Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Včeraj zvečer je med starši učencev Osnovne šole Toneta Okrogarja zaokrožil poziv kolektiva šole k mirnemu protestu. Učenci naj bi danes ob 10.00 okoli šole sklenili krog in s tem pokazali svoje nasprotovanje ponovnemu zaprtju šol v Zasavju, regiji, ki je sredi tedna iz rdeče prešla v črno barvo. No, danes zjutraj se je ravnateljica tik pred zdajci odločila, da protest odpovejo, uradno, ker bi lahko prišlo do kršenja predpisov. Zunanjih pritiskov naj ne bi bilo, kljub temu pa naj bi po nekaterih neuradnih podatkih danes zjutraj v šoli dobili obisk od zunaj. Za kaj točno je šlo, nam ni ni uspelo izvedeti, gre pa vsekakor za nenavadno časovno načrtovanje, če je obisk dejansko bil," je za Televizijo Slovenija poročal Marko Štor.

Sorodna novica Janša: V ponedeljek v rdečih regijah mogoč pouk ob vzporednem testiranju

"Ni šlo za noben upor ali protest, želeli smo samo oddati sporočilo, da smo zaposleni na naši šoli ob podpori staršev in otrok mnenja, da smo premalo slišani, da se pedagoška stroka premalo upošteva in da bi lahko kljub situaciji, v kateri je naša država in pravzaprav ves svet, šole v Sloveniji delovale dokaj varno," je za našo televizijo pojasnila ravnateljica Nataša Grošelj.

Protesta torej danes ni bilo. Ga bodo pripravili v naslednjih dneh? "Glede na to, da otrok ne bo v šoli in da vlada množičnih zbiranj ne dovoljuje, je ideja z obročem padla v vodo. Predstavniki staršev zdaj predlagajo, da v ponedeljek v znak protesta starši osnovnošolcev pred šolska vrata prinesejo šolske torbe in s tem izrazijo ogorčenje in razočaranje, ki ga občutijo učenci, ki so po zgolj štirih dneh pouka v šolskih klopeh zdaj spet obsojeni na šolanje na daljavo," zaključuje novinar Štor.

Vrstijo se odzivi na vnovično zaprtje šol

Podpora staršev vodstvu šole

Šolniki namreč opozarjajo na vse večje stiske otrok, vodstvo šole pa so podprli tudi starši, na razdalji. Povedali so, da je torkovemu veselju sledilo razočaranje in da so otroke doma le s težavo pomirili, je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc.

Da bodo z nenadnim vnovičnim zaprtjem šole škodovali otrokom, meni predsednica sveta staršev na OŠ Toneta Okrogarja: "Dobili so voljo do učenja, danes pa te volje ni več. Ponovno so postali apatični, neskoncentrirani, naveličani vsega. Ni jim jasno, zakaj spet ostajajo doma," je za naš radio dejala Emanuela Škalunja.

Sorodna novica V obalno-kraški in zasavski regiji bodo znova odprte le nujne trgovine

Na Obali transparenti in razmisleki o bojkotu Zooma

Tudi v obalno-kraški regiji je nezadovoljstvo zaradi zaprtja šol in vrtcev zelo veliko. Na območju nekaterih šol so nasprotovanju zaprtja izražali s transparenti, ponekod razmišljajo tudi, da bi ga izrazili še na kakšen drug način.

"V okolici nekaj osnovnih šol – denimo v Izoli, Kopru in Luciji – so izobešeni napisi: 'Vrnite jim otroštvo, Otroke v šolo'. Starši po včerajšnji odločitvi, da s ponedeljkom otroci znova ostajajo doma, ponavljajo nestrinjanje, predvsem zato, ker je bila zdravstvena stroka tokrat jasna: če se zaostrujejo razmere, naj se šole zapirajo zadnje," je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.

Kot je dodala, v več svetih staršev obalno-kraških osnovnih šol poteka neformalna razprava, kaj lahko sploh naredijo: razmišljanja gredo tudi v tej smeri, da starši otrok prihodnji teden kot znak upora ne bi pustili na učne ure preko Zooma.

"Štirje istrski župani se pogovarjajo o tem, ali vlado pozvati k spremembi odloka, s katerim se šole s ponedeljkom zapirajo. Neuradno pa naj bi omogočili nujno varstvo za šolarje prvega triletja za vse, ki to nujno potrebujejo, in ne le, kot predvideva vladni odlok, da starše, zaposlene v kritični infrastrukturi," zaključuje Škamperletova, ki dodaja, da na Goriškem medtem v svetih staršev še vedno poteka zbiranje soglasij, da bi šolski ministrici poslali poziv, naj se šole odprejo.

Tudi v obalno-kraški regiji so se pojavili protestni transparenti pred šolami. Na fotografiji ograja pred OŠ Antona Ukmarja Koper. Foto: Maja Murovec
Tudi v obalno-kraški regiji so se pojavili protestni transparenti pred šolami. Na fotografiji ograja pred OŠ Antona Ukmarja Koper. Foto: Maja Murovec

Ponedeljkov pouk ob vzporednem testiranju

Razburila je tudi odločitev, da se bo v sedmih rdečih regijah pouk nadaljeval v torek, saj bo ponedeljek namenjen testiranju učiteljev in drugih zaposlenih v vrtcih in šolah.

Predsednik vlade Janez Janša je nato na današnji novinarski konferenci povedal, da bo v ponedeljek v rdečih regijah mogoč pouk prvega triletja ob vzporednem testiranju.

Več kot 80 odstotkov šol pravi, da so to sposobne izvesti, je dejal.

Vaje na fakultetah niso dovolj

S svežnjem sprostitev ukrepov v rdečih regijah so se ti nekoliko razrahljali tudi za študente. Omogočene so nujne laboratorijske in terenske vaje. Vendar v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pravijo, da to ni dovolj, in pozivajo vlado, naj nadaljuje sproščanje ukrepov.

Sorodna novica Koliko sta politika in zdravstvena stroka usklajeni glede zapiranja šol?

Na mariborski univerzi so ob upoštevanju ukrepov, ki jih je predlagal NIJZ, vzpostavili izvajanje najnujnejših zaostalih vaj, je za Radio Slovenija poročal Aleks Horvat. A kot pravi rektor Zdravko Kačič, se je na fakultete vrnilo le manjše število študentov.

Dve fakulteti bosta zaradi izpitnega obdobja vaje začeli šele prihodnji teden.
Kačič ob tem dodaja, da kljub sprostitvi ukrepov nekaj težav ostaja. Med njimi tudi izvajanje raziskovalnega dela.

Veliko bolj ostri so v Študentski organizaciji Slovenije, kjer so prepričani, da so sprostitve nezadostne. Verjamemo, da lahko ob trenutni epidemiološki sliki odpremo vse študijske obveznosti, pri katerih je prisotnost 10 študentov in je mogoče upoštevati samozaščitne ukrepe, je prepričan predsednik ŠOS-a Klemen Peran. Ob tem naj bi bilo veliko težav tudi pri študiju na daljavo. "Če začnemo samo s tem, da je kakovost absolutno padla in da so od izvajalca do izvajalca predmetov zelo različne prakse," pojasni Peran in doda, da so mnogi študentje prav tako zelo slabo informirani o svojih obveznostih, vse manj naj bi bili tudi motivirani, zaključuje Horvat.

V Primorju in Zasavju pozivi vladi k razmisleku, ali je šole res smiselno zapirati
V Zagorju so na eni izmed osnovnih šol želeli pripraviti krajši protest
Janša: Razpis za vpis ni ogrožen

Vlada še ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe, s čimer je po oceni ŠOS-a posegla v visokošolsko avtonomijo. Po mnenju vodstva ljubljanske univerze bi bil vpis na fakultete lahko ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal. Kot je navedel, je gradivo strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor.