloženi tekmi ugnali Bursaspor – je prav tako zbral najvišji indeks med vsemi. Takrat je ta znašal 39, proti Bourgu pa je dosežek še nadgradil. Na koncu je bil njegov statistični izračun 41. Letos je imel v Evropskem pokalu takšnega le še Ulmov Dylan Osetkowski v sedmem krogu skupinskega dela. 30-letni Blejec, ki je s povprečjem 18,8 tudi prvi strelec tekmovanja, se je izkazal z vsestransko predstavo. Prispeval je 30 točk (3/5 za dve, 5/8 za tri, 9/10 PM), ujel sedem odbitih žog in podelil štiri podaje, ob tem pa izsilil kar 11 osebnih napak.

Golemac: Ko smo morali biti mirni, smo bili

"Jaka je kapetan ekipe in igra izjemno sezono. Njegove predstave so zaslužene in so posledice njegovega dela. Nisem še videl, da se delo ne bi obrestovalo. To si je sam prigaral. Ekipa ga spremlja in vsi verjamemo vanj," je kapetanovo predstavo komentiral trener Jurica Golemac. O sami tekmi pa je povedal: "Dosegli smo zelo pomembno zmago. Zaradi napornega ritma smo se bali tega obračuna. To je bila naša četrta tekma v osmih dneh. Ritem je nor in vidno je bilo, da energija in intenzivnost v obrambi nista bili enaki kot na zadnjih tekmah. Vseeno smo praktično celo tekmo vodili in zasluženo osvojili dve točki. Čestitke fantom, da so v ključnih trenutkih ohranili mirno glavo in zadeli proste mete, kar je pokazatelj njihovega karakterja."

Sorodna novica Olimpija na krilih Blažiča komajda strla žilave Francoze

"Pričakovali smo težko tekmo. Bourg se je prišel borit do konca, saj lovi zadnji vlak za morebitno uvrstitev med osem. Izgubili smo preveč žog, v napadu smo nekajkrat sprejeli prehitre odločitve, v obrambi pa dovolili preveč odprtih metov igralcem, ki jim tega ne bi smeli dopustiti. V napadu smo, ko bi morali prelomiti tekmo, prehitro zaključevali. Kot pravim, so pa igralci pokazali pravi značaj in to, da so samozavestni. Zadovoljen sem, da nismo nikoli odnehali. V nobenem trenutku, tudi ko je nasprotnik imel nekaj dobrih situacij, nismo padli. Ves čas smo garali in igrali skupaj, kar je najpomembnejše. Ves čas poudarjamo, da tekma traja 40 minut. Ne glede na to, ali vodimo za 15 ali zaostajamo, moramo do konca garati. Ko smo morali biti mirni, smo bili. Res smo si želeli zmage. Nekaj stvari moramo popraviti, ni pa veliko časa za analize, saj si tekme še naprej sledijo v zgoščenem ritmu," je dodal Golemac.

Ravno na dan tekme z Bourgom je minilo leto dni, odkar je Jurica Golemac postal trener Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Ravno na dan tekme z Bourgom je minilo leto dni, odkar je Jurica Golemac postal trener Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Stožice v Evropskem pokalu še neosvojene

Ljubljančani so po uvodnem porazu v Bologni, kjer je bil boljši prvi favorit tekmovanja Virtus, ki je po treh zmagah z nogo in pol praktično že v četrtfinalu, nanizali dve zmagi v Stožicah. Olimpija tako v tej sezoni Eurocupa ostaja na domačem parketu še neporažena. "To pomeni veliko, da smo samozavestni tu, kjer je naš dom, in naredili bomo vse, predvsem pa s trdim delom, da tako ostane do konca," je poudaril Golemac. Po uspehih nad Budućnostjo in Bourgom so Ljubljančani na drugem mestu, ki ga lahko še utrdijo naslednji teden, ko bodo gostovali v Franciji, Virtus pa bo v Podgorici skušal tudi teoretično potrditi preboj med osem.

Tesna zmaga Cedevite Olimpije

"Zmago nad Budućnostjo smo enostavno morali potrditi in doma premagati še Bourg. Vedeli smo, da nas čaka težka naloga, saj že vso sezono igrajo dobro košarko. So v vrhu francoske lige in zasluženo med 16 najboljšimi v Evropskem pokalu. Dovolili smo preveč točk. Obramba ni bila enaka kot prejšnji teden. Nekaj igralcev je bilo razigranih in v dobrem ritmu. Nismo jih uspeli ustaviti. Vemo, kje imamo rezerve in kaj moramo popraviti do naslednjega tedna, ko se bomo srečali v obrambi," je misli na povratni dvoboj že usmeril Blažič.

Blažič: V napadu imamo dovolj talenta

Ljubljančani, ki so praktično ves čas vodili, a niso vse do zadnjih minut zmogli streti nasprotnika, so zanesljivo dobili skok (32:23), pomembnost katerega so poudarjali že pred tekmo in ga praktično tudi vso sezono. Tako Golemac kot Blažič sta izpostavila, da obramba ni bila takšna, kot bi morala biti. Kar nekajkrat so zmaji naredili napake pri prevzemanju in podvajanju, tako da so gostje, ki sicer veljajo za ofenzivno zelo dobro moštvo, prevečkrat ostali sami. Tudi napad je bil nekoliko manj kontroliran kot na primer na obeh tekmah proti Budućnosti. Zmaji so tokrat izgubili 18 žog, kar je precej več od njihovega povprečja dobrih deset na tekmo, s čimer jih zapravijo najmanj med vsemi v Evropskem pokalu.

Toda znova je imel Golemac na voljo dovolj razpoloženih strelcev, ki so za dve metali 67-odstotno, z 42-odstotno uspešnostjo pa so zadeli 14 trojk. Izstopal je seveda Blažič s 30 točkami, dvomestno število točk pa so dosegli še Mikael Hopkins in Jarrod Jones po 16 ter Kendrick Perry 14. "V napadu imamo dovolj talenta, kar smo pokazali že nekajkrat v tej sezoni. Ves čas poudarjamo, da je obramba tista, ki prinaša zmage. Tega se vsi zavedamo, kar je najbolj pomembno. Dobro smo bili pripravljeni na tekmo. Izpostavili smo, da težko branijo 'pick and roll' z visokim igralcem. To je delovalo od začetka do konca tekme," je še povedal kapetan, ki je nekajkrat izkoristil to nasprotnikovo pomanjkljivost, ko je bodisi sam uspešno končal napad bodisi je akcijo po njegovi podaji dokončal soigralec.

Bo Bourg okrepil Scottie Reynolds?

Lestvica:                              
VIRTUS BOLOGNA          3  3 0  48  6  
CEDEVITA OLIMPIJA       3  2 1  -8  5  
BUDUĆNOST               3  1 2   3  4  
BOURG EN BRESSE         3  0 3 -43  3  

Bourg ima v zadnjem času kar nekaj težav v obrambi, kar poudarjajo tudi v Franciji. Probleme imajo tudi s poškodbami. Tako na primer manjka prvi center in nekdanji član Olimpije Alen Omić, največja vrzel pa je trenutno na položaju organizatorja igre. Zack Wright, ki je v karieri tudi oblekel dres Olimpije, je dvoboj v Stožicah končal po dobrih treh minutah. Savo Vučević, stric NBA-zvezdnika Nikole Vučevića, bi lahko že kmalu imel močnejšo zasedbo, saj se francoski klub resno zanima za še enega dobrega ljubljanskega znanca Scottieja Reynoldsa, ki ni zadovoljen v Ciboni.

Olimpija na krilih Blažiča blizu četrtfinala Evopskega pokala