Edo Murić je bil skupaj s Kendrickom Perryjem najboljši strelec tekme. 11 od svojih 16 točk je dal v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić je bil skupaj s Kendrickom Perryjem najboljši strelec tekme. 11 od svojih 16 točk je dal v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

"Odigrali smo dobro tekmo, in čeprav smo naredili nekaj neumnosti, se nismo vdali. To je bilo ključno. Ostali smo prava ekipa in se borili do konca. Upam, da bomo tako nadaljevali," je povedal Murić, ki je ob združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba pred letom in pol postal prvi košarkar Cedevite Olimpije. Po zmagi nad Budućnostjo s 74:71 imajo zmaji po dveh odigranih krogih drugega dela Evropskega pokala polovičen izkupiček, enakega ima podgoriška zasedba, ki je v Ljubljano prišla po odličnem tednu, v katerem je v Ligi ABA na kolena spravila Partizan, v Evropi pa Bourg: "V tej fazi tekmovanja je le šest tekem, in če se želiš bojevati za četrtfinale, moraš doma zmagovati. Vedeli smo, da Budućnost prihaja samozavestna, saj je dobro začela in nadigrala sicer kakovostno moštvo Bourga, a bili smo dobro pripravljeni."

Ekipe, ki so prišle v drugi del, so vse kakovostne in v večini hočejo priti v Evroligo. Zato vse veliko vlagajo. Za nas je bila ta domača zmaga zelo pomembna, da smo ostali v igri in se v zadnjih štirih krogih lahko borimo za preboj med najboljših osem.

Jurica Golemac

"V skupini izstopa Virtus, ki je po mojem mnenju na ravni Evrolige. Ima odlične igralce, ki kaznujejo vsako najmanjšo napako. Težko je igrati proti njim, sploh zdaj, ko so dobili še Belinellija, ki ga je, če mu steče met, praktično nemogoče ustaviti. Preostale tri ekipe smo izenačene in praktično vsak lahko premaga vsakogar. Bojevali se bomo do konca, da nam uspe priti med najboljših osem, kar bi bil res velik uspeh," je še dodal 29-letni Ljubljančan, ki je dosegel 16 točk, ob tem pa je ujel tudi šest odbitih žog. Tri sekunde pred koncem je po zgrešenem mestu Justina Cobbsa, ki ga je dobro pokril Jaka Blažič, dobil pomemben skok, predtem pa je bil natančen izza črte za 72:70, kar je bila sedma in hkrati zadnja sprememba vodstva v zelo zanimivi zadnji četrtini.

Dobljen skok in prava energija v obrambi

Pred tekmo se je veliko govorilo o skoku in konstantnosti v obrambi, s čimer so imeli Ljubljančani težave v zadnjem obdobju. Čeprav so v končnici srečanja po dobri igri v obrambi dopustili dva napadalna skoka, pa so, na splošno gledano, v tem elementu svojo nalogo opravili uspešno. Bolje so zapirali kot na prejšnjih tekmah, več košarkarjev je bilo v boju za odbite žoge, ki so večino srečanja tudi imeli nadzor nad skokom, na koncu pa so ga dobili z 39:38. Enako velja za obrambo nasploh, saj so bile energija, agresivnost in čvrstost prave ves čas. Zmaji so se držali dogovorov in uspešno ustavljali oziroma omejevali najboljše gostujoče posameznike, hkrati pa niso storili veliko defenzivnih napak. V prvem polčasu so imeli zmaji več težav v napadu, a je v nadaljevanju, ko je bilo najbolj potrebno, stekel tudi met z razdalje.

Olimpijo v četrtek čaka nov obračun z Budućnostjo, v nedeljo bo gostovala v Split, naslednji teden pa v Evropskem pokalu v Ljubljano prihaja Bourg. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpijo v četrtek čaka nov obračun z Budućnostjo, v nedeljo bo gostovala v Split, naslednji teden pa v Evropskem pokalu v Ljubljano prihaja Bourg. Foto: www.alesfevzer.com

"Odigrali smo fizično dobro tekmo. Budućnost ima talentirane igralce, ki so odlični v napadu, zato je ni lahko ustaviti na 71 točk. Igrali smo kot prava ekipa, in vsak, ki je prišel na parket, je dal pozitivno energijo in svoj delež. Dokazali smo, predvsem sebi, kar je najpomembnejše, da lahko igramo fizično košarko in pomagamo drug drugemu v skoku. Proti ekipi, kot je Budućnost, ki ima izredne atlete in fizično močne igralce, smo odgovorili na pravi način, kar je velika stvar in potrditev za nas, da lahko igramo bolj čvrsto in bolj agresivno," je bil zadovoljen trener Olimpije Jurica Golemac.

Jones zadel štiri trojke, dvojni dvojček Perryja

Nikolo Ivanovića, ki je blestel v soboto proti Partizanu, so ustavili le na petih točkah, Cobbs jih je dal deset, v drugem polčasu nekajkrat nevarno prodrl, a v odločilni akciji na tekmi ga je dobro pokril Blažič. Tudi Willie Reed in Melvin Ejim pod obročema nista dominirala, kot bi lahko. Igralci Budućnosti so sicer znali izkoristiti nekaj prelahko izgubljenih žog Ljubljančanov, ki jih sicer v Evropskem pokalu zapravijo najmanj, in dosegali koše po protinapadih, kar v osnovi ni značilnost njihove igre. Enako velja za mete izza črte, ki so jih v prvem polčasu zadeli, ko so naredili nekoliko konkretnejšo razliko. V drugem polčasu so bili za tri uspešni le enkrat.

Zato pa je Olimpija znova dokazala, da gre za izjemno nevarno ekipo pri metih iz razdalje, saj ima kar nekaj nevarnih ostrostrelcev. V končnici obračuna so odločilne koše dali prav s trojkami. Že pred Murićevo je namreč Jarrod Jones, ki je prispeval 14 točk in je izza črte metal 4/7, ujel pa tudi šest odbitih žog, zadel za tri za 69:67. Zmaji so trojke metali 15/32, od tega 8/14 v drugem polčasu. 16 točk je v statistiko vpisal tudi Kendrick Perry, ki je odlično vodil ljubljanski napad in dodal še deset podaj. Dvomestno število točk – deset – je pristavil še Blažič, ki tokrat sicer ni bil tako razigran, kot je bil na zadnjih tekmah. Izgubil je kar pet žog. Tokrat ni bilo veliko prostora za njune prodore, saj so gostje dobro zgostili pot do obroča, pred katerim je gromozansko oviro predstavljal še Reed, ki je pokazal, kakšno dodano vrednost bi pod Olimpijinim obročem predstavljal nesrečno poškodovani Mangok Mathiang.

V četrtek brez Rupnika in Della Valleja

"Dobro so zapirali pod košem, kjer Reed zares spremeni situacijo, ko greš v prodor. Smo si pa dobro podajali in kot ekipa ravnali z žogo, saj smo našli odprte igralce. Imamo igralce, ki znajo zadevati trojke. Želimo biti čim bolj raznovrstni in imeti čim več razigranih igralcev. Vsi vedo, da sta najnevarnejša Perry in Blažič. Obrambe se osredotočajo nanju. Perry je tokrat zbral deset podaj in pokazal, da zna odgovoriti na to, kar se od njega tudi pričakuje," je pristavil Golemac, ki ga nov obračun z Budućnostjo čaka že v četrtek ob 19.00, a na preloženem srečanju Lige ABA ne bo mogel računati na Luko Rupnika: "Veliko naših košarkarjev je igralo več kot 30 minut, zato bo odvisno, kako se bomo regenerirali. Če ne bomo znova dali vsega od sebe in se, po domače rečeno, stepli, ne bomo zmagali."